zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wampirek, poczytałą Twoje wczesniejsze posty i wynika z nich, że ojciec Twojej córki już wcześniej pobierał Kindergeld, więc jakies jego papiery były, może problemem jest to, że na nasze dzieci z Edytą nigdy nikt nie pobierał Kindergeldu i dlatego potrzebne jest to kg71,a że tatus nie ma przymusu dostarczenia to wygląda to , jak wyglada. Alimenty tez nieściągalne, bo pracuje na umowe 900 euro.

Do annao/81

Jutro spotkam się z moją koleżanką, która dokładnie zweryfikuje moje dokumenty z niemiec i wtedy bede mogla cokolwiek Tobie napisac. Ponadto na pewno zadzwonie w tygodniu do niemiec odnośnie KG, dowiem się co i jak, zapytam się również w waszej sprawie, o której wyzej pisałaś. Mam nadzieje , ze w koncu nastapi normalizacja i matki, które wychowuja dzieci w Polsce beda mogły systematycznie otrzymywac KG. Zreszta tak bylo napisane w decyzji, ktorą otrzymałam z familienkasse- , ze wstrzymali od maja 2010 roku ojcu mojego dziecka ze wzgledu na zmiane przepisów (ze dziecko nie przebywa z nim we wspolnym goospodarswie domowym).

To było wrecz irracjonqalne, ze ojcowie dostawali KG na dzieci, których nie wychowawali.
Najbardziej niewiarygodne jest to, ze mieli zero godnosci meskiej pobierac KG i zostawiac sobie na własne potrzeby. Wsyd, wstyd i jeszcze raz wstyd, juz sobie wyobrazam jak soja z wypelnionym antragiem po KG-----FUJJJJJJJJJJJJ.
Normalny facet by o czyms takim nie pomysl ,a co dopiero zrobil.

To nie wszystko, wiem ze przepisy sie zmieniały -niedawno, dot. lepszej sciagalnosci z niemiec, teraz dobiora im sie do tylka, jest lepsza i szybszaq wymaiana pomiedzy DE -a Polska.
Ostatnio gdy robiłam podwyzszke alimentów i gdy powiedzialam o tym, ze ojciec dziecka pobieral KG sedzina az zdebiala. Dostałam podwyzszke alimentów o 100 procent na dziecko i zastanowily mnie jej slowa, które wypowiedziala na sprawie , cyt. Pan te pieniadze bedzie musial oddac.

Wiem co mozna zrobic, z czescia KG która on dostal. Moze w DE mógł dostawac,ale w Polse zasiłek KG nalezy sie matce która wychowuje dziecko. Załoze jemu sprawe celem uzyskania KG i wysle go do DE tak jak alimenty, które teraz mam na biezaco i zarazem wszytkie nadplacone.

Wampirek7777,
super ze sie udalo,ale nie rob lepiej Ex-owi na zlosc bo sie do Dani wyprowadzi i nie bedzie Kindergeldu:)
Twoj Ex pieniedzy nie bedzie musial oddac,bo polowa Kindergeldu nalezy sie jemu,a polskie prawo sadowe tu nikogo nie obchodzi.
Jezeli otrzymujesz caly KG 184 Euro,to lepiej nie rob mu na zlosc bo cie poda do sadu niemieckiego i to ty bedziesz musiala zwrocic polowe KG.
Ciesz sie tym co masz i ze Ex mieszka w niemczech i masz mozliwosc dostawac te pieniadze.bo jak by byl w polsce to bys miala wielkie G....::D

hmn nie róm na złosc
To niem kto to pisze , ale cos z toba nie tak. Po pirwsze to nie zlosc tylko sprawiedliwosc, o którą walczy kazda z nas , która ma prawo otrzymywac KG.
Jak na razie to on ma klopoty w swoim kraju i z wlasciwymi instytucjami, ktore dbaja o dobro dziecka.
Ponadto, gdyby polskie prawo sadowe nie obchodzilo nikogo w DE to nie dostawalabym kasy z niemiec w postaci alimentów i KG.:grin:

Dla mnie niech wyprowadzi sie nawet do afryki, ale z tego co wiem u mamusi najlepiej i najcieplej wiec nie ruszysie z panstwa , które daje jemu poczucie bezpieczenstwa i karmi go. Czyli 2 w 1.:D
A do sadu to moze isc, bo ja jestem w kontacie i z instytucja w Bonn i z familienkasse i jak na razie to ja mam racje- wiec troche sie rozpedziłas(es).

Pomylilas forum- forum psychologiczne to nie tutaj.

serdecznie poz:Ddrawiam

Ponadto nie chodzi mi o te kase tylko o to , aby on nie splacal mi alimetów kindergeldem.
Jak bym chciala to dostałaby kase z innego kraju -zasilek rodzinny, gdzie pracuje moj maz, ale wybralam Niemcy ze wzgledu na to co powyzej napisalam.

Jeszcze jedno

zastanawiam sie czy to napisalam kobieta czy mezczyzna. Nie zdziwiłabym sie gdyby mezczyzna bo to co powyzej napisalam bylo troche dotykajace facetów, a jak kobieta to chyba ma probem moze tkwic w jej facecie, którym ma problemy dot. albo alimentów albo KG.

Wampirek7777
Nie rozpedzaj sie tak bo Antrag na KG musisz wypisywac raz w roku,co ci sie teraz udalo nie znaczy ze na drugi rok sie znowu uda:)Widzisz ile matek walczy i nic.
Mysle ze dla twojego Exa te smieszne 184 Euro to jest ,w 2 dni tyle na czarno zarobi,a ty sie Bog jak podniecasz:)
A ta instytucja w Bonn to tez smieszna sprawa,widac ze facet jest uczciwy i legalnie w niemczech pracuje i tylko dlatego dostajesz alimenty.Jak by ich nie chcial placic to by na czarno pracowal i nawet instytucja w Bonn by nic nie pomogla:)
Ciesz sie z tego co masz a nie rob facetowi kolo tylka,wredna babo:)

Dla mnie antrag moge wypisywac raz w miesiacu.

wszytskim innym matkom zycze jak najlepiej i jak bede mogla to pomoge jak najbardziej.
instytucja w bonn gdyby byla tak smieszna to nic nie mialabym, bo ojciec mojego dziecka przez dwa lata nie pracowal i tak dostawalam kase(bo byla wymiana miedzy sadami), a teraz mozna miec juz europejski nakaz egzekucyjny i to bardziej skuteczny niz kiedykolwiek.
gdyby ojcowie byli tak uczciwi(nie pisze tu o uczciwych) to pobierajac ten KG przynosiliby te pienoadze w zebach matkom ich dzieci-bo to w koncu ich dzieci.

Poza tym kasa mnie nie podnieca:grin:bo dla mnie teraz tak wazna:grin:
Najwazniejsza jest dla mnie sprawiedliwosc i odpowiedzialnosc , gdzie niektórym ojcom brakuje. Nie pozwole zeby alimenty na dziecko splacal KG.

Ponadto moj maz w 1 dzien zarobi tyle co 2 dni w niemczech:grin:
a jak wyjedzie do danii to do danii sie zwroce, a jak nie bedzie placi alimentów to pierwsi sa po nim dziadkowei i ich renty:grin:
pozdrawiam

Ale wampirek to zadziora :) i mi się to podoba!!!! ja swego czasu podałam na policję donos, że tatus pracuje na czarno, to od razu całą firmę przetrzepali- ale jak widac nic to nie pomogło, bo dalej na czarno gdzies pracuje, a dochody ukrywa, albo robi tak, żeby nie przekroczyć "magicznej granicy " 900 euro. Ja sobie swietnie daje rade, mimo braku alimentów i Kindergeldu, jestem zaradna i mam wsparcie w rodzinie!! ale do cholery, skoro prawnie coś naszym dzieciom się należy, to dlaczego mamy tego nie otrzymywać??? Nie wspomne o alimentach!!! Nie musialabym wtedy pracować na dwóch etatach, tylko spokojnie bym się zajęła wychowywaniem synka..
Zastanawiam się teraz nad tym, żeby podać dziadków o alimenty, ale z tego co słyszałam to musi im na zycie zostać wspólnie 2 tys euro, a nie wiem czy tyle oboje mają, nosze się z tym zamiarem, czekam tylko na jakomś decyzję odnośnie negatywnego rozpatrzenia Kindergeld, ze względu na brak kg71, wtedy już nie będe miec zadnych skrupułów , żeby założyc dziadkom sprawe...

Wampirek czekamy na jakieś informacje.

annao/81

Napisz mi na prywat. twoja sytuacje i czeo mam sie dowiedziec, moze dowiem sie o jakies polce która pracuje w familienkasse to wezme na nia namiary, badz maila i latwiej bedzie tobie z ta twoja sprawa.Moze w koncu cos sie uda. Nie martw sie na [pewno w koncu sie uda. Napisz mi konkretnie tego o co mam zapytac ale na prwiat.
Jak bede miala maila badz tel. do osoby, która bedzie sie porozumiewac w jezyku polskim to szybciej zalatwisz swoja sprawe.:grin:

Widzisz annao/81

ci ojcowie naszych dzieci sa tacy biedni, tacy odpowiedzialni na maxa, tacy dojrzali, ze ty biedna kobieto musisz na 2 etaty zapierdzielac-i jeszcze wychowywac syna.

Mysle, ze osoba która do mnie powyzej pisala tak samo zalicza sie do tych biedny i dojrzalych na maxa.chyba powinnismy sie w ogole cieszyc ze mamy prawo do czegokolwiek bo przeciez oni sa tacy ucziwi, ze jak przyjdzie co do czego to portkami trzesa i lataja z papierami z urzadu do urzedu badz od adwokata do adwokata jakby MIELI NASRANE- TYLKO ZEBY NA SWOJE DZIECKO NIE DAC ZLAMANEGO GROSZA

Do Wampirek7777

Tak jak myslalem,kobitka bez dumy ktora nawet dziadkow do sadu by ciagla,wstyd,wstyd i jeszcze raz wstyd!
Ja radze wszystkim kobieta dogadac sie z Ex,i problem z glowy.

A co do Wampirka to ta twoja historia z KG wadaje mi sie troche dziwna,3 miesiace?Nie piszesz czy dostalas calosc KG czy polowe,zadnych dokumentow nie potrzebowalas,Antragu w calosci nie wypisalas?????Bardzo dziwne:))A i nagle alimenty tez juz ci placa????Kto jak nie twoj EX???Panstwo niemieckie nie placi alimentow do polski!Troche kitujesz tutaj:(

A i radze ci zawistna kobitko,nastepne dziecko daj sobie zrobic brytyjczykowi,
duzo wieksze alimenty dostaniesz:)))Ahhh i KG wyplacaja co tydzien:)))

Milego Dnia

i po co te złośliwości, jeśli chodzi o mnie to ja nie mam litości, ani dla ojca dziecka, który zostawił mnie w 5 miesiącu ciąży, ani dla dziadków którzy nagle po tym fakcie też przestali się odzywać. Moje dziecko ma 3 lata, a oni Go na oczy nie widzieli.. więc nie mam żadnej litości, tym bardziej nie jest mi wstyd.. jeszcze pamiętam jak dziś, jak mieli mebelki kupić do pokoju dziecinnego.. jak mi pomagali do 5 mies ciąży ( ciasteczka, cukiereczki) a nagle koniec zainteresowania, po dzień dzisiejszy- pomimo wszystko, że to ich wnuk..
Tatuś ma w Niemczech adwokata i korzysta z jego fachowych rad, chciał się dogadać na 500 zł alimentów i Kindergeld, ale jakoś mu się odwidziało i ani tego nie załatwił, ani od urodzenia do teraz ( 3 lata) nie płaci alimentów. Przeglądam czasami jego zakupy na ebay i aż mnie szlak trafia, zastanawiam się, czy tego czasem sobie nie drukować, żeby mieć dowód w sądzie.. Także sorry, ale ja nie bedę miała żadnych skrupułów!!!!!

aaa dogadać się z ex... jak się nie ma z nim żadnego kontaktu?? toż to cud musiałby być.. Nie każdy jest niestety taki ugodowy, a większość tatusiów rzuca kłody pod nogi, żeby nam matką nie żyło się czasem lepiej..

Anno nie przejmuj sie tym co pisze osobnik powyzej, bo to on paja złoscia i skrzywdzeniem.

Do osobnika g....... ciebie obchodzi ile dostałam KG, to nie twoja sprawa

a dziecka nie musze sobie robic bo jestem juz ustawiona wiec przykro mi bardzo ale nie skorzystam z twojej porady:confused:

masz chyba wieksze problemy niz my tutaj, bo albo jestes skrzywdzonym tatusiem alimenciarzem, albo kobieta ktora przygarnela sobie takiego chlopa, ktory ma takie problemy albo trzecia opcja powazna choroba:(

najwazniejsze jest dobro dziecka a wg prawa jakbys nie wiedział: TO STANDART ZYCIA OJCA NIE MOZE BYC WIEKSZY OD STANDARTU ZYCIA DZIECKA .
pozdrawiam i czekamy na nowe info.......:)

czytałam wcześniejsze posty "aski" i wiem, ze pod tym nickiem ukrywa się mężczyzna..
Drogi Aśku, nie z każdym mężczyzną idzie się tak dogadać zapewne jak Twoja ex z Tobą się dogaduje.. serdeczne pozdrowienia.. :)

Do Wampirek,
ja nigdy nie ukrywalem ze jestem facetem,przeczytaj moje wczesniejsze wpisy,a to ze kozystam z strony mojej zony to chyba nie wstyd:)

Piszesz o dobru dziecka,cha cha.Odebralas ojcu prawo do dziecka i na to wyglada ze tylko kasa cie interesuje,wiesz Wampirek zawialo wiocha:)

Nastepnego frajera juz masz,dziecko z nim napewno tez,niech sobie facet twoje wpisy tu przeczyta i zobaczy jakiego darmoziada utrzymuje i co go na 100%kiedys bedzie czekac:)))

To jest moj ostatni wpis do Wampirka7777,zal mi ciebie i dzieci.:D

aska71

moj maz wlasnie przeczytal wszystkie wpisy i powiedzial ze masz nierowno pod sufitem.ponadto zajmij sie zonka, a nie jak baba piszesz na forum.

pozdrawiam

Witajcie,potrzebuje porade w sprawie kindergeldu...
moja sytuacja jest nastepujaca:od 17 czerwca jestem zameldowana i zarejestrowana w Niemczech,moje dzieci (15 lat i 20 lat) przebywaja w Polsce z ojcem,ktory nie pracuje-ma rente-no i chcialam zlozyc wniosek na kindergeld tutaj.Do tej pory pobieralam zasilek w Polsce,ktory bodajrze jest przyznany do padziernika
Wypelniajac ten niemiecki wniosek jaki powinnam wpisac adres zamieszkania?polski czy niemiecki?I jakie powinnam dolaczyc dokumenty do tego wniosku?

Sehr geehrte Frau

zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld fehlt noch der Fragebogen zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld und des Wohnsitzes beim Vater.
Diese Unterlagen wurden mit Schreiben vom 13.01.2011 direkt vom Vater des Kindes angefordert. Mit Schreiben vom 28.03.2011 wurde an die Rückgabe der Unterlagen und Nachweise erinnert. Das Schreiben vom 28.03.2011 haben Sie in Abdruck und zur Kenntnisnahme erhalten. Leider wurden die angeforderten Unterlagen bisher nicht zurück gegeben. Sollten die Unterlagen nicht eingereicht werden, kann nicht festgestellt werden, ob ein Anspruch auf Kindergeld besteht und der Antrag ist abzulehnen.

Mit freundlichen Grüßen
R. Lind

Familienkasse Nürnberg Ansprechpartner Frau Lind
Bundesagentur für Arbeit Telefon 0911/529-3666
Solger Str. 1 Fax 0911/5293997
90429 Nürnberg

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót