zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a co kogo obchodzi moje mieszkanie,ja juz napisałam że nie będe sie z nikim przegadywac po co pani pisze te żeczy,ja moge też o pani synu wiele napisać ale nie bede bo nie jestem wredna.Pani pisze że ja zabraniam kontaktu z dzieckiem a niech mi Pani napisze kiedy on ostatnio chciał zobaczyc dziecko?Kiedy zadzwonił i zapytał co u niej,czy jest zdrowa,czy ma co jeść?kiedy?A z pani taka opiekunka samotnych matek to gdzie pani była ,zainteresowała się pani wnuczka?Kiedykolwiek no moze ja sie urodziła to nie powiem bo kupiła Pani wózek i kilka rzeczy,

napisze Pani jeszcze,ze Tomek dzwonił w 2007 roku w styczniu po sylwestrze by wypity i powiedział że przyjechał na dwa dni do kraju i chce zobaczyć dziecko,ja sie zgodziłam i zaprosiłam go do mojego domu.Na drugi dzień dziecko czekało do wieczora i przysięgam że tak było a on się nie zjawił i nawet nie zadzwonił ani nie odbierał telefonu,dowiedziałam sie od szwagra i siostry że był na świeta i był 2 tygodnie w kraju,dlaczego nie przyjechał???????????Nie wiem co on pani mówi ale Pani i tak jemu wierzy ale nigdy nikomu nie zabroniłam kontaktu z moim dzieckiem........................ :(
Ato w jakiej sytuacji finansowej jestem to czy to takie ważne myśli pani ze jak mam własnościowe mieszkanie to nie musze za nie płacić,a wiecie jaki mam czynsz a prą ,gaz,telefon wie pani ile płace za przedszkole?jak sie nazbiera to jest tego troche a mój mąż od niedawna pracuje na kopalni i niewiele zarabia.Wiecie też że jestem chora na kręgosłup i rente nawet mi zabrali a z moim zdrowiem jest coraz gożej,ale ja nie nażekam. :)

Dla was i tak nigdy nie będzie ważne dobro dziecka tylko to żeby mi zrobić nazłość,i dowalić mi najmocniej jak tylko się da ,jak bym była suką to bym latała do sądu o podwyższenie alimentów ale tego nie robie już od 3 lat,a to że sie dowiedziałam ile jest zasiłku na dziecko i chcę tylko żebyście mi decyzje przedstawili to już Pani robi z tego wojne,ja chcę się tylko dowiedziec i będzie spokuj. :)

[cytat:3meuae99]koleżanka –wiolka 26[/cytat:3meuae99]
Czy to jest zazdrość koleżanki.W Niemczech na 1 dziecko rodzinne jest 154e
jeżeli ty pracujesz w Polsce to ojciec dziecka otrzymuje 75e i nic więcej.
Gdybyś wyjechała do Niemiec z dzieckiem wtedy ty otrzymasz całe rodzinne
dopłatę do mieszkania alimenty według prawa niemieckiego i nie pracując otrzymasz 345e na siebie

[cytat="kolezanka":1nk7rzfi]przez przypadek trafilam na ten post. zareagowalam bo wiem z wlasnego doswiadczenia jak to jest byc samotna matka w polsce. ale musze stanac w obronie faceta akurat w tym przypadku.dziewczyna, ktorej bronisz ma wlasnosciowe mieszkanie duze, meza ktory ja utrzymuje,a ojciec dziecka ma byc tylko skarbonka bez dna. pozatym ciagle panuje stereotyp- niemiec to ma kase, a rzeczywistosc jest zupelnie inna. ludzie sie tam ciesza jak maja 1000 a polowe i tak przeznaczaja na oplaty. a moze ten facet tez ma tam rodzine i probuje moze tez wiazac koniec z koncem? najlepiej jest wam zakladac,ze jak facet i to niemiec to zly a matka polka swieta[/cytat:1nk7rzfi]

Ale z Ciebie pusta i zawistna osoba a z tego co napisalas wynika ze jestes matka tego faceta. Kobieto zastanow sie co ty wogole wygadujesz i czy masz o tym pojecie. Za mieszkanie wlasnosciowe w Polsce placi sie czynsz tak samo jak za mieszkanie wynajmowane , takze nie robi to zadnej roznicy. A pozatym jako babka dziecka powinnas mu robic prezenty a nie krasc z talerza. Mieszkam w Niemczech i jestem samotnie wychowujaca matka,otrzymuje 154 euro kindergeld + 129 euro alimentow z panstwa bo ojciec dziecka nie chce placic. A wiec panski syn powinien wyplacac kindergeld z panstwa+ alimenty ktore zostaly przyznane matce w polsce przez sad. W niemczech dostaje sie na wszystko decyzje w ktorej stoi wysokosc wyplacanych pieniedzy i czas trwania, a wiec taki dokument musi otrzymac Wiolka26.

[cytat="kolezanka":3gsk50kn]ojciec dziecka ma być tylko skarbonka bez dna[/cytat:3gsk50kn] - nawet mnie to rozbawiło :lol: 600zł prawie w całości podebrane z Kindergeldu to rzeczywiście skarbonka bez dna. Biedny ten tatuś...

kindergelt-pomocy!!!!

Witam!!!! Jestem rozwiedziona-mam syna z konkubentem który obecnie przebywa i pracuje w Niemczech(firma jednoosobowa). Chciała bym aby konkubent brał tam zasiłek na dziecko bo ja tutaj nie biorę-nie pracuję -czy należy się zasiłek tam i w jakiej wysokości-jakie dokumenty muszę tutaj dołączyć do tych niemieckich-od jakiego okresy naliczaja od dnia złożenia wniosku czy od dnia podjęcia pracy???Czy stanowi to przeszkodę ze nie mamy ślubu ???wszystkich bardzo prosze o poradę Z poważaniem Kamelka

Re: kindergelt-pomocy!!!!

Jeżeli dziecko posiada nazwisko ojca to nie powinno być problemu ojciec pobiera druki w Arbeitsamcie ty składasz do MOPS tam dostajesz zaświadczenie lub oni wysyłają do Niemiec

[cytat:13zw9xqi]Formalności

Należy zacząć od wypełnienia wniosku o przyznanie Kindergeld (Antrag auf Kindergeld), który można dostać w Familienkasse działających przy urzędach pracy (Arbeitsmat) lub ściągnąć ze strony http://www.arbeitsagentur.de. Wypełniony dokument wraz z poświadczeniem niemieckiego zameldowania oraz umową o pracę (jeśli przybywamy krócej niż 6 mies.) należy złożyć w Familienkasse.

W dalszej kolejności następuje wymiana informacji między stroną niemiecką i polską. Chodzi o potwierdzenie danych o dzieciach pozostawionych w Polsce. Jeśli okaże się, że jeden z rodziców został w kraju i tutaj pracuje oraz pobiera polski zasiłek, wówczas kwota Kindergeld zostanie pomniejszona o wysokość już pobieranego świadczenia.
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/polityka ... _rodzinne/

http://www.eltern.de/beruf_geld/recht_g ... rgeld.html
http://www.mps.gov.pl/pliki_do_pobrania ... emczech%22
http://www.familienkasse.de
http://www.gazetaprawna.pl/?action=show ... .2.0.1.htm

http://www.woj-pomorskie.pl/Pages/Lang/ ... iecej.html

Druki 411 Wzór
http://www.ropstorun.home.pl/swiadczenia1.html

http://poloniadenmark.info/index.php?op ... ;topicseen[/cytat:13zw9xqi]

Bardzo dziękuję za pomoc!!!!Z wyrazami szacunku Kamila

dot.Kindergeld w Niemczech

Proszę o pomoc w sprawie otrzymania Kindergeld w Niemczech dla córki.Mój mąż jest obywatelem Niemiec i tam mieszka ma 64 lata i jest na zasiłku przedemerytalnym.Córka ma 18 lat,mieszka w Polsce i uczęszcza do liceum,od urodzenia posiada
obywatelstwo niemieckie i jest zameldowana w Niemczech.W czerwcu 2007 r. Urząd wstrzymał otrzymywane "Kindergeld"
z powodu mieszkania poza granicami Niemiec.Czy zaszły zmiany w prawie rodzinnym Niemiec i córka nie spełnia
kryteriów?

będę wdzięczna za pomoc
M.K

Re: dot.Kindergeld w Niemczech

Jeżeli córka mieszka w Polsce a ty nie pobierasz na nią pieniędzy wtedy
mąż powinien otrzymać te 154e w najgorszym wypadku połowę.
Ale wtedy musi przedstawić papiery że dalej się uczy
Jeżeli ktoś bierze w Niemczech socjal a mieszka w Polsce wtedy wstrzymują
wypłatę 345e z tego socjale ale Kindergeld jest wypłacane wystarczy zadzwonić i mąż otrzyma wyjaśnienie.

Dobrywieczór
Moja historia z tym kinder/geltem ciągnie się już od września.I właśnie dziś przyszła odmowa mam 7dni na odwolanie i niewiem co mam tam napisać ? powód odwalania to to że ja z mężem ubezpieczeni jesteśmy w KRUS. Mąż zameldowany jest w niemczech , ma firme jednoosobową na terenie niemiec(Frankfurt am Mayn)ubezpieczenie rentowe płaci w Krus +ubezpieczenie (koszty leczenia i asistans) wykupione w ALLIANZ.Krus płacimy dlatego że mamy 1,3h ziemi . Ja z dziećmi mieszkam w Polsce jestem na ubezpieczeniu Krus .I prosze mi napisać czy mamy jakieś szanse na te rodzinne czy nie ?I czy mam sie odwolywać od ich decyzji? a jak tak to jaki powod ? moge napisać ?

Niemcy czepiają się do ubezpieczenia ,jeżeli prowadzi ktoś firmę 1 osobową na terenie Niemiec powinien tam opłacać ubezpieczenie i rozliczać się z podatkiem jeżeli tego nie ma
odrzucają deklaracje o kindergeld ubezpieczenie nie jest drogie a uniknie tych kłopotów

[cytat:1uo0vxsg]Gdzie ubezpieczenie? - zasady ogólne

Generalnie, osoba, która pracuje jako pracownik najemny, osoba pracująca na własny rachunek, marynarz zatrudniony na pokładzie statku czy urzędnik podlega ubezpieczeniu według przepisów państwa, w którym wykonuje pracę, nawet wówczas, gdy mieszka na terytorium innego państwa członkowskiego Wspólnoty.

Od zasady tej istnieją jednak wyjątki, dotyczące w szczególności:
wykonywania pracy najemnej na terytorium jednego państwa członkowskiego WE, a pracy na własny rachunek na terytorium drugiego państwa,
pracy najemnej (pracy na własny rachunek) w dwóch lub więcej państwach członkowskich Unii,
oddelegowania.

Ad. 1) Osoba, która jednocześnie wykonuje pracę najemną i pracuje na własny rachunek na terytorium różnych państw członkowskich Unii Europejskiej (EOG/Szwajcarii), podlega ustawodawstwu tego państwa członkowskiego, na terytorium którego wykonuje pracę najemną.

Ad. 2) Dla rozstrzygnięcia, które ustawodawstwo ma zastosowanie w przypadku wykonywania jednocześnie pracy najemnej lub pracy na własny rachunek na terytorium kilku państw członkowskich, decydujące jest przede wszystkim miejsce zamieszkania i siedziba przedsiębiorstwa (miejsce prowadzonej działalności na własny rachunek).

http://www.krus.gov.pl/ue/dla-rolnikow- ... race-w-ue/[/cytat:1uo0vxsg]

[cytat:1uo0vxsg]Sytuacja rolników podejmujących pracę na terenie Wspólnoty Europejskiej

1. Osoba podlegająca ubezpieczeniu społecznemu rolników w Polsce (rolnik, jego małżonek lub domownik), która podejmie zatrudnienie na terytorium innego państwa członkowskiego o charakterze stałym lub na okres dłuższy niż 12 miesięcy, na podstawie umowy zawartej z pracodawcą zagranicznym, podlega ubezpieczeniu według przepisów państwa, w którym wykonuje pracę najemną. Przepis ten stosuje się do pracy o charakterze sezonowym. [/cytat:1uo0vxsg]

[cytat:1uo0vxsg]Co powinien zrobić rolnik wyjeżdżający do kraju unijnego w celach zarobkowych?

Osoba podlegająca ubezpieczeniu społecznemu rolników, która wyjeżdża do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej (EOG/Szwajcarii)i podejmuje tam pracę najemną, u zagranicznego pracodawcy, na podstawie umowy zawartej zgodnie z prawem tego państwa, zobowiązana jest do bieżącego powiadomienia o tym fakcie jednostki KRUS właściwej dla miejsca położenia gospodarstwa. W oparciu o dostarczone dokumenty jednostka KRUS przeprowadzi postępowanie mające na celu wyjaśnienie w jakich okresach osoba zainteresowana spełnia warunki do pozostawania w polskim ubezpieczeniu społecznym rolników i w ubezpieczeniu zdrowotnym. Właściwa jednostka KRUS powinna być również bieżąco poinformowana o wykonywaniu poza granicami Polski pozarolniczej działalności gospodarczej, przez osoby objęte ubezpieczeniem rolniczym.

Po stronie polskiej uprawnienia w zakresie określania ustawodawstwa właściwego dotyczącego podlegania ubezpieczeniu, również rolników, ich małżonków i domowników posiada Zakład Ubezpieczeń Społecznych. O podjęcie rozstrzygnięcia czy podczas pracy poza granicami Polski w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej (EOG/Szwajcarii) zachodzą okoliczności do stosowania ustawodawstwa polskiego, można jednak występować zarówno do jednostek Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jak i do jednostek Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (właściwych dla miejsca położenia gospodarstwa rolnego). Fakt pozostawania w jednym z systemów ubezpieczenia społeczego w Polsce, podczas pobytu w celach zarobkowych za granicą, ZUS potwierdzi poprzez wydanie formularza E 101. [/cytat:1uo0vxsg]

Witam.
Czy ktoś wie, jak długo trzeba czekać na przelew Kindergeldu do Polski (z pominięciem uprawnionego ojca, bezpośrednio dla dziecka - jest zgoda Familienkasse). Numer konta z Polski wysłano około 8 tygodni temu.

zasiłek rodzinny w niemczech

witam to znowu ja może ktoś mi powie jaka jest procedura załatwiania zasiłku rodz.na dzieci jeżeli mąż legalnie pracuje w Niemczech.Kto to załatwia pracodawca czy my sami.Jaki ma wpływ na to fakt,że pani z GOPS doradziła,aby napisać rezygnację z zasiłku w Polsce na dwa dni przed rozpoczęciem pracy w niemczech co osobiście zrobiłam.Sama już nie wiem jak to jest mąż też się martwi bo rozmawiał z kilkoma osobami w Niemczech i każdy mówi co innego.Piszę do Was drodzy z nadzieją,że mi powiecie czy mamy szansę na zasiłek czy nie.Pozdrawiam

WITAM!CHCIAŁABYM SIĘ DOWIEDZIEĆ JAKIE DOKUMENTY TRZEBA ZŁOŻYĆ REZYGNUJĄC Z ZASIŁKU RODZINNEGO W POLSCE.MĄŻ PRACUJE W NIEMCZECH OD PONAD ROKU I CHCEMY UBIGAĆ SIĘ O RODZINNE W NIEMCZECH,ZAŚ W OPS POWIEDZIANO MI ŻE MUSZĘ NAJPIERW ZWRÓCIĆ IM PIENIADZE OD TEGO MOMENTU CO JEST ZAŁOŻONA FIRMA

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót