zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
moj poprzedni wpis dotyczyl obywatelstwa

Ale czy jak jest pozbawiony władzy to Kindergeld bedzie przysługiwał wtedy??

tego nie wiem
smilie_tra_010.gif

Ostatnia edycja:
Witam ,do marca 2011roku ojciec dziecka który mieszka i pracuje w De pobierał na naszego synka kindergeld i przekazywał mi pieniążki do PL.Od marca kindergeld został wstrzymany tak jak co roku i musiałam złożyć odpowiednie dokumenty.Wcześniej były to druki z serii E 401,411...Teraz w marcu ,konsultant z Ropsu poinformował mnie,że powinnam się udać do urzędu miasta w miejscu zamieszkania i tam wypełnić wniosek na polski zasiłek rodzinny i w nim zaznaczyć ,że ojciec dziecka przebywa w De i tam pracuje,następnie urząd powinien taki wniosek przekazać do nich do Rops w ramach koordynacji a oni przekażą go odpowiedniej Familienkasse w Niemczech...co też uczyniłam...
Dnia 20 kwietnia otrzymałam pismo od Ropsu ,że moje dokumenty zostały przekazane do Familienkasse czyli teoretycznie wszystko powinno być ok ale niestety nie jest.Wczoraj dzwoniłam do Familienkasse i usłyszałam,że nie otrzymali żadnych dokumentów ,mało tego urzędniczka mnie zjechała ,że ja sama powinnam składać do nich wniosek a nie przez Rops i powinny być one na niemieckich drukach a nie polskich...tyle tylko że ta sama urzędniczka stwierdziła,że takich formularzy nie posiadają i powinnam je pobrać w PL,tyle tylko ,że w Pl maja tylko druki na polskie rodzinne więc co ja mam teraz zrobić???Może miałyście podobne przejścia???
Zastanawiam się już,żeby napisać pismo do Familienkasse list i w nim opisać ,że do marca zasiłek był pobierany przez ojca a on następnie mi go przekazywał i że chcę aby dalej tak było.Skoro chodzi im o to ,że bywały przypadki , ze tatusiowie nie przekazywali świadczeń matce to może taki list rozwiązał by problem i załatwił wszystko bo sama nie wiem juz co robić.

Bardzo proszę o pomoc.

Witam !

Mam dwa pytania pierwsze to od czego zacząć jeżeli chodzi o zasiłek kindergeld. Za dwa miesiące wyjeżdzam do DE będe pracował mając legalne zatrudnienie żona z dwójka dzieci zostaje w Polsce i oczywiście chcielibyśmy pobierać zasiłek na dzieci czy to możliwe a jeżeli tak to gdzie i jakie dokumenty należy złożyć. ???. Drugie natomiast pytanie jest nastepujące czy w momencie mojego wyjazdu istnieje coś takiego jak świadczenie rozłąkowe a jeżeli tak to kto to wypłaca i w jakiej kwocie no i oczywiście jakie formalności należy spełnić. ???. Będe wdziędzny za odpowiedz Dziękuje i Pozdrawiam

Informacja dla klienta
Dla osób ubiegających się o świadczenia rodzinne
(zasiłek rodzinny oraz dodatki do zasiłku rodzinnego, zasiłek pielęgnacyjny, świadczenie pielęgnacyjne) w przypadkach, gdy jeden z członków rodziny wyjedzie do państwa członkowskiego UE, EOG

Poniższe uregulowania prawne nie dotyczą Szwajcarii, Lichtensteinu, Norwegii oraz Islandii. W stosunku do tych państw, jak i do spraw, które wpłynęły przed 1 maja 2010 r. stosuje się dotychczasowe przepisy Rozporzšdzenia Rady (EWG) 1408/71 oraz 574/72

Od dnia 01 maja 2010 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące świadczeń rodzinnych realizowanych w związku z koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego, tj:

Zgodnie z nowymi przepisami wniosek o ustalenie uprawnień do świadczeń rodzinnych składa się tylko w jednym Państwie Członkowskim. Właściwe Instytucje Państw Członkowskich przekazują sobie wzajemnie wniosek o świadczenia rodzinne, zgodnie z zasadami pierwszeństwa, jeżeli zostanie złożony w niewłaściwym państwie. Wniosek o świadczenia rodzinne powinien zostać złożony w Instytucji Właściwej wg. następujących zasad:
W przypadku, gdy uprawnienia do świadczeń rodzinnych występują na podstawie różnych tytułów, kolejność pierwszeństwa jest następująca:
w pierwszej kolejności prawo udzielane jest z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek,
w drugiej kolejności prawo udzielane jest z tytułu otrzymywania emerytury lub renty,
w ostatniej kolejności prawo udzielane jest z tytułu zamieszkania.
W przypadku, gdy uprawnienia do świadczeń rodzinnych występują na podstawie tego samego tytułu, kolejność pierwszeństwa jest następująca:
W pierwszej kolejności miejsce zamieszkania dzieci, jeżeli w dwóch państwach jest wykonywana praca lub działalność na własny rachunek,
W pierwszej kolejności miejsce zamieszkania dzieci, jeżeli w dwóch państwach otrzymywana jest emerytura lub renta,
W pierwszej kolejności miejsce zamieszkania dzieci, jeżeli uprawnienia do świadczeń w dwóch państwach występują wyłącznie z tytułu zamieszkania.

UWAGA !!! Jeżeli wniosek zostaje złożony, zgodnie z zasadami pierwszeństwa w Instytucji Właściwej Państwa Członkowskiego, a świadczenia rodzinne w drugim Państwie Członkowskim są wyższe niż w państwie złożenia wniosku, to Instytucja Właściwa zgodnie z zasadami pierwszeństwa, po ustaleniu uprawnień do świadczeń rodzinnych obowiązana jest przekazać wniosek do państwa, gdzie świadczenia rodzinne są wyższe w celu przyznania dodatku dyferencyjnego. W konsekwencji rodzina otrzyma najwyższą możliwą wysokość świadczeń.

Wniosek o ustalenie uprawnień do świadczeń rodzinnych składa się tylko w jednym państwie. To Instytucje Właściwe Państw Członkowskich przekazują sobie wzajemnie raz złożony wniosek w celu przyznania rodzinie najwyższej kwoty świadczeń, wynikającej z ustawodawstw obu Państw Członkowskich.

Miklosz napisał:
Witam !

Mam dwa pytania pierwsze to od czego zacząć jeżeli chodzi o zasiłek kindergeld. Za dwa miesiące wyjeżdzam do DE będe pracował mając legalne zatrudnienie żona z dwójka dzieci zostaje w Polsce i oczywiście chcielibyśmy pobierać zasiłek na dzieci czy to możliwe a jeżeli tak to gdzie i jakie dokumenty należy złożyć. ???. Drugie natomiast pytanie jest nastepujące czy w momencie mojego wyjazdu istnieje coś takiego jak świadczenie rozłąkowe a jeżeli tak to kto to wypłaca i w jakiej kwocie no i oczywiście jakie formalności należy spełnić. ???. Będe wdziędzny za odpowiedz Dziękuje i Pozdrawiam

Udac sie do Familienkasse w miejscu zamieszkania, poprosic o wnioski na dzieci mieszkajace w Polsce ,wypelnic oddac.

Dziękuje za odpowiedz ewentualnie czy wiadomo coś w kwestti mojego drugiego pytania ???

Mam pytanko.
Skąd można pobrać Antrag auf kindergeld ,czym różni się stary antrag o tego który teraz obowiązuje po zmianach przepisów???
Mam w domu stary antrag jak jeszcze ojciec dziecka pobierał kindergeld ale nie wiem czy teraz on obowiązuje??

Witaj Asica 27.Ja tez składałam wnioski o kindergeld w Polsce na normalnych polskich wnioskach,i po kilku miesiącach instytucja niemiecka sama mi przysłała Antrag do uzupełnienia po polsku. jak chcesz to poczytaj moje wcześniejsze wpisy na tym forum.

Dziękuję 11edyta ,że mi odpowiedziałaś troszkę mnie uspokoiłaś ,ja też właśnie tak zrobiłam i czekam już 4 miesiąc za odpowiedzią.Mam nadzieję ,że w końcu się doczekam,choć kilka dni temu dzwoniłam do familienkasse zapytać się jak daleko jest moja sprawa i usłyszałam ,że nie maja jeszcze moich papierów...więc chyba czeka mnie ponowna przeprawa od początku..

Właśnie doczytałam ,że ty tez walczysz z Familienkasse Nurnberg a więc możemy sobie podać rękę.

Ostatnia edycja:
Asica27 napisał:
Mam pytanko.
Skąd można pobrać Antrag auf kindergeld ,czym różni się stary antrag o tego który teraz obowiązuje po zmianach przepisów???
Mam w domu stary antrag jak jeszcze ojciec dziecka pobierał kindergeld ale nie wiem czy teraz on obowiązuje??

Wnioski sie nie zmienily w Niemczech, bo tutaj nawet prawo do Kindergeld jest takie same jak bylo../zadnym zmian

od zawsze pobieral ten u kogo dzieci przebywaja w gospodarstwie

wnioski do pobrania w Internecie

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/V-Kg1-Antrag.pdf

Ostatnia edycja:
witam!mieszkam z moja córka w Polsce jej biologiczny ojciec mieszka w Niemczech, ja dostaje niemiecki kindergeld w wysokosci 151 euro bo odliczyli polski zasiłek, teraz wyjde za mąz ale nie za ojca dziecka czy to ma jakis wpływ na wyplate lub zabranie kindergeldu?

hej,czy ktoś może mi odpowiedzieć,złożyłam juz wszystkie papiery w pops na ten zasiłek rodzinny z Niemiec ,ale ta pani w rops powiedziała mi że jesli ojciec z niemiec płaci alimenty to ja na pewno nie dostane tego zasiłku,w Polsce nie pobieram bo sie nie należy ,jak to w końcu jest proszę o odpowiedz.

zostanie pomniejszony o kwote aliment,zreszta Kindergeld jest na polowe dla rodzicow...

byla tu juz pewna osoba ,ktorej pomniejszyli o kwote aliment i polskiego rodzinnego/przyznano 40 euro

Ostatnia edycja:
:D
Ja tez dostalem odmowne na Kindergeld dokladnie w kwietniu2011.Odczekalem cztery tygodnie i ponownie zlozylem nowy Antrag,i udalo sie ,hurra znowu dostaje:)
Moja EX z polski tez cos tam skladala,ale dostala odmowe.
Takze info dla wszystkich tatusiow,ponownie skladajcie Antragi na Kindergeld i mysle ze tez KG odzyskacie.
Podziekowania dla jednego Tatusia ktory podal sprawe w niemczech do sadu i wygral,prawnicy opisali to w necie i roznosi sie to po urzednikach w KG Kassie.

Tu przedstawiam 5. Achtung: Neue Rechtsprechung des Finanzgerichts Rheinland - Pfalz!

Das Finanzgericht Rheinland - Pfalz hat in seinem Urteil vom 23.03.2011 entschieden, dass ein in Polen lebender Elternteil nicht den deutschen Anspruchsvoraussetzungen für Kindergeld unterliegt und damit - nicht - Berechtigter im Sinne von § 64 Abs.2 EStG ist.
Damit wird wie hier vertretene Rechtsauffassung untermauert. Die Familienkassen haben mit Ihrer Strategie zwar eine richtige Intention verfolgt: Das Kindergeld soll direkt beim Aufenthaltsort der Kinder ankommen.
Das Problem ist dabei nur, dass es dafür keine Rechtsgrundlage gibt. Die Familienkasse hat es jedoch zusätzlich den Polen und anderen EU Bürgern erheblich erschwert, das Kindergeld zu erhalten, denn für die Bearbeitung von Kindergeldanträgen aus Polen wird deutschlandweit von eine einzigen Familienkasse bearbeitet. Die Bearbeitung eines Antrags dauert nicht selten länger als ein halbes Jahr. Es werden neue Kindergeldnummern vergeben und die Korrespondenz zwischen Behörde und Anspruchssteller gestaltet sich nicht zuletzt wegen der sprachlichen Barriere sehr schwierig.
Durch das neue Urteil kann diesem Procedere nun ein Ende bereitet werden. Das bedeutet, dass der in Deutschland lebende und arbeitende Elternteil an sofort wieder einen Antrag auf Kindergeld bei der Familienkasse an seinem Wohnort stellen kann. Dieser Antrag sollte jedenfalls juristisch fundiert begründet werden, denn es ist davon auszugehen, dass sich die neue Rechtsprechung des Finanzgerichts noch nicht in allen Familienkassen „rumgesprochen" hat.

Dipl.-Jur. Paul Witkowski
Beeidigter Übersetzer und Dolmetscher für die polnische Sprache
im Landgerichtsbezirk Hannover
Flensburger Str. 4 ♦ 30165 Hannover
Tel.: 0511-1058711 begin_of_the_skype_highlighting 0511-1058711 end_of_the_skype_highlighting, mobil: 0176-21973142
e-mail: paul.witkowski@gmx.netwam sprawe tego super ojca ktory w sadzie wygral sprawe.

a czy pod tym tekstem nie pisze ?

WSZELKIE PRAWA Z A S T R Z E Ż O N E. KOPIOWANIE I ROZPOWSZECHNIANIE CAŁOŚCI LUB FRAGMENTóW NINIEJSZEJ PRACY BEZ ZGODY WYDAWCY Z A B R O N I O N E !
W sprawie pytań proszę o kontakt.

:D

ja dziekuje.. juz oberwalam za swoje

Ostatnia edycja:
to zobacz jego inne tematy,wszystkie zastrzezone/raz sie nadziałam
smilie_sh_004.gif

Ostatnia edycja:
Ja tez dalej otrzymuje KG,zablokowali mnie rok temu i ponownie zlozylem wniosek na ktory otrzymalem pozytywna odpowiedz z Norymbergi.

A co do beluni,wszystkie wpisy poszly na marne kobitka sie niezle zdenerwowala!

Mario 2011 napisał:
A co do beluni,wszystkie wpisy poszly na marne kobitka sie niezle zdenerwowala!

skad wiesz ze sie zdenerwowalam
smilie_denk_07.gif
..dopiero masz pierwszy wpis na forum....

wpisy na moje zyczenie zostaly usuniete przez Moderatora ,bo taki byl warunek

ugoda

Witajcie.opisze ciąg dalszy mojej walki o kindergeld.Otóż na poczatku czerwca otrzymałam z mojego ROPS-u informacje że mam wypełnic następny Antrag i wysłać go do Familienkassy do której należy ojciec mojego syna,gdyż właśnie ta FK zwróciła się do nich z takim pismem i prożbą.Oczywiście po raz kolejny wypełniłam i odesłałam .Odpowiedż była prawie natychmiastowa---Wniosek został odrzucony----z powodu § 1 ust. 1-2 Ustawy "Einkommensteuergesetz" (odpowiednik ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych) Zgodnie z tymi przepisami prawo do zasiłku rodzinnego a więc świadczeń na dzieci (Kindergeld) ma osoba (obywatel) zamieszkała na terenie Niemiec podlegająca obowiązkowi podatkowemu (zatem pracująca na terenie Niemiec)

Jakas paranoja,obłęd.Niemcy z tego co widac wogóle nie interesują się przepisami wspólnotowymi i mają je gdzieś. I przepisy które obowiązują od maja 2010 też.

Gdybym znała jezyk niemiecki napisałabym do nich osobiście,wytłumaczyła że ojciec pobierał od 6 lat i ani razu nie przekazał go na dziecko,a mi w tym czasie nic nie przysługiwało bo on miał pierwszeństwo do rodzinnego,chociaż nigdy syna na oczy nie widział.Jestem wściekła,po przeszło 2 latach wreszcze odpisali i odmówili bo tatuś ma pierwszeństwo i nic nie dały wnioski pisane o transfer i wszystkie te pisma które dostarczałam do ROPS.NAPRAWDE TO NIESPRAWIEDLIWE!!!!!!!!!!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót