zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
napewno jak Ci odpisali podali paragraf

pewna pani tez tu wstawila na forum ...tresc jaka jej odpisali z Familienkasse(napewno paragraf masz podany)miedzy innymi taki ,ze ojciec ma prawo tez do polowy kindergeld
a to ,ze w Polsce nie placa mu to ich to malo juz obchodzi

paragraf to ja znam(ale doytczy niemieckich aliment) z ktorych polowa KG jest odliczana
to chyba Ciebie nie dotyczy(skoro masz Polskie)

Odpisali tylko tyle że świadczenia rodzinne są pomniejszane o alimenty na dzieci nie podali mi żadnych paragrafów ani przepisów na podstawie których podjęli taką decyzję.

Jeśli zna Pani paragraf dotyczący zależności między alimentami niemieckimi a zasiłkiem rodzinnym to bardzo proszę mi go podać.

dorocia juz chyba tu kiedys pytalas o to samo
http://forumprawne.org/niemcy/16-zasilek-rodzinny-na-dzieci-kindergeld-18.html

ojciec ma prawo do polowy KG jezeli placi alimenty
inne matki niemki tez musialy sie podzielic z ojcem polowa(np,kinderbonus)ktory placila Familenkassa(z aliment tez maja potracane polowe)to co za roznica kto to weznie(czy jedni czy drudzy ta polowe)i tak nalezy sie ojcu

wystarczy wbic w Google (Halbes kindergeld)czyli polowa kindergeld a tam wszystko na temat

tu prosze tabela dotyczaca naliczania aliment(i halbes kindergeld)

http://www.finanztip.de/recht/familie/duesseldorfer-tabelle-kindergeld.htm

a wiec na dole masz napisane w tabeli(ze 92 euro sa od ojca)i tylko na tej podstawie naliczane sa alimenty w Niemczech

Ostatnia edycja:
Pytanie do Moderatora :)

Mieszkam w Niemczech od 2006, przez ponad 2 lata czekałam na rozpatrzenie mojego wniosku o Kindergeld (mój mąż założył działalność zaraz po przyjeździe).
W końcu doczekałam się, ale przyznano mi świadczenie rok wstecz, motywując że w tym czasie odprowadzałam składki ZUS w Polsce. Zostawiłam wtedy tą sprawę, ponieważ mój niemiecki był mierny, a firmy pośredniczące chciały TYLKO zarobić. Teraz mogę w miarę swobodnie się dogadać, ale chciałabym spytać na jakie paragrafy prawne oprócz 62 i 63 mogłabym się powołać, aby uzyskać KG za pierwszy rok ?

Jesli spelnia pani warunki uzyskania swiadczenia to prosze na wniosku wpisac miesiac od ktorego powinna pani dostac K-g, przy rozpatrywaniu wniosku, musza wziac to pod uwage.
Trzeba udokumentowac, ze w polsce nie pobieralo sie swiadczen pienieznych w tym czasie.

Szanowni Państwo!

Mam do Was specyficzne zapytanie:

Proszę mi powiedzieć, czy w tej sytuacji, którą poniżej przedstawiam dziecko (osoba niepełnoletnia) obywatela niemieckiego może zostać pozbawione niemieckiego obywatelstwa?

Dziecko posiada dwoje rodziców, którzy legitymują się niemieckim obywatelstwem. Oboje rodziców mają nad dzieckiem pełne prawa. Ojciec dziecka wstępuje do wojska obcego państwa i tym samym pozbawia się niemieckiego obywatelstwa. Czy w tej sytuacji dziecko zostaje pozbawione niemieckiego obywatelstwa, mimo, że matka tego dziecka posiada nadal niemieckie obywatelstwo?. Oczywiście matka nie wydaje, żadnej zgody na zwolnienie z obywatelstwa niemieckiego dla dziecka.

a to musi sie zrzec tego obywatelstwa??to nadal tak trzeba?
moj kuzyn jak szedl to jego ojciec musial sie Polskiego zrzec

co do dziecka..dziecko zachowuje obywatelstwo jezeli przynajmniej jeden z rodzicow posiada takowe(niemieckie)

Witam. Mam dwa pytania odnośnie zasiłku rodzinnego. Pierwsze z nich dotyczy tego, czy jest jakiś związek pomiędzy alimentami zasądzonymi w Polsce a KINDERGELDEM. U mnie sytuacja wygląda tak, że ojciec płaci mi alimenty zasądzone w Polsce w kwocie 500zł i pobiera jednocześnie zasiłek w kwocie 184euro którego w ogóle mi nie przelewa od jakichś 2 lat... Czy może wykorzystywać kindergeld do spłaty alimentów, czy powinien płacić zarówno alimenty, jak i zasiłek? Jeśli powinien płacić i jedno i drugie, to czy jest możliwość odzyskania chociaż części tych pieniędzy które przywłaszczył?

Druga sprawa to czy jest możliwość, żeby Familienkasse przelewało pieniążki bezpośrednio na moje konto, a nie na konto ojca? Proszę o odpowiedź, w przyszłym tygodniu mam rozprawę z ojcem który po raz kolejny próbuje mi obcinać alimenty, żeby móc sobie więcej zostawiać z KINDERGELDU. Pozdrawiam i przepraszam jeśli już to było poruszane, ale nie mam jak przejrzeć 70 stron postów. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Aha. Czyli powinien mi przelewać alimenty zasądzone przez sąd oraz 92 euro z kindergeldu ? Czy jest jakaś możliwość żeby "ścignąć go" o te pieniądze? Jeśli tak do kogo muszę skierować pismo?

nie wiem czy jest mozliwosc..a pismo skierowac do Familienkasse w miescie, ktore wyplaca kindergeld

lecz teraz jezeli nie zyja razem a jeden z nich mieszka w Polsce to Familenkasse tylko placi polowe Kindergeld..byc moze ma on juz tylko ta polowe..a matka ma prawo do pobierania drugiej polowy(a ,ze mieszka w Polsce)czyli do polskiego zasilku prawo ma

Identyczna sytuacje miala moja kuzynka.
Tez jej placil alimenty z kindergeld i sobie zostawial w kieszeni.Wiec ona wziela nauczyciela niemieckiego w Polsce i zadzwonili do Familienkasse.Okazalo sie ze ma prawo do polowy k-g i to tez powiedziala w sadzie ze swiadkiem-nauczycielem-na sprawie ktora ojciec dzieci zalozyl aby zmniejszyc alimenty.Sad zapytal czy to prawda i sie przyznal-poniewaz sad zagrozil i chcial ta sprawe przelozyc na inny termin aby matka miala dokument z f-k potwierdzajacy ze pobieral k.g w calosci dla siebie na konto.

Ale mam jeszcze jedno pytanie. Ja jestem pełnoletni, rodzice są rozwiedzeni od 2 lat i mieszkam na stałe w Polsce.. Czy w ogóle ojciec powinien brać przez te 2 lata kindergeld na mnie i na moją siostrę? Czy przez te dwa lata pomimo alimentów powinien przelewać mi jeszcze połowę kindergeldu ?

Ale osoby pelnoletnie dostaja pieniadze na swoje konto,badz rodzic musi dziecku oddac -jesli dziecko rzada.Osoba pelnoletnia powinna pieniadze dostac bo moze isc do jugenamtu albo sadu i zawsze wygra.
Powinnien ojciec przelewac tym bardziej ze jest Pan pelnoletni.

Czyli chyba najlepiej będzie wystosować pismo do odpowiedniej Familienkasse, opisać cały przypadek i zobaczyć co oni na to? Wystosuje takie pismo, gdzie opiszę to co ojciec robi i jeśli nawet nie odzyskam pieniędzy to może jemu problemów narobie...

a no pelnoletni nie pomyslalam

ciekawe jak to dziala musze poczytac Düsseldorfer Tabelle 2010 ) moze cos znajde..gdzies cos kiedys widzialam..

ale placi aliemnty...hmmmm takze nie wiem jak to dziala

znalazlam ..tu jest tabela wedle ktorej niemieckie sady naliczaja alimenty i wedlug ktorej nalezy sie polowa kindergeld ojcu..(to wiem na pewno)

ale znalazlam cos wiecej..czyzby caly kindergeld sie nalezal ojcu(przy pelnoletnim dziecku..jezeli placi on alimenty??

2. Unterhalt unter Anrechnung des Kindergeldes

Die folgenden Tabellen enthalten die sich nach Abzug des jeweiligen Kindergeldanteils (hälftiges Kindergeld bei Minderjährigen, volles Kindergeld bei Volljährigen) ergebenden Zahlbeträge. Für das 1. und 2. Kind beträgt das Kindergeld derzeit 164 EUR, für das dritte Kind 179 EUR, ab dem 4. Kind 195 EUR.

http://www.internetratgeber-recht.d....de/Familienrecht/Unterhalt/unterhalt_5_3.htm

oczywiscie dotyczy zarowno matki czy ojca(bo matki niektore tez placa alimenty)

Ostatnia edycja:
--volles Kindergeld bei Volljährigen-pelna kwota kindergeld przy pelnoletnim
hälftiges Kindergeld bei Minderjährigen-polowa kindergeld przy nieletnim

ja nie slyszalam jeszcze zeby jakies dziecko dostawalo na konto swoje pieniadze..

bo dziala to tak..kindergeld dostaje tylko osoba uczaca sie wiadomo do 25 roku zycia tylko

a na osobe uczaca musi lozyc utrzymanie alimenty ojciec(rodzice) a co sie z tym wiąże?
nalezy mu sie kindergeld... płacącemu alimenty

a to dopiero nowosc..to ja bede stratna..narazie moj ma prawo do polowy..

zreszta to nieistotne na jakie konto beda wplywaly pieniadze jak ojciec z alimenty ma prawo potracic..to na jedno wychodzi..kto wezmie ta polowe..familienkasse napewno nie tylko ojciec(bo ma prawo)

Ostatnia edycja:
Na dziecko pelnoletnie- ojciec pracujacy wg.niemieckiego prawa-pobierac moze cale kg jesli placi alimenty wg niemieckiej Düsseldorfer Tabelle.I placi tyle ile mu wyjdzie po odjeciu kg od sumy alimentow.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót