zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ok, może odpowie ktoś, kto będzie wiedział jak to jest z tymi alimentami :)

dzięki belunia za szybką pomoc.

będę obserwować temacik :)

Witam ponownie, powracając do mojego tematu braku Kindergeldu, ze względu na brak dostarczenia przez ojca kg71,- dostałam wczoraj informację z Urzedu Marszałkowskiego, ze zgodnie z kordynacją na okres od 01.11.2010 do 01.11.2012 instytucją wypłacającą swiadczenia ma być strona niemiecka, ze względu na miejsce zamieszkania ojca. Coś tam jeszcze było, ze po zebraniu dowodów tak ustalono.. Czy ktoś coś z tego rozumie???

i po rozmowie telefonicznej, dowiedziałam sie, ze jest juz przygotowana dla mnie decyzja, tylko muszę dostarczyć jeszcze załacznik nr. 4 , bo MOPS tego nie dostarczył, to jest oświadczenie takie o nieopodatkowanym dochodzie. Zapytałam Pani jaka jeste decyzja, ale telefonicznie nie mogła mnie o tym poinformować, więc czekam....

Czy ktoś wie co to może oznaczac?? wyslałam juz to pismo, załącznik 4 o nieopodatkowanym dochodzie i jeszcze z podejrzewam miesiąc mam czekać na decyzję.. Ale na jaką, skoro Familienkase nie chce wypłacić i nie rozpatrzyła wniosku, bo nie ma KG71 od ojca dziecka? Nic z tego nie rozumiem!

Witaj annaol81
Ja myślę że poprostu w Twojej sprawie ROPS ustalił że zachodzi koordynacja i państwem właściwym do wypłacania rodzinnego będą niemcy.Musieli podjąć jakąś decyzję, i teraz prześlą ją do Twojego MOPS,aby oni nie wypłacali CI RODZINNEGO OD NOWEGO OKRESU.Bo gdyby to nie zostało ustalone ,to w tej sytuacji Polska strona byłaby zobowiązana do wypłaty rodzinnego.

tak, ale oni ustalili, ze zachodzi koordynacja za rok zesżły, teraz muszę zlożyc nowy wniosek na nowy okres zasiłkowy... Ponoc Niemcy tez pomniejszają o polskie rodzinne... Ahh , ale mi pisali, ze wniosek odrzucony i nie rozpatrzony, wieć ja nie rozumiem już o co chodzi naprawdę i wiem, ze na pewno tu na tym sprawa się nie zakonczy.. choc szczerze bardzo licze na to rodzinne dla mojego synka, który dziś własnie konczy 3 latka :):):)

Jeżeli jeden z rodziców pracuje bądź mieszka w Niemczech mimo, że pobierany jest zasiłek rodzinny w Polsce, można wnioskować o jego przyznanie w Republice Federalnej. W tym wypadku jednak otrzymacie Państwo tylko różnicę w wysokości pobieranych świadczeń. Oznacza to, że świadczenie wypłacane z Niemiec będzie pomniejszone o rodzinne pobierane w Polsce.

Jednak trzeba pamiętać, że w Polsce zasiłek rodzinny nie będzie się należał w przypadku jeżeli dochód na osobę we wnioskującej przewyższy 504 zł na osobę. Dlatego bardzo ważne by podejmując prace w Niemczech przewidując możliwość przekroczenia tego progu zawiadomić o tym fakcie Regionalny Ośrodek Pomocy Społecznej. Niestety część osób nie wie o tym i po jakimś czasie dochodzi do sytuacji kiedy rodzinne w Polsce trzeba zwrócić.Często podejmując prace w Niemczech nie tylko zapominamy by zgłosić ten fakt w odpowiedniej placówce Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej, ale i nie podejmujemy żadnych kroków by udowodnić w Niemczech, że zasiłek rodzinny w Polsce się nie należy. Po pewnym czasie z kasy rodzinnej (Familikasse) przychodzi decyzja, że przyznano nam tylko część zasiłku pomniejszoną o kwotę rzekomo pobieraną w Polsce. Wtedy dziwimy się i złościmy na biurokratyczne praktyki urzędów. Skoro nie pobieraliśmy zasiłku w Polsce jakim prawem od świadczenia Niemieckiego została potrącona kwota pobierana w Polsce? Urząd uznał, że skoro nie zostało przedłożone zaświadczenie o tym, że zasiłek w Polsce się nie należy mógłby być lub jest pobierany.

http://intertax24.com/index.php/blog/87-zasilki-rodzinne-w-niemczech-uwagi.html

Ostatnia edycja:
Mnie się to chyba nie tyczy, ojciem dziecka jest obywatel Niemiec, na stałe zamieszkujący/ zameldowany na terenie Niemiec. Od komornika dostaje tylko wiadomośc, ze świadczeń socjalnych nie mozna ściagnąc długu, więc zakładam ze oficjalnie nie pracuje, lecz wiem ze pracuje na pewno.. Ja nie pobieram rodzinnego w Polsce, bo papiery od razu posżly do Niemiec, wiem że moznaby było starać się o nadpłate Kindergeld za 3 lata wtecz od dnia narodzin mojego dziecka, ale to już musiałby strać się ojciec, ja chyba nie bardzo mogę, tylko teraz po zmianach od maja 2010r

Synsusia mam mega kochanego !!!!! :):):):) Dziękuje wszystkim za pomoc, tak przy okazji

Witam ponownie.
Dziś przyszło pismo, że odmawia się mojej mamie prawa do zasiłku rodzinnego w Polsce.
Dochód 504zł jest przekroczony, tata pracuje nadal w Niemczech, więc czemu wniosek nie został odesłany do Niemiec?
Jest napisane, że ojciec jest osobą uprawnioną do świadczeń rodzinnych zgodnie z ustawodawstwem właściwego Państwa Członkowskiego, czyli Niemiec, włącznie ze świadczeniami dla członków rodziny, którzy zamieszkują w innym Państwie Członkowskim[...].
Niżej jest napisane: W związku, iż na terytorium Polski jest zatrudnienie oraz zamieszkują dzieci (dziecko) ustawodawstwo polskie ma zastosowanie na zasadzie pierwszeństwa.

Wie ktos, o co może chodzić?

W przypadku ustalenia, że Polska jest krajem mającym pierwszeństwo do wypłaty świadczeń, po wyeliminowaniu przez gminę decyzji z obrotu prawnego, lub w przypadku, gdy do ROPS został przekazany wniosek w trybie art. 23a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ROPS wszczyna postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych i wydaje w tym zakresie decyzję administracyjną.
Jeżeli ROPS uzna (na podstawie informacji uzyskanej z zagranicznej instytucji właściwej), że na podstawie ustawodawstwa państwa aktywności zawodowej członka rodziny może istnieć prawo do dodatku dyferencyjnego niezwłocznie przekazuje wniosek do instytucji właściwej tego państwa członkowskiego oraz informuje o tym zainteresowanego. Ponadto ROPS powiadamia instytucję państwa aktywności zawodowej członka rodziny o swojej decyzji w sprawie wniosku oraz o kwocie wypłaconych świadczeń rodzinnych. ROPS informuje o tym Państwo pobytu członka rodziny w formie decyzji o ustaleniu właściwości

Więcej na ten temat możesz poczytać na tej stronie.

http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

ilae napisał:
Witam ponownie.
Dziś przyszło pismo, że odmawia się mojej mamie prawa do zasiłku rodzinnego w Polsce.
Dochód 504zł jest przekroczony, tata pracuje nadal w Niemczech, więc czemu wniosek nie został odesłany do Niemiec?
Jest napisane, że ojciec jest osobą uprawnioną do świadczeń rodzinnych zgodnie z ustawodawstwem właściwego Państwa Członkowskiego, czyli Niemiec, włącznie ze świadczeniami dla członków rodziny, którzy zamieszkują w innym Państwie Członkowskim[...].
Niżej jest napisane: W związku, iż na terytorium Polski jest zatrudnienie oraz zamieszkują dzieci (dziecko) ustawodawstwo polskie ma zastosowanie na zasadzie pierwszeństwa.

Wie ktos, o co może chodzić?

pewnie mama pracuje w Polsce

znalazlam takie cos

Pierwszeństwo wypłaty świadczeń ma państwo, w którym ty pracujesz, o ile twoja żona nie pracuje w kraju zamieszkania. Jeśli jednak żona podejmie tam pracę – pierwszeństwo wypłaty ma państwo, w którym mieszkają twoje dzieci.

Ostatnia edycja:
Jeżeli świadczenia rodzinne w państwie właściwym do wypłaty świadczeń rodzinnych są niższe niż świadczenia przewidziane
w drugim państwie, to instytucja tego drugiego państwa jest zobowiązana do wypłaty dodatku dyferencyjnego.

Ale napisano, że Polska ma pierwszeństwo do wypłacania rodzinnego i od razu odmówiono prawa do pobierania świadczeń mojej mamie, bo przekraczamy magiczną kwotę 504zł.
Jakim prawem mamy pierwszeństwo, gdy przekraczamy kwotę 504zł? Wydaje mi się, że w tym wypadku to Niemcy powinny mieć pierwszeństwo do wypłacania pieniędzy.

bo takie glupie prawo to tylko w Polsce ..jakies granice

504 zl i juz nie przysluguje:))ale pierwszeństwo jest

trzeba poszperac w necie i zobaczyc jak to wyglada jezeli malzonekowie zatrudnieni sa w dwoch panstwach,ale raczej inaczej niz w przypadku bezrobotnego

ten dodatek dyferencyjny zgadza sie

przykladowo Niemiec pracuje w Holandii(mieszka w Niemczech) tam otrzymuje zasilek rodzinny z racji zatrudnienia..z racji zamieszkania w Niemczech dodatek dyferencyjny,jezeli malzonka jest bezrobotna.wiec chyba taka samo musi byc miedzy Polska a Niemcami

zreszta ciekawe jak oni to ustalili

Ustalenie pierwszeństwa następuje w oparciu o art. 68 ust 1 lit. a) i b), tzn.:
w przypadku świadczeń rodzinnych wypłacanych (w znaczeniu: gdy dana osoba może się ubiegać w tym kraju o ustalenie prawa do świadczeń) przez więcej niż jedno Państwo Członkowskie z różnych tytułów, kolejność pierwszeństwa jest następująca:
a) w pierwszej kolejności prawa udzielane z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek,
b) w drugiej kolejności prawa udzielane z tytułu otrzymywania emerytury lub renty i(odpada)
c) w ostatniej kolejności prawa uzyskiwane na podstawie miejsca zamieszkania;

W przypadku zbiegu uprawnień (chodzi o sytuacje zbiegu uprawnień z tego samego tytułu), świadczenia rodzinne udzielane są zgodnie z ustawodawstwem wyznaczonym jako mające pierwszeństwo na podstawie przepisów art. 68 ust. 1. Uprawnienia do świadczeń rodzinnych z tytułu innych kolidujących ustawodawstw są zawieszane do kwoty przewidzianej przez pierwsze ustawodawstwo i, w odpowiednim przypadku, określany jest dodatek dyferencyjny dla sumy, która przekracza tę kwotę. Jednakże taki dodatek dyferencyjny nie musi być przewidziany dla dzieci zamieszkujących w innym Państwie Członkowskim, kiedy uprawnienie do przedmiotowego świadczenia wynika wyłącznie z miejsca zamieszkania.
smilie_denk_07.gif

Ostatnia edycja:
najlepiej to zapytac ich tam w urzedzie o ten dodatek dyferencyjny:)co oni na to powiedza

taaa, w tych urzędach to niestety ale nikt nic nie wie :( trzeba sie wszystkiego na własną ręke dowiadywac, albo z forum.

Bylam dzis w Mopsie, dowiedziec sie co w mojej sprawie, rozmawiałam nawet z Panią kierownik placówki.. i wyszło na to, ze nie przysługuje mi zasiłek rodzinny polski, bo zaszła koordynaja i nalezy się z kraku przebywania ojca dziecka.. i tu zaczyna sie problem, bo w De wniosek nie moze zostac rozpatrzony, ze wzgledu ze ojciec dziecka nie dostarczył potrzebnych dokumentów. Takze stoje w martwym punkcie. Pani kierownik doradziła mi, zeby podac do sądu w De, o wyplate zasiłku, ale przeciez to jakis absurd.. juz sama nie wiem co robic, wychodzi na to, ze nic sie nie nalezy..

znowu dziurawe prawo;)

wczoraj gdzie przypadkiem czytalam o pewnej obywatelce niemiec i wyrok sadowy(wygrala)

tyle ze chodzilo o Szwecje i Niemcy(zasilek rodzinny)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót