zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie mamy kontaktu zadnego od urodzenia dziecka, nie zna Go, alimenty i owszem ma 1000 zł, ale od 3 lat niestety nie zapłacił jeszcze nic.. ma adwokata, doradził mu obniżenie alimentów na 500 zł, ale to było rok temu, nie dokonał opłaty w sądzie i nie doszło nawet do rozprawy.. powiedział, ze wtedy wystąpi o Kindergeld, bo wtedy jeszcze było takie prawo, ze ojciec może wystąpić. Prawo się zmieniło, ze to matka może wystapić, ale jak nie ma współpracy ze strony ojca, to niestety nic z tego..
Pozwałam aktualnie dziadków ojca dziecka o alimenty uzupełniające.

Gdy ex zostanie przyznane KG to jak mam odzyskac swoja polowe ktora prawnie mi sie nalezy? zlozyc osobny wniosek? Ex zachlanna a ja wole te polowe odkladac i dac dziecku na wakacje, wycieczke czy chociazby na kurs niemieckiego

Annaol81 wspolczuje Oby te alimenty zaczely naplywac.Szok!

Dzięki balo007, takie życie, na szczęście jestem na tyle zaradna, że daje sobie radę sama - z pomocą rodziny i przyjaciół, ale i tak uważam, ze ojca dziecka nic nie zwalnia z obowiązku płacenia alimentów, zwłaszcza, ze nieoficjalnie mialby na zaplatę, a oficjalnie niestety nie ma dochodu.

bolo007 napisał:
Gdy ex zostanie przyznane KG to jak mam odzyskac swoja polowe ktora prawnie mi sie nalezy? zlozyc osobny wniosek? Ex zachlanna a ja wole te polowe odkladac i dac dziecku na wakacje, wycieczke czy chociazby na kurs niemieckiego

Annaol81 wspolczuje Oby te alimenty zaczely naplywac.Szok!

od kogo chcesz te pieniadze ?chyba nie od Familienkasse

kazdy w Niemczech placacy dobrowolnie alimenty odlicza sobie polowe(92 euro)z aliment ktore wysyla.W przypadku dzieci pelnoletnich /calosc 184
wedlug Düsseldorfer Tabelle.........(ta druga tabela)hälftiges Kindergeld bei Minderjährigen, volles Kindergeld bei Volljährigen

http://www.internetratgeber-recht.d....de/Familienrecht/Unterhalt/unterhalt_5_3.htm

do 950 euro dochodu nie placi wcale::!:

.Jezeli sa naliczane sadownie w DE,wtedy sa pomniejszone automatycznie o ta kwote

jak ma sie to do aliment naliczanych przez Polski sad /nie wiem

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
od kogo chcesz te pieniadze ?chyba nie od Familienkasse

jak ma sie to do aliment naliczanych przez Polski sad /nie wiem

no wlasnie i tu pies pogrzebany
Mam alimenty zasadzone przez polski sad i co teraz?

powiem wam jak to jest bo własnie ja tak mam Famillienkassa wypłąca mi 151 euro kindergeldu bo odliczyli polski zasiłek rodzinny i dodatek- 128 zł natomiast zastanawiajace jest to ze ''ojciec'' ma tylko doplacac roznice jaka brakuje do calosci alimentów jakie zasadzil sąd,uwazam ze jest to niesprawiedliwe bo według prawa moze odliczyc polowe a on odlicza calosc i doplaca róznice i podobno jest to zgodne z prawem według mnie to bardzo niesprawiedliwe!

lena26xs napisał:
powiem wam jak to jest bo własnie ja tak mam Famillienkassa wypłąca mi 151 euro kindergeldu bo odliczyli polski zasiłek rodzinny i dodatek- 128 zł natomiast zastanawiajace jest to ze ''ojciec'' ma tylko doplacac roznice jaka brakuje do calosci alimentów jakie zasadzil sąd,uwazam ze jest to niesprawiedliwe bo według prawa moze odliczyc polowe a on odlicza calosc i doplaca róznice i podobno jest to zgodne z prawem według mnie to bardzo niesprawiedliwe!

a alimenty masz zasadzone przez polski sad???

wedlug mnie to tez niesprawiedliwe bo ojcu nalezy sie tylko polowa KG

Gdzie Pani skladala wniosek na KG?
Kto zdecydowal ze ojciec moze odliczyc cale KG od alimentow?

Witam ,po przeczytaniu chyba całego wątku nie znalazłam jednostajnej odpowiedzi na mój problem ..
czy może mi ktoś odpowiedziec na temat:help:

Mąż mieszka i prowadzi od lat w niemczech jednoosobową firme ,ja zjechałam do polski jakieś dwa lata temu pozamykałam tam wszystkie sprawy i w polsce urodziłam dziecko , ma teraz 15 miesiecy i tyle zastanawiamy sie czy warto ubiegac sie o niemiecki kindergeld .A to dla tego , że ciągle mamy sprzeczne informacje na ten temat. Mąż w niemczech oprócz prowadzenia firmy , odprowadza tam podatki i ma prywatne ubezpieczenie zdrowotne jak i wypadkowe.W polsce natomiast też jest zameldowany , dostaliśmy w spadku kawałek pola i oboje jesteśmy ubezpieczeni w Krusie .
Oczywiście w Krusie nikt nie wie o działalności meża za granicą..
I teraz czy mąż może ubiegac sie o kindergeld
czy ubezpieczenie w krusie go z tego eliminuje
czy jest możliwosc że w krusie dowiedzą sie , bo tak słyszałam o działalności meża jesli bedzie sie ubiegał o kindergeld.Oczywiste jest że tego nie chcemy bo albo wstrzymają nam ubezpieczenie albo bedzie płacił podwójną stawke.

Mam nadzieje że jasno wszystko opisałam , powiedzcie mi prosze jak to jest z tym ubieganiem sie o kindergeld a krusem - czy jedno wyklucza drugie...
jesli sama sie w krusie nie przyznam o działalności meża to strona niemiecka to zrobi ??

Celem uzyskania świadczenia rodzinnego w krajach UE i EOG należy udać się w kraju wykonywania pracy do właściwej instytucji zagranicznej zajmującej się świadczeniami rodzinnymi i złożyć tam wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego.

W oparciu o ten wniosek instytucja zagraniczna przesyła bezpośrednio do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze formularze z prośbą o potwierdzenie sytuacji członków rodziny mieszkających w Polsce. Urząd Marszałkowski celem sprawdzenia uprawnień do świadczeń rodzinnych w Polsce, występuje do osoby sprawującej opiekę nad dziećmi w Polsce o przesłanie niezbędnych dokumentów (zaświadczenie z OPS lub UM o pobieraniu bądź nie świadczeń rodzinnych, dokumentu potwierdzającego sytuację zawodową współmałżonka w Polsce lub podleganie ubezpieczeniu z KRUS albo oświadczenia o nie wykonywaniu pracy zawodowej w kraju, zaświadczenie o zameldowaniu, uwierzytelnione kopie lub odpisy aktu urodzenia dziecka i aktu małżeństwa.

Tak więc możliwe że dowiedzą się o tym że jesteście ubezpieczeni w KRUS.

dzieki wielkie za odpowiedz ;)
czyli o ile ja moge byc ubezpieczona ,i tak nie pobieram żadnych pieniedzy na dziecko - to z meżem byłby problem ..
na to wychodzi że musiałby np płacic podwójną składke a to juz sie nie kalkuluje nawet biorąc przyznany kindergeld ..

poprostu nie płacil alimentów wiec sprawa zajal sie Sad okregowy który przekazal mi pismo z niemieckiej instytucji jaka zajmuje sie sciagalnoscia alimentów o to tekst ''zaległosci alimentów wobec X nie jest kompletne poniewaz matka dziecka od lutego pobiera kindergeld a zasilek na dziecko wliczany jest do alimentów,wobec tego ustalilem z X ze bedzie tylko doplacał róznice. jest to nienormalne

w Niemczech alimenty z panstwa tez sa pomniejszone o kwote calego KG (184)

dla dzieci niepelnoletnich..zreszta tylko dla niepelnoletnich ,bo tu mozna do 12 r zycia dziecka pobierac(tylko 72 miesiace)

wlasnie tez sie zastanawiam dlaczego caly KG
Die Höhe des Unterhaltszuschusses beträgt ab 1.1.2010
317 € abzüglich Kindergeld 184 € = 133 €/tyle otrzymuje matka na dziecko od panstwa

Ostatnia edycja:
Witam.
Przeczytałam większość postów w tym temacie od 1. maja i mam już mętlik w głowie, bo nie wiem co i na jakich zasadach jest przyznawane.
Mieszkam z mamą w Polsce, tato parę lat temu wyjechał do Niemiec, rodzice rozwiedli się. Tato jest zameldowany w Niemczech.

Za sobą mamy już ponad roczną przygodę z urzędami i w Polsce i w Niemczech, milion dokumentów wybieranych, tłumaczonych, wysyłanych itp., ale z pozytywnym skutkiem - tato jako wnioskodawca dostał zwrot Kindergeld od czasu, od którego podlegał prawu podatkowemu w Niemczech. Zwrot został przyznany do czasu zmiany przepisów.

Mam brata, który jest już dorosły i sam się utrzymuje, jest zameldowany w mieszkaniu, ale jest tu raczej gościem (więc chyba jego dochody nie są brane pod uwagę przy przeliczaniu dochodu na 1 członka rodziny). Płacone są na mnie alimenty wysokości 500zł, zasądzone przez sąd w Polsce. Mama pracuje na pełny etat, rodzinne w Polsce niby się nam nie należy, bo przekroczona jest kwota chyba 504zł na jednego członka gospodarstwa domowego :) Ja jestem studentką (można to tak już ująć, bo dopiero od października zaczynam studia - uczelnia publiczna, studia stacjonarne), nie pracuję, więc też nie mam żadnego dochodu.

Mama była w MOPSie się zorientować, jak to wygląda i powiedziano Jej tam, że musi złożyć wniosek w Polsce o rodzinne. Jeśli zostanie stwierdzone, że nie należą się nam pieniądze w Polsce, wniosek zostaje wysyłany do Niemiec, czyli do państwa, które ma pierwszeństwo przy wypłacaniu rodzinnego.
Czytałam, że Kindergeld mi się nie należy, bo nie jestem członkiem gospodarstwa rodzica, który płaci podatki w Niemczech (tutaj ojciec). Jak to w końcu jest? A może wystarczy, bym zameldowała się w Niemczech (podwójne obywatelstwo)? Muszę wtedy mieć zaświadczenie ze szkoły w Niemczech, że kontynuuję naukę, czy wystarczyłoby, żebym się zameldowała u taty?

Prosiłabym o szybką w miarę odpowiedź kogoś, kto potrafiłby mi naświetlić informację :)

Pozdrawiam.

Czytałam, że Kindergeld mi się nie należy, bo nie jestem członkiem gospodarstwa rodzica, który płaci podatki w Niemczech (tutaj ojciec). Jak to w końcu jest?

chyba jednak nie przeczytalas wszystkiego w tym temacie dokladnie..

mama otrzyma na ciebie KG dlatego ze tata tam pracuje.to on nie moze pobierac bo nie przebywasz w jego gospodarstwie

Muszę wtedy mieć zaświadczenie ze szkoły w Niemczech, że kontynuuję naukę, czy wystarczyłoby, żebym się zameldowała u taty?

musisz

http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Ostatnia edycja:
A jak się mają do tego alimenty? Nie zostaną odliczone od KG, jeśli wyrok dot. alimentów zapadł w polskim sądzie?

I jeśli polska i niemiecka strona mają już chyba wszystkie papiery, będzie wymagane złożenie ich ponownie? Takie dokumenty, jak kontynuacja nauki rozumiem, że na pewno będą potrzebne.

pewnie tak

jak jednej tu na forum odliczyli alimenty i polski zasilek rodzinny..to zostalo ;) 40 euro Kindergeld

I jeśli polska i niemiecka strona mają już chyba wszystkie papiery, będzie wymagane złożenie ich ponownie?

nie mam pojecia,ale ponoc wszystkie rozpatrują w Nürnberg

Ostatnia edycja:
Tę stronę co podałaś we wcześniejszym poście, już czytałam wcześniej.

Zawsze te 40euro to ~150zł więcej, patrząc optymistycznie ;)
A są jakieś przepisy, kiedy konkretnie odliczają alimenty od KG? Jakieś 'zasady', wg których kierują się urzędy?

A są jakieś przepisy, kiedy konkretnie odliczają alimenty od KG? Jakieś 'zasady', wg których kierują się urzędy?

dla osob zamieszkalych w Polsce/nie znam takich -nie wiem gdzie sa zapisane

tu na miejscu w DE kazda matka pobiera Kindergeld w calosci;)ojciec swoja polowe KG (92 euro)odlicza sobie z aliment..w przypadku pelnoletnich dzieci odlicza caly (184)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót