Witam,opiszę w skrócie bo pisałam to tutaj już x razy.
1) Wniosek Antrag auf Kindergeld (pojawia się po wpisaniu nazwy w wyszukiwarce) ,niech wypełni najlepiej ojciec który pracuje w Niemczech i najlepiej aby on wysłał wniosek do Familienkasse w Niemczech. W moim przypadku tak było i to było zgodne z wymaganiami Do tego wniosku dołączyłam tylko skrócone odpisy urodzenia dzieci (unijne) . Wystarczy to wysłać i czekać na odzew z ich strony, oni odeślą Państwu plik dokumentów do wypełnienia i cała zabawa się zacznie.
Lub druga opcja, jak co poniektórzy tutaj załatwiali zgłosić się do Ośrodka Polityki Społecznej w swoim województwie i tam wtedy Pani złoży wniosek.
2)KAŻDA SPRAWA JEST INDYWIDUALNA, nie może Pani przewidzieć co akurat Familienkasse potrzebuje od Pani w danej sytuacji, złożyć wniosek i czekać na pismo od nich.
3)Jeśli ojciec wysyła z Niemiec - Familienkasse, do którego podlegacie.
Jeśli Pani wysyła jako matka, to tak jak pisałam w Polsce jest Ośrodek, który Pani pomoże w załatwieniu sprawy.
Pozdrawiam i proszę pytać

Widzę ile firmy załatwiające Kindergeld pobierają kasy od ludzi , ja wszystko załatwiłam sama i moje całe koszty jakie poniosłam przy załatwianiu to tylko cena za znaczki na poczcie