zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tego dokladnie nie wiem, czy pracuje, czy jest na zasiłku czy co wogole porabia.. niestety dopiero od niedawna mamy bardzo znikomy kontakt i to tylkow sprawie dziecka, a konkretnie alimentów i Kindergeld. Ale Belunia pisała, ze nawet jak jest na świadczeniach socjalnych, to kindergeld przysługuje. Zobaczymy za jakis czas co sie wyklaruje. Mam nadzieje, ze bedzie przysługiwało 100 % -pełny zasiłek, a nie tak jak niektóre amtki dostają połowę, albo wogole jakomś znikomą częśc

Ale Belunia pisała, ze nawet jak jest na świadczeniach socjalnych, to kindergeld przysługuje.

przyklad nizej w innym temacie,pan pobiera zasilek socjalny i Kindergeld na dzieci mieszkajace w PL,ale od maja mu sie nie należy, powód znamy,bo matce przysługuje:)

zresztą o tym pisane tez było na stronach któregoś ROPS,
wątpię żeby exxx siedział latami na socjalu,pogoniliby go do pracy

Od 3 lat nie pogonili, bo nie przekroczył magicznej granicy 900 euro, gdyż komornik nigdy nic nie ściągnął..

Belunia a nie jest czasami tak ze jak ojciec od 5 lat rozlicza sie z podatku a nie ma ubezp. zdrowotnego to i tak matce nalezy sie KG?

nie wiem

ubezpieczenie jest obowiązkowe w DE

Witam ponownie,
Miałabym do Was ogromną prośbę. Mogłabym prosić o to, by ktoś kto zna język niemiecki, napisał krótką wiadomość w formie maila po niemiecku, w której byłaby zawarta prośba do Familienkasse o przesłanie niemiecko-polskich wniosków na maila? Internet już przekopałam dość sporą ilość razy i nie znalazłam Antrag auf Kindergeld z polskimi tłumaczeniami, a wiem, że takie istnieją. Jeśli ktoś posiadałby wersję pdf takich wniosków to również prosiłabym o pomoc :(
Pisać listy, tłumaczyć je to są dość spore koszty i kolejne miesiące czekania... Wniosków z ROPSu ani z Familienkasse nie dostałyśmy z mama do tej pory, a minęło już dobrych kilka miesięcy od czasu, jak przyszła odmowa przyznania zasiłku rodzinnego w Polsce.
Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, bo już pare miesięcy stoję w miejscu z załatwianiem KG.

Pozdrawiam serdecznie.

Wniosek po polsku jest w Ropsie i tam można go sobie wziąć to taki sam wniosek jak na polskie rodzinne.Antrag auf Kindergeld jest na necie do pobrania ale tylko po niemiecku i nie spotkałam się z polska wersją ,bo ostatecznie jeśli chcemy coś załatwić z Niemiec w naszym interesie jest wypełnić to w ich języku.

Witam
Domyslam sie że powielam pytanie problematyczne nie tylko dla Mnie ale proszę o jakies info jak ktoś może pomóc.
Mój mąz od tzrech lat ma jednoosobową formę w niemczech , ja mieszkam z trójką dzieicw polsce , pracuję tu a on po dwóch latach tam dostał zasiłek rodzinny niestety w skutek różnych sytuacji w naszym życiu jesteśmy w separacji i rozwód jest nieuchronny. Mam zasądzone alimenty które on płaci. Niestety zasiłekiem rodzinnym podzielił sie tylko w częsci wypłąconych mu pieniędzy. Reszte jak twierdzi wstrzymano mu , a innym razem ze nie podzieli sie bo nie musi:???:
Stąd moje pytanie , musi czy nie musi dzielić sie tymi pieniążkami oprócz oczywiscie alimentó nie zamiast ??
Dziękuję z góry za jakąś porade

Dzielić się musi pół na pół ale to ,ze mu wstrzymali jest też możliwe po zmianie jaka weszła w maju 2010 roku. Najlepiej to udaj się do Rops i za ich pośrednictwem wystąp o przesyłanie zasiłku na Twoje konto a jeśli się okaże ,że zasiłek jest wstrzymany wtedy Ty o niego wystąp.

Niemiecki zasiłek rodzinny jest na polowe dla rodziców

Do ilae,mam takie wnioski w domu w wersji niemiecko-polskiej,jeśli chcesz to mogę wysłać, podaj maila.A może ktoś jeszcze jest zainteresowany?W mojej sprawie nadal głucha cisza ze strony Familienkasse:( dzisiaj mija 2 lata odkąd ROPS wystąpił z wnioskiem o przekazywanie kindergeld na moje konto w Polsce.i w tym 15 miesięcy oczekuję na decyzję po tym jak ja wystąpiłam po zmianie przepisow w 2010.
Pozdrawiam.

@11edyta
pomogla mi juz jedna uzytkowniczka tego forum z wnioskami, ale wielkie dzieki za chec pomocy :)

Witam
Jestem na początku drogi o kindergeld. Proszę o pomoc jak sformułowany ma być wniosek do ROPS w moim przypadku do Szczecina. Mój były partner mieszka i pracuje w niemczech. Nie mieszkamy razem a od 13 lutego ma zasądzone alimenty. W zeszlym tygodniu wyslalam dokumenty do Sądu Okregowego zeby wszcząl egzekucje alimentów. Wyslalam mail do ROPS ale coś nie spiesza się z odpowiedzią Teraz zaczynam walke o kindergeld ale niewiem od czego zacząć... moze mi podpowiecie? bardzo was prosze i DZIĘKUJE za pomoc
to są pytania jakie zadalam ROPS:
-jakie dokumenty złożyc do ROPS żeby kindergeld przesylano do polski?
-czy jest moze jakiś gotowy wniosek do ROPS?
-czy potrzebne jest pelnomocnictwo??
-czy można wystapić o kindergeld bez ingerencji ojca dziecka(nie
interesuje sie synem)?
-mniej wiecej jak dlugo trwają i jak wyglądają procedury??
-posiadam adres zameldowania oraz adres firmy gdzie przebywa byly partner
czy to wystarczy do wystapienia o kindergeld?
-byly partner legalnie pracuje od ok sierpnia 2011 roku czy kindergelb
bedzie wyrównany za okres od sierpnia 2011 do obecnej chwili?

Zasilek na dzieci w Niemczech otrzymuje kazdy, kto nie pobiera go w Polsce. Warunek- maz zameldowany w Niemczech. Jest to kwota po 184 euro na kazde dziecko. Na trzecie i kolejne kwota wzrasta. Maz powinien otrzymac zasilek od momemntu jego zameldowania w Niemczech, wiec jezeli tego nie zrobil, to zwroca mu pieniadze za poprzednie miesiace za kazde dziecko. Troche sie czeka, ale pieniadze napewno dostanie. Ja tez zalatwialam kindergeld w ten sposob i za poprzednie miesiace zwrocono mi kase. Zrobila to za mnie osoba , ktora pomaga Polakom w zalatwianiu takich spraw, wiec wszystko mialam z glowy- niewielki koszt.

Pobieranie zasiłku w Polsce nie przeszkadza wcale w pobieraniu zasiłku z Niemiec. W przypadku Wiktorii2112 to ona musi wystąpić o prawo do zasiłku ,bo dzieci mieszkają z nią w Polsce a jak doczytałam to partner jest już były więc tym bardziej. Rops posiada własne wnioski oraz wykaz wszystkich dokumentów jakie są potrzebne do jego złożenia. Nie ma możliwości pobierania kindergeld bez wiedzy ojca dzieci gdyż do niego tez zostaną przesłane papiery i jeśli ich nie wypełni to nici z pieniędzy. Mało tego jemu należy się połowa tych pieniędzy. Procedury trwają dość długo ,bo wszystko jest przesyłane z Polski do Niemiec a potem oni jeszcze to sprawdzają więc znów przesyłają zapytania.Istnieje możliwość zwrotu zaległych pieniędzy ale nie zawsze dzieje się to automatycznie.

Zasilek na dzieci w Niemczech otrzymuje kazdy, kto nie pobiera go w Polsce

bzdura!
FK ustalają dyferencje zasiłku rodzinnego , po potraceniu kwoty wysokosci polskiego zasilku

Ostatnia edycja:
Zasilek na pierwsze i drugie dziecko wynosi 184 euro na kazde. Na trzecie i kolejne ponad 200 euro.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót