Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a jeśli mąż nie ma mieszkania na siebie tutaj. szefa ma kilka domów we wsi. jeden wynajmuje Nam. ale nie płacimy za to zadnych pieniedzy i umowy tez nie mamy.

Legalnie to znaczy, ze wlasiciel sie zgadza na zameldowanie, bo urzad meldunkowy moze wymagac zgody wlasciciela, jesli ma watpliowosci.

A na takie sprowadzanie sie cala rodzina do mieszkania szefa bez umowy bym sie nie pisal, szef zwolni meza i kaze wam sie wyniesc z mieszkania w ciagu 3 dni, i co zrobicie?

mąż robi u niego już 9 lat i szef jest bardzo w porządku. o to się martwić nie musimy.
a co z pozwoleniem na pobyt w De? gdzie to się załatwia?

No mimo wszystko takich rzeczy na gebe sie nie zalatwia, ale wasza sprawa

Obywatele unijni nie potrzebuja generalnie pozwolenia na pobyt

Proszę o pomoccc.Mam decyzje o rodzinnym od prawie roku w tym czasie papiery przeszły do bautzen niema przelewu ani zaległego ani co miesiąc nie mam wpływu na kąto.Nic się z tym nie dzieje decyja jest a po za tym nic.Jak można by było wmiare szybko to pospieszyć:rolleyes:Pozdrawiam

witam wszystkich
Przeryłam całe forum w nadziei, że znajdę tu wskazówki jak załatwić kindergeld i niestety spotkałam mnóstwo informacji, które tak naprawdę w niczym nie pomagają. Wiem, bo sama jestem w takiej sytuacji, że potrzebujemy konkretnych wskazówek, tzn. jak krok po kroku załatwić sprawę. Stąd moja prośba o pomoc do osób, którym udało się już przebrnąć przez cały proces załatwiania i otrzymały kindergeld. Opracujmy najpierw tok postępowania w przypadku gdy: ojciec pracuje a Niemczech, matka - po rozwodzie przebywa z dziećmi w PL. To jest najtrudniejszy przypadek, ponieważ te matki mają bardzo słaby dostęp do informacji, nie mogą podejść do urzędu i zapytać, a jednocześnie najczęściej zostają bez środków do życia.
Moja propozycja jest taka - proszę w punktach napisać:
1. Który wniosek należy wypełnić - najlepiej z linkiem do właściwego wniosku
2. Jakie załączniki w tym przypadku do wniosku należy dołączyć i ewentualnie wskazówki skąd te załączniki wziąć (np. zakład pracy męża, MOPS itp.).
3. Gdzie wysłać wniosek wraz z załącznikami.
Wiem, że istnieją możliwości załatwienia zasiłku przez ROPS, ale do jest droga dookoła.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zainteresowanie.

Witam,opiszę w skrócie bo pisałam to tutaj już x razy.
1) Wniosek Antrag auf Kindergeld (pojawia się po wpisaniu nazwy w wyszukiwarce) ,niech wypełni najlepiej ojciec który pracuje w Niemczech i najlepiej aby on wysłał wniosek do Familienkasse w Niemczech. W moim przypadku tak było i to było zgodne z wymaganiami Do tego wniosku dołączyłam tylko skrócone odpisy urodzenia dzieci (unijne) . Wystarczy to wysłać i czekać na odzew z ich strony, oni odeślą Państwu plik dokumentów do wypełnienia i cała zabawa się zacznie.
Lub druga opcja, jak co poniektórzy tutaj załatwiali zgłosić się do Ośrodka Polityki Społecznej w swoim województwie i tam wtedy Pani złoży wniosek.
2)KAŻDA SPRAWA JEST INDYWIDUALNA, nie może Pani przewidzieć co akurat Familienkasse potrzebuje od Pani w danej sytuacji, złożyć wniosek i czekać na pismo od nich.
3)Jeśli ojciec wysyła z Niemiec - Familienkasse, do którego podlegacie.
Jeśli Pani wysyła jako matka, to tak jak pisałam w Polsce jest Ośrodek, który Pani pomoże w załatwieniu sprawy.

Pozdrawiam i proszę pytać :) Widzę ile firmy załatwiające Kindergeld pobierają kasy od ludzi , ja wszystko załatwiłam sama i moje całe koszty jakie poniosłam przy załatwianiu to tylko cena za znaczki na poczcie :)

Ostatnia edycja:
ewsien- odpowiadam, bo sytuacja adekwatna z moją: swiadczenie przyznane, a od roku nic sie nie dzieje. i wygląda na to, ze nasze monity ( nie radzę! ponoć idziemy jeszcze półkę niżej ;) dane od pracownika familienkasse :D ) nic nie dadzą , pomimo tego iz na to urzad ma 6 miesiecy i niestety usprawiedliwiaja sie nawałem pracy! a napiszę teraz jedno: moj wniosek lezy od maja 2013, a znajomy swój wysłał w lutym br. a w kwietniu wszystko załatwione! i decyzja, i swiadczenia na koncie! ja juz przestałam liczyc miesiące, tłumaczyc pisma do nich itd.... wszystko ma swoje granice- tak juz do tego podchodzę!

Witam,
Mieszkamy w landzie NRW, męża wniosek o Kindergeld złozony w styczniu 2012r gdy jeszcze dziecko mieszkało w PL - od września mieszkamy w Niemczech, syn chodzi do szkoły wszystkie zaświadczenia dostarczone i żadnej, ale to żadnej odpowiedzi.... Kontakt z Familienkasse telefoniczny, pisemny i osobista wizyta nie dała nic.... dokumenty wylądowały w Bauzen i koniec... Do Bauzen wysłane pismo z podkreśleniem że dziecko mieszka na terenie DE aby odesłano dokumenty do "naszego" oddziału w Bergisch Gladbach, o przysłanie jakiejkolwiek informacji na jakim etapie jest rozpatrywanie - NIC. Totalna ignorancja.... Na domiar tego męża kolega z pracy w listopadzie 2013r złożył wniosek na dziecko mieszkające w PL i dostał Kindergeld już w marcu tego roku...

Mam pytanie moja była mieszka i pracuje DE znam adres nr konta ja mieszkam w polsce z dziećmi czy mogę wystąpić o KINDERGELD , była wpłaca mi 200 zł alimentów przyznane na sprawie rozwodowej sąd także ograniczył jej prawa

tak! powinienes, i twoj urzad skad masz rodzinne moglby Ci w tym pomoc, alimenty 200zl to raczej nic , kindergeld masz 186 euro na dziecko .nie siedz dzialaj!

Dzięki ale polskie rodzinne mi nie przysługuje

hmm czyli albo masz za wysokie dochody albo byla pobiera kindergeld niewiem, zagadkowo piszesz ;) wiec chcac nie chcac ciezko pomoc , pozdrawiam

Zgadza się mam za wysokie dochody i nie występowałem o polski zasiłek rodzinny policzyłem i nie było sensu , a czy była moja pobiera cos u siebie tego nie wiem nie mam z nią kontaktu a ona dziećmi się nie interesuje mam zamiar wystąpić do sądu o podwyżkę alimentów tylko nie wiem czy coś to da

wystąp o podwyższenie alimentów, jeśli nie znasz jej adresu złóż wniosek w Sądzie o utalenie jej adresu.
złóż również wniosek o zasiłek rodzinny do MOPS-u, oni przekażą wniosek do ROPS-u i dalej do Niemiec, należy Ci się zasiłek z Niemiec -Kindergeld od czasu kiedy matka dziecka zaczęła pracę w Niemczech.

Dzięki za info ale wystąpienie o KINDERGELD w mojej sytuacji jest prawdopodobnie nie możliwe dlaczego ? muszę mieć kartę podatkową byłej i adres jej pracodawcy ,niestety tych informacji nie uzyskam od mojej byłej

nie musisz posiadac tych informacji,,
ja nie potrzebowałam.

Dzwoniłem po tych firmach które to załatwiają i muszę to mieć a sam raczej tego nie załatwie nie znam języka

Witam ggstra , ja mam 21 lat nie znam języka niemieckiego i sama załatwiałam kindergeld za rodziców. Poradzisz sobie samemu i bez tej firmy która załatwia :) Możesz napisać na PW do mnie a pomogę ci i wytłumaczę tylko opisz mi swoją sytuację. Pozdrawiam :)

Witam ślicznie :) Moj ex z ktorym mam dziecko od wrzesnia 2013 roku pracuje w Berlinie (legalna praca, skladki, podatek wszystko odprowadzane w Niemczech. Tam też mieszka ze swoją żona). Nie dawno całkiem przypadkiem wpadłam na artykuł o KG. Nasze dziecko wychowoje w PL. W 2013r wyszlam za mąż, mam drugie dziecko. Ex płaci alimenty w wysokości 500 zł (regularnie), ma przyznane widzenie z dzieckiem 2 razy w miesiacu na weekend (sama o nie wnosiłam bo wcześniej kompletnie nie mial dla dziecka czasu, moze raz na 3 miesiące). Dogadujemy się dosyć dobrze. Dziecko jezdzi do nich na weekendy do Berlina,on dzwoni - interesuje się dzieckiem.
Ja nie pobieram w Pl rodzinnego ponieważ dochody nam przekraczają oczywiście o parę zł.
Moje pytanie czy mam szanse na otrzymanie na dziecko KG? Wiem, że nie miałabym problemu z ojcem dziecka. Bez problemu udostępnil by mi wszystkie dane a nawet nie rościł by polowy z KG ( z tego co wyczytalam to tak jest w przypadku jak ojciec placi alimenty). Od czego mam wogole zaczac ? Gdzie najpierw jechac ? Czy może moj EX ma coś zalatwic ?

Powrót