zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1 kwietnia 2007 weszła w życie reforma niemieckiej służby zdrowia (Gesundheitsreform). Jej głównym celem jest objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym (Krankenversicherung) wszystkich osób żyjących na terenie Niemiec. Osoby objęte obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego, które nie zgłoszą się do odpowiedniej kasy chorych, muszą w przyszłości liczyć się z koniecznością zapłaty zaległych składek

Ostatni etap reformy zdrowia wejdzie w życie z początkiem 2009. Od tego czasu obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego zostaną objęte osoby prowadzące działalność gospodarczą, do tej pory nie mające obowiązku ubezpieczenia w systemie ubezpieczenia państwowego.

wszedzie o tym pisano jak i mowiono w wiadomosciach

Witam! Proszę o pomoc. Co zrobić w wypadku, jeśli ojciec - stale mieszkający w Niemczech, posiadający podwójne obywatelstwo, pobierał przez wiele lat Kindergeld na mnie i siostrę - zamieszkałe w Polsce i nie przesyłał nam ani grosza poza zasądzonymi alimentami?
Czy Familienkasse wyda nam zaświadczenie, że takowe pieniądze pobierał i w jakiej wysokości(byłoby nam to potrzebne do sprawy sądowej tu w Polsce). Co, jeśli udowodnimy tej instytucji, że pieniądze nie trafiały do dzieci, na które były pobierane?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Nie chodzi mi już o to, żeby odzyskać te pieniądze, tylko, żeby trochę problemów mu narobić.

z tego co wiem jezeli placi alimenty ma prawo do polowy zasilku rodzinnego..
a czy przesle czy nie to jego wola

takze kinderbonus ,ktory płacili w zeszłym roku do zasiłku(mial prawo każdy płacący alimenty ojciec zatrzymać do siebie polowe)

każdy Niemiec płacący alimenty (polowa dla niego kindergeld)należy się
jest to obliczane według tabeli(nawet jeżeli są to alimenty z państwa,to matka ma o polowe kindergeld pomniejszone)ta należąca się ojcu

Ostatnia edycja:
Ok, ale on tej połowy nie dawał mamie...
Nie rozumiem - jak to czy przesyła dzieciom czy nie to JEGO WOLA?!
Skoro ma prawo do połowy, to tą drugą połowę przywłaszczył sobie bezprawnie.
Czy chodzi o to, że on dostawał tylko połowę?
Bo nie bardzo rozumiem.

tego to nie wiem ile dostawal

czesto bywa tak ,ze maja ludzie tylko polowe kindergeld(jezeli mieszkaja w dwoch panstwach w seperacji lub po rozwodzie)polowa sie nalezy temu mieszkajacemu (pracujacemu tu)a polowa druga tamtemu zagranica czyli w polsce ma sie starac o zasilek tamtejszy(przynajmniej tak urzedy odpisuja coniektorym..
nawet tu na forum jest temat polowa kindergeld(to poczytaj na ten temat)

Dziękuję za pomoc.
Pozostaje mi czekać na wiadomość z FK jaką sumę pobierał - całość czy połowę. Bo jeśli całość, to ja mu naszej połowy nie odpuszczę. Tym bardziej, że jego alimenty są mniejsze nawet od połowy KG (zasądzone w Polsce).

Pracuje sezonowo w Niemczech (Tietzow). Chciałabym się ubiegać o rodzinne z Niemiec. Mam pytanie odnośnie Fammilienkase, gdzie taki urząd w Niemczech mogę znaleźć? Czy ktoś mógłby podać stronę internetową z której mogłabym pobrać wszystkie odpowiednie druki do wypełnienia? Czy pracodawca mógłby mi takie druki dostarczyć czy też muszę sama udać się do odpowiedniego urzędu w Niemczech i pobrać je osobiście i jakie to mają być druki lub wnioski?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, sama się na tym wszystkim nie znam i niestety nie znam też języka niemieckiego :(

z tego co czytalam gdzies to na prace sozonowa nie mozna ubiegac sie kindergeld

co do Familienkasse jest w kazdym miescie(wnioski do pobrania osobiscie)

wnioski tu

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/V-Kg1-Antrag.pdf

tyle znalazlam na temat

Pomoc w uzyskaniu zasiłku rodzinnego w Niemczech

Zasiłek rodzinny w Niemczech przysługuje do 18 roku życia a dzieci uczące się mogą go otrzymywać go do 25 roku życia. Od 01.05.2004 każda osoba pracująca w Niemczech i posiadająca rodzinę w Polsce może się ubiegać o zasiłek rodzinny. Od tej zasady prawodawca ustanowił jednak wyjątki.
O zasiłek nie mogą się ubiegać:

* pracownicy sezonowi,

* pracownicy pracujący na podstawie umowy o dzieło,

* pracownicy, którzy zostali wysłani przez swoją polską firmę dla wykonania określonej pracy w Niemczech,

Ostatnia edycja:
Dla pracowników sezonowych należy się rodzinne, bo moje koleżanki je załatwiały, ale przez pośredników. Ale płaciły one 20% od uzyskanej sumy. Ja chciałam pominąć pośredników i załatwić rodzinne sama, bo jest i taka możliwość.
Dlatego gdy pobiorę wnioski osobiście to co mam potem z nimi zrobić? Z Polski również są potrzebne jakieś wnioski do wypełnienia. Zastawiam się jak po kolei to wszystko załatwić i gdzie składać wszystkie papiery.
Czy wypełnione dokumenty muszę oddać osobiście w Niemieckim biurze czy wystarczy wysłać je pocztą, bo ja nie mieszkam w Niemczech i przebywam tam tylko w okresie pracy (2 miesiące).

Wczoraj dostalem odpowiedz z Niemieckiej Familienkasse odnosnie Kindergeld,i niema tam nic o tym ze za zeszly rok,ktory tu przepracowalem nalezy mi sie jakis zwrot .Jest tylko ze od stycznia 2010 roku nalezy mi sie Kindergeld pomniejszony o kwote 68zl czyli 167.27E.Najdziwniejsze jest to,ze w polsce nie pobieram zadnego rodzinnego na dziecko (oczywiscie przedstawilem odpowiednie zaswiadczenie,ze pobieralismy w roku 2006-2007 po 48zl m-nie,a pozniej woogole nie skladalismy o zasilek bo mielismy za wysokie zarobki )Moje pytanie -czy moga obnizeyc Kindergeld o te kwote i czy naprawde nie nalezy sie mi zwrot za zeszly rok?Dodam,ze pracuje tu legalnie na umowe o prace na czas nieokreslony w niemieckiej firmie.

osobiscie dostalam zwrot kindergeld od dnia meldunku za rok do tylu
zasilek jest wyplacany do 4 lat wstecz
znajomy dostal za 3 lata wstecz(i ini ludzie tez na innych forach)

co do prac sezonowych pisze ,ze jeżeli zamierza się pracować ciągle przez 6 miesięcy(należy się)trzeba 6 miesięcy przebywać(płacić podatki)wnioski pobiera sie w Familienkasse(mozna w internet pobrac plus druki) a reszte wypełnia w Polsce(ROPS,MOPS)....jakie druki bylo tu juz wcześniej pisane na ten temat

ZASIłEK / PIENIĄDZE NA DZIECI - KINDERGELD

Kindergeld w Niemczech: obywatele polscy mieszkający i pracujący na terenie Niemiec mogą starać się o uzyskanie świadczeń rodzinnych w postaci pieniędzy na dzieci, tak zwanych Kindergeld

Zasiłek na dzieci przyznawany jest przez Niemiecki Urząd Rodzinny (Familienkasse) także na dzieci mieszkające w Polsce, do ukończenia ich 25 roku życia, jeśli nadal uczęszczają do szkoły lub studiują. Zasiłek można otrzymywać także na dzieci przysposobione i na dzieci współmałżonka, jeżeli tylko należą do gospodarstwa domowego wnioskodawcy.

Wnioskodawcą może być osoba, która podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech, czyli gdy dana osoba posiada miejsce zamieszkania w Niemczech i korzysta z niego, ma otwartą działalność gospodarczą (Gewerbeanmeldung), lub pracuje legalnie jako osoba zatrudniona, oraz gdy rozlicza się z podatków na terenie Niemiec.

Zasiłek na dzieci wynosi 184,- € miesięcznie na pierwsze i drugie dziecko, na trzecie 190,- €, natomiast na czwarte i każde kolejne dziecko jest to kwota w wysokości 215,- € miesięcznie. Podanie o pieniądze dla dzieci zostanie rozpatrzone przez Niemiecki Urząd Rodzinny tylko po przesłaniu wszystkich wymaganych dokumentów. Przyznany zasiłek na dzieci wypłacony zostanie wstecz od momentu zameldowania wnioskodawcy na terenie Niemiec (maksymalnie jednak do czterech lat wstecz) do dnia decyzji, a następnie co miesiąc bezterminowo, aż do momentu ustania prawa do uzyskiwania pieniędzy na dzi

Coraz więcej wniosków rozpatrywanych w ostatnim czasie przez Urzędy Rodzinne w Niemczech kończy się decyzją przyznania tylko połowy Kindergeld

Kindergeld w Niemczech, czyli niemiecki zasiłek na dzieci, także na te mieszkające w Polsce.

to nierozumie jak nie mieszkasz w Niemczech to jak chcesz starac sie o zasilek(trzeba oplacac podatki caly rok)nie tylko 2 miesiace

odp 2
zasiłku nie powinni obniżyć o kwote (polskiego zasiłku)jeżeli nie pobieracie w Polsce i zostalo to udokumentowane w FK
jednak moga obniżyć o polowe(równą) jezeli małżonkowie są po rozwodzie lub nie zamieszkują razem w Polsce(seperacji)a małżonek płaci alimenty
w Niemczech tez tak jest ,ze polowa ojcu sie nalezy a polowa matce
i czesto wlasnie obinzaja(podajac podstawe ,ze ten drugi malzonek ma tez prawo do polowy w swoim panstwie)

Ostatnia edycja:
Nie jestesmy z zona po rozwodzie ani w separacjii.Normalnie wyjechalem do pracy do niemiec i zamierzam w tym roku sciagnac tutaj cala rodzine(zone z dzieckiem).W tym tyg pojade jeszcze raz do FK w celu wyjasnienia tego,jak bede cos wiedzial to napisze co z tego wyniklo.Dodam jeszcze,ze nie byly potrzebne zadne druki E401 i E411,wystarczylo tylko zaswiadczenie ile i w jakim okresie pobieralem,lub pobieram rodzinne na dziecko.

jeśli twój mąż pracuje w niemczech to należy mu się zasiłek rodzinny

no slyszalam ,ze nieraz trzeba sie upomniec o to ,ze nalezy sie wstecz
wiesz jak to jest z urzenikami(trzeba sie domagac o swoje)

masz prawo sie odwolac do miesiaca od decyzji
czesto ludziom tez nie wyplacili wstecz(z pomoca adwokata)dostali wszystko

moj znajomy calkiem niedawno dostal zwrot za 3 lata(ale wypelnial te druki)w Polsce(zona z dziecmi w Polsce mieszka)
ja dostalam ,ale to juz dawno jak polska w Uni nie byla jeszcze(zwrot od dnia meldunku)co nawet nie wiedzialm o tym ,ze takie cos sie nalezy(nie pracowalam w Niemczech) wtedy

Ostatnia edycja:
No ja wlasnie tez bylem troche zdziwiony,ze nie potrzebuje tych drukow(E411 i E401 zreszta bylem przygotowany i mialem te druki),ale jak zapytalem to pani powiedziala ze nie sa potrzebne tylko to zaswiadczenie z gminy,ktore mialem.Wtym tyg pojade tam i sie upomne o te kase(ponad 2000E za caly zeszly rok)

Pracuje od kilku lat na terenie NIemiec i bez żadnego problemu do zeszłego roku pobierałem kindergeld na 2 dzieci które mieszkają z żoną w Polsce. Od kolejnej rocznicy pobierania Familienkasse obniżyła mi zasiłem o kwotę która teoretycznie należy się w Polsce. W Polsce żona nie pobiera zasiłku gdzyż ma dochody i kwota przychodu na osobę jest większa niż limit. Co roku dostarczam takie same dokumenty. Napisałem pismo o wyjasnienie ale okazało się że w najnowszej odpowiedzi znowu wg nowych stawek w Polsce i Niemczech obniżono wartość należną w Niemczech o teoretyczną wartość należną w Polsce. Proszę o udzielenie rady co powinienem zrobić aby uzyskać pełną wartość Kindergeld.

Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie zasiłku dla dzieci " kindergeld " . Na konto dzieci wpływa zasiłek pomniejszony o kwotę zasądzonych alimentów. Proszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie Familienkasse podjęło taką decyzję?

na takiej ,ze obywatelka Niemiecka ma pomniejszone alimenty(o polowe kindergeld nalezaca sie ojcu)
wiec chyba po równo
skoro niemka musi sie dzielic z Ex malzonkiem kindergeld
to i polak niech tez tak ma
wedlug mnie sprawiedliwie to jest(bo polka nie musi sie dzielic kindergeld z ojcem dzieci jezeli ma ALimenty wedlug polskiego prawa
ja tez mam pomniejszone alimenty niemieckie o polowe kindergeld(bonusem co placili dodatkowo do kindergeld 100 euro)tez trza sie bylo z ojcem dzielic..heh same Niemki sie wsciekaly

procedura otrzymania zasiłku trwa mniej więcej 9 miesięcy ale dwa lata to stanowczo za długo. Czemu nie zadzwonisz do Familienkasse i nie zapytasz.

Twoja żona powinna złożyć normalnie w Polsce wniosek o zasiłek, otrzyma decyzję odmowną o przyznaniu zasiłku z racji przekroczenia kryterium dochodowego. Tą decyzję tłumaczysz u przysięgłego i wysyłasz do Familienkasse z informacją że zona nie jest uprawniona w Polsce do pobierania zasiłku. Trzeba tak zrobić gdyż Niemcy chcą mieć czarno na białym że zasiłek w Polsce się nie należy a nie tylko że jest nie pobierany np z braku złożenia wniosku

[do dopisywania uwag sluzy przycisk EDYTUJ, forum to nie czat] ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dorocia34 napisał:
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie zasiłku dla dzieci " kindergeld " . Na konto dzieci wpływa zasiłek pomniejszony o kwotę zasądzonych alimentów. Proszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie Familienkasse podjęło taką decyzję?

Czy istnieje jakiś przepis prawny bądź ustawa,na podstawie której Familienkasse pomniejsza Kindergeld o alimenty zasądzone w Polsce??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót