zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
z tym to roznie bywa
z innego forum znajoma urodzila dziecko w DE..dziecko obywatelstwo niemieckie ,mieszkaja w Niemczech a juz poltora roku czeka na Kindergeld na dwojke dzieci..jedno rodzone w Polsce,,oni rzucaja w kat to wnioski i maja to gdzies,,tu jest teraz w DE jeden wielki bałagan!!!Niestety ,ale taka prawda.

Witam.

Z ciekawością czytam wasze wypowiedzi jak zarówno i odpowiedzi.
Mój problem jest podobny. Mam 6- letnią córkę z mężczyzną, który na stałe mieszka w niemczech. Jest pochodzenia polskiego, ale ma obywatelstwo niemieckie od 18 lat. Na córkę otrzymuję alimenty od niego, który zasądził Sąd w Polsce. Wiem, że ojciec dziecka otrzymywał do 2008 roku KG i teraz stara się o nie ponownie. Przesłano mi informację o z UM, ze ojciec dziecka stara się o KG. W związku z tym pojechałam do nich (znali moją sytuację wcześniej) i powiedzieli, że to ja mam wypełnic Antrag o KG i to ja będę od teraz wnioskodawczynią. Opisałam moją sytuację, o tym ze ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej i ze nie ma zadnego kontaktu z dzieckiem, ze pobierając KG na corke i placi przy tym nieregularne alimenty (dalam potwierdzenie z wymiaru sprawiedliwosci z Bonn zajmującym się ściganiem dłużników), ponadto napisalam, ze nie informowal mnie o tym ze pobiera KG i nie przesyłał mi żadnej czesci pieniazków z tego tytułu.
W związku z powyzszym mam pytanie jaka jest szansa na to, abym to ja otrzymywala ten KG na dziecko? Czy po wypisaniu antragu i napisaniu swojego oswiadczenia i przesłaniu tego z UM do Familienkasse jest na to szansa?

Prosze o pomoc
z góry dziekuje

Mieszkam w Gdansku i tam złożyłam antrag i opisałam cała sytuację, ponadto złożyłam u nich kopie wyroku , gdzie jest informacja o tym, ze ojciec dzieka jest pozbawiony władzy rodzicielskiej.
Mieli te dokumenty juz wczesniej bo porzednim razem w 2008 gdy on sie starał o Kg to napisalam oswiadczenie, z prosba o to aby nie wyplacano jemu KG na córke i równiez opisalam cala sytuacje i z tego co sie orientuje to nie wyplacili - bo teraz stara sie o KG od 2008 r.

Wampirek7777 napisał:
Mieszkam w pomorskim i tam złożyłam antrag i opisałam cała sytuację, ponadto złożyłam u nich kopie wyroku , gdzie jest informacja o tym, ze ojciec dzieka jest pozbawiony władzy rodzicielskiej.
Mieli te dokumenty juz wczesniej bo porzednim razem w 2008 gdy on sie starał o Kg to napisalam oswiadczenie, z prosba o to aby nie wyplacano jemu KG na córke i równiez opisalam cala sytuacje i z tego co sie orientuje to nie wyplacili - bo teraz stara sie o KG od 2008 r.
Czy jakiekolwiek osoby,kóre mieszkają w Polsce, składały wnioski o KG na dzieci (dziecko) i udało im się otrzymać KG?

składały, otrzymały
trzeba poprostu tylko tu poszukac nizej w tematach

od 2010 ojciec nie prawa pobierac jezeli matka mieszka w Polsce z dzieckiem a nie sa malzenstwem i nie prowadza wspolnego gospodarstwa,,prawo ma matka

Dziękuję za informację.

Osoba- wnioskodawca, która ubiega się o KG w Polsce musi pracować czy też nie ? Czy ma to jakieś znczenie? Czy może to z czymś kolidować?

Niemniej trzeba się uzbroić w Anielską cierpliwość bowiem strona niemiecka stała się bardzo dokładna przy rozpatrywaniu wniosków o KG.

Zobaczymy co nam przyniosą teg nowe zmiany w przepisach, dla jednych lepiej dla drugich gorzej. Mam nadzieję, że będzie lepiej, że osoba, która nie powinna otrzymywać KG w końcu nie bedzie go otrzymywać. Dla mnie to w ogóle paranoja- wypłacać pieniądze ludziom, którzy nie przesyłają ich na dzieci- SWOJE DZIECI . I ta biurokracja ( mnóstwo papierów do wpisywania). Jesteśmy w Unii, a tak naprawdę sto lat za.....szkoa pisać, bardzo daleko nam do cywilizacji, sprawiedliwej cywilizacji.

DWitam, proszę o wskazówki....jeśli ktoś coś wie na ten temat
Mój mąż jest zatrudniny u polskiego pracodawcy i na stałe oddelegowany do pracy w Niemczech, umowę ma na stałe. Wszystkie składkiemerytalno-rentowe, zdrowotne i zaliczkę na podatek odprowadzane są w Niemczech. Mamy synka 8lat, który mieszka ze mną w Polsce. Ja nie pobieram zasiłku rodzinnego, bo nasze dochody nie uprawniają nas do niego wg polskiego prawa. Czy sa szanse na kindergeld w Niemczech dla naszego synka?

uzupełniając mąż ma meldunek na terenie Niemiec, a rodzaj przez niego wykonywanej pracy jest w Niemczech zwolniony z opodatkowania, niemniej jednak podlega rozliczeniu w niemieckim urzędzie

witam.mój były mąż chce dostawać kasę na naszego syna, który mieszka ze mną w Polsce, tu jesteśmy zameldowani.rozwód odbył się w styczniu 2011, alimenty 500zł zasądzone są od sierpnia 2010.od marca 2011 otrzymałam polskie rodzinne-68 zł.wczesniej jeszcze pobierałam 48 zł w 2008 r.Były jest zameldowany w niemczech i mial dzialalnosc swoja od 2008 roku-nie mial ubezpieczenia niemieckiego tylko polskie i to nie przez caly czas , od stycznia jest na umowie o prace.Kurde jak to jest czy on może je dostac, jak tak to ile?nie rozumiem dlaczego on ma dostawac kasę na dziecko, którym ja sie zajmuję i na oczy jej nie zobaczę
proszę o wyjasnienia

Witam ponownie, jak juz wczesniej pisałam, działałam eż na własną reke i sama wysłałam formularz na kindergeld do niemiec. Po paru miesiącach przychodzi odpowiedź:
anbei erhalten Sie diesem Schreiben erneut angeforderten Unterlagen nicht eingereicht werden, kann Ihr Kindergeldanspruch nicht gepruft werden und musste dann wegen Nichtfeststellbarkeit des Anspruches abgelehnt werden.

w załaczeniu pismo do ojca dziecka,
ich erinnere an die Beantwortung meines Schreibens vom 13,01.2011 und bitte nochmals um Ubersendung des beiliegenden Gragebogens (KG71) , sowie des beiliegenden Fragebogens zum Wohnsitz.

Ojciec dziecka złosliwie nie dostracza dokumentów, moje pytanie jest takie, co to za formularz KG71 oraz czy do załatwienia tego zasiłku potrzebna jest jak widac jego zgoda, bo inaczej i tak nici..

Belunia, to jego zgody nie bedzie.. to typ czlowieka, ze zrobi wszystko zeby mi nie bylo czasem za dobrze, nie mówie o dziecku, bo nawet go nie zna, nie ma wiezi..
Ale tatus pobiera tez Kindergeld na swoje drugie dziecko, wiec papiery powinny jakieś byc..
No, w taki razie jesli Familienkasse prosi o jakies dane, a on ich nie poda, to nie ma sensu chyba dalej z tym walczyc..

no tak pewnie nie wypelnij tego wniosku z pytaniami

ahh..Ci faceci(niektorzy

moj za to chcial pobierac w Anglii zasilek rodzinny(oczywiscie dla siebie)choc ja pobieram w DE,,niestety ten numer mu nie przeszedl :D

tak własnie tą ankiete razem z całym wnioskiem przesłali teraz do mnie i co ja mam z powrotem jam mu odesłac, zeby powypelniał??
A jeszcze działam od drugiej strony, czyli od strony Rops i teraz od nich czekam na decyzje, do Ropsu przyszły formularze serii E 400, ja doslalam im potrzebne dokumenty.
Ale jak znowu bedzie Familienkassa zyczyc sobie ankiety, to znowu nic nie dostanie i krag sie zamyka :(
to jakis obłed, ten przepis dotyczący złosliwosci niektorych tatusiów tez powinno sie zmienic!!

Witam wszystkich serdecznie.
Potrzebuję informacji na temat świadczeń z tytuły niepełnosprawności dziecka.
Mój tata jest zarejestrowany w Niemczech na pełen etat od grudnia zeszłego roku. Nigdy nie starałem się o żadne środki z tytułu mojej niepełnosprawności.
Jestem studentem i mam lekki stopień niepełnosprawności czy związku z tym,że tata pracuje tam a ja mieszkam i uczę się tutaj czyli w Polsce przysługuję mi jakiś grosz od Państwa niemieckiego ?
Dużo czytałem również o rodzinnym i bardzo dziękuję za cenne informację zawarte w tym serwisie.Na pewno o kindergeld będę wnioskować tylko teraz kwestia tej niepełnosprawności.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie Kacper

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót