Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ewelina90 powinna Pani dokładniej, precyzyjniej przeczytać podstawe odmowy, bo jak Pani wspomina, rozliczyli sie Państwo z Finanzamt, wiec byc może jest szansa! Prosze PAMIETAĆ, ŻE NA ODWOŁANIE JEDNAK JEST OKRESLONY CZAS!!!Jesli go Państwo nie wykorzystacie, już nic nie zrobicie, a Niemcom tylko o to chodzi! By jak najwięcej obcokrajowców ubiegających się o świadczenia - zdyskfalifikować- że tak to ujmę...
ps- do tego typu pism zatrudnic lepiej tłumacza( moje doświadczenie)
pozdrawiam.

Super:/ Pewnie termin odwołania to 1 miesiąc (a odmowa przyszła w kwietniu jak się nie mylę). Nic się nie da zrobić, czyli będzie trzeba na nowo nowy wniosek składać? Jak to jest później z wypłatą od daty wniosku czy od daty zatrudnienia.

Witam

Chciałabym się dowiedzieć gdzie we wniosku o Kindergeld wpisujemy za jaki okres chcemy otrzymać pieniądze ??

własnie dostałam wiadomość od znajomej, która złozyła wniosek o dalsze swiadczenia w styczniu br,iż otrzymała decyzje wraz z zaległymi świadczeniami. ciesze się ich szczęściem, ale gdzie decyzje tych, co czekają po naście miesięcy??? decyzja z familienkasse Bautzen. a byc może wszystko się ruszy!?!? :D ;)

Ja tam problemu żadnego nie mam ... do maksymalnie miesiąca Bautzen mi odpisuje na listy i koresponduję z nimi bez problemu. Nie wiem dlaczego do innych ludzi tutaj się nie odzywają.

Ja nie narzekam na brak korespondencji z Bautzen, tylko na długi okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosku. Nie zarzucam ich pismami z zapytaniem, bo wiem, że jest mnóstwo pracy, jednak zdziwienie moje dotyczy niewłaściwego podejścia do terminów rozpatrzenia naszych dokumentów, to jest zastanawiające. Gdybym miała jeszcze do nich pisać, siedzieliby nad pismem zwrotnym do mnie, a w tym czasie mogą rozpatrzyć kolejne wnioski! A o to własnie nam chodzi :) ;):ok:

Dzień dobry.

Chciałabym się dowiedzieć czy aby otrzymywać kindergeld należy zrezygnować z KRUS-u lub ZUS-u? Jesli tak to gdzie w Polsce najlepiej się ubezpieczyć? Dodam, że osoba planująca ubiegać się o rodzinne jest tymczasowo zameldowana w Niemczech, tam pracuje ale jest ubezpieczona tylko w Polsce.
Pozdrawiam :)

U nas jak zwykle.... cisza.... od 1,5 roku na ŻADNE pismo wysłane do FK nie otrzymałam jakiejkolwiek odpowiedzi :( totalnie nic.... żałują papieru czy co :mad:
Minął rok jak syn już tu mieszka i się uczy a znajomi, którzy dzieci w PL mają w terminach 3-6 miesięcznych dostali...

Witam,oglaszam wszem i wobec,ze dzisiaj wplynela cala naleznosc,,ufff....:D

Witam

Moze moje pytanie zabrzmiec absurdalnie , ale zapytam dla pewnosci .
Otóż tak jak w temacie , czy jest możliwość otrzymania kindergeldu dla dziecka z obywatelstwem niemieckim mieszkajacym w Polsce?
Ojciec dziecka nie zyje , samotnie je wychowuje mieszkajac w Polsce i nigdy nie pracowałam w Niemczech ??

I jeszcze jedno pytanie , chce z Synem wyjechac do Niemczech , jak juz wczesniej pisałam on ma obywatestwo ja nie .
Nie mamy nikogo kto nam wyciagnie pomocna dłon w tym zakrecie , związku z tym czy jest możliwosc taka ze jadac do Niemiec przedstawiajac swoja sytuacje czy mi Panstwo pomoze ? czy odesle do domu ?

Proszę o rzetelne odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania
I nie ocecniania mnie na wyrost .

Pozdrawiam

Witam. Proszę o dokładny adres familienkase Bautzen. Z góry dziękuję

Proponuje na początek czytać ze zrozumieniem :grin: :confused:

Witam
Mam pytanie , mój chłopak mieszka 7 lat w DE.(zameldowany) (Chodzi tu do szkoły)Aktualnie będzie uczył się dalej zawodu ( praktyki i szkoła ) altenpflege)Ja wprowadzilam się tu w sierpniu i jakoś na dniach się zamelduje,*Jestem w 4 miesiącu ciąży. Nigdy tu nie pracowalamCzy będzie przysługiwać się mi lub jemu kindergeld ?*

Witam ,chcialam sie od kogos dowiedziec ja wyglada sprawa z niemieckim kindergeld.Maz ma firme jednoosobowa w Niemczech,ubezpieczeni jestesmy w krus.Czy nalezy sie nam ten zasilek niemiecki?Bardzo prosze kogos o odp.

Jak ma firme w Niemczech, to nie moze byc legalnie ubezpieczony w KRUS, tylko musi posiadac niemieckie ubezpieczenie chorobowe

Witam, powiedzcie proszę jak sprawdzić czy ojciec dziecka nie wystąpił o kindergeld? On pracuje w Niemczech ,my z dzieckiem w Polsce mieszkamy.Sama wystapilam o kindergeld ale za pośrednictwem polskiego ROPS i pewnie trochę to potrwa zanim Niemcy otrzymają papiery. On ma zaległości alimentacyjne więc może próbować.

Witam. Złożyłem papiery o kindergeld w lutym 2014. Otrzymałem pieniądze na konto w lipcu 2014. Świadczenie otrzymałem za okres do grudnia 2013. Czy ktoś orientuje się w jaki sposób ubiegać się o kolejne comiesięczne świadczenia? oraz dlaczego otrzymałem świadczenie tylko do grudnia 2013? Nauka dziecka trwa dalej bez przerw oraz zatrudnienie rodzica w niemczech także.

Czytam i czytam....i chyba ja zwyciężam w oczekiwaniu na KG. Sprawę prowadzę przez prawnika (kancelaria w Szczecinie i Loeknitz) od lutego 2012 r. Wszystkie papiery złożone. Na pisma od adwokata zero odpowiedzi. Co ja mam robić???? Doradźcie pliz.

My czekamy od czerwca 2013 czyli ponad rok i już mnie szlak trafia :mad: Nie składaliśmy jeszcze żadnych pism od adwokata ,ale powiem szczerze ,że myślimy nad tym przecież to paranoja jedni składają i zaraz otrzymują inni czekają latami jak widać w Waszym przypadku nawet adwokat nie pomógł ,nie wiem jak ich pogonić ....:(

Powrót