zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
annaol81 napisał:
11 Edyta pomyliłam daty rzeczywiscie, zasiłek od 2010 roku został przyznany. Daty pomyliłam, wątpie zeby Niemcy wypłacili jakikolwiek dodatek dyferencyjny bez zgody ojca, to tak jak w przypadku Kindergeld. Pisalam juz wczesniej, ojciec obywatel Niemiec, dziecko skonczylo 3 latka, ani alimentów, ani Kindergeld od urodzenia, niestety, wiec watpie zeby ktos cokolwiek nadpłacił, zwlacza, ze prawie 1.5 roku to trwało załatwienie tego rodzinnego...

o ile dobrze slyszalam to komus nadplacili za 3 lata
Sa firmy w PL ktore zajmuja sie sciaganiem KG ale nie wiem jakie sa tego oplaty.
Sporo ich w necie

Ja probowałam przez firmę, ale powiedzieli mi, że sytuacja ta jest nietypowa i nie mog,a mi pomóc.. :(

Witam, mam pytanie w sprawie Kindergeld. Otoz od maja 2010 roku kindergeld moze pobierac tylko rodzic z ktorym dziecko przebywa(pozostaje w gospodarstwie domowym). Oznacza to ze matki tudziez ojcowie mieszkajacy w Polsce musza starac sie o pieniadze za posrednictwen jedenj familienkasse w norymbergii co wiaze sie czesto z dlugim okresem oczekiwania. Ustawodawca nie przewidzial niestety ugody pomiedzy rodzicami oznacza to ze nawet gdy jedna strona zgadza sie na pobieranie zasilku przez druga(mieszkajaca i pracujaca w Niemczech) to i tak zasilek ten nie zostanie wyplacony. Jednakowoz dnia 23.03.11 Sad Finansowy w Neustadt okreslil ustawe obawiazujaca od maja 2010 roku jako niezgodna z niemieckim prawem. Z tego co zrozumialem chodzi o to ze w mysl ustawodastwa niemieckiego do kindergeld nie ma prawa osoba nie przebywajaca i nie placaca podatkow w niemczech. Od tego wyroku Familienkasse sie odwolalo i czeka na wyrok drugiej instancji(BFH). Moje pytanie: czy znany jest wam przypadek w ktorym Familienkasse stosuje sie do wyroku sadu z Neustadt?(Urteil des Finanzgerichts Neustadt vom 23.03.2011 / 2 K 2248/10). Jesli tak wdzieczny bylbym za odpowiedz i miejscowosc .

Otoz od maja 2010 roku kindergeld moze pobierac tylko rodzic z ktorym dziecko przebywa(pozostaje w gospodarstwie domowym).

to dotyczy tylko osoby w separacji,po rozwodzie itp

nie małżeństw

Ostatnia edycja:
Wiem, jestem z zona po rozwodzie ale mamy bardzo dobry kontakt, pomagam jej finansowo ile moge, chcemy sobie po prostu oszczedzic calej drogi prawnej zwiazanej z nowymi przepisami. (nadanie nowego numeru na kindergeld, wymiany i pism etc, czasami trwa to niestety do 9 miesiecy). Moja ex chcialöa mi nawet dac pelnomocnictwo na odbior Kindergeld ale niestety jest to w niemczech prawnie niemozliwe.

w takim razie musi starac sie sama o Differenzkindergeld z Niemiec,czyli rodzinne w wysokości wedlug prawa niemieckiego po potraceniu kwoty w wysokosci polskiego zasiłku rodzinnego przysługującego w Polsce.

Do postu ADAM 7114 - w zupelnosci jest tak jak on pisze - trzeba pilnowac kazdego szczegolu przy wypelnianiu dokumentow, dokladnie sprawdzac juz wypelnione. A ogolnie to Familienkasse potrafia zalegac i nie wyplacac kindergeldu nawet przez ROK czasu - tak bylo ze mna ale jak skierowalam prosbe do prawnika o wyslanie do nich ponaglenia i wyjasnienia to w ciagu tygodnia dostalam decyzje i kindergeld + zalegly za 11 miesiecy. Ta metoda zawsze pomaga. Nadmienie ze przepisowo Familienkasse maja 8 tygodni na zatwierdzenie twoich dokumentow i wydanie decyzji. Po tym terminie masz prawo do skarzenia ich. ;)

Witam
Uprzejmie proszę o pomoc w sprawie Kindergeld.
W skrócie przedstawię swoją sytuację.

Mój ex jest Niemcem (nie byliśmy małżeństwem, ale mamy dziecko) pobierał Kindergeld w DE.
Nie wiem jak sytuacja wygląda w obecnej chwili (nie wiem czy jego również obejmują przepisy z maja 2010, gdyż nie byliśmy małżeństwem ani nie jesteśmy w separacji)
PAn X mieszka w DE a ja wróciłam z dzieckiem do PL.
Żeby nie płacić aliemntów (sprawa w PL), przeszedł na zasiełek w DE i pracuje na czarno.
Podejmuję pracę od grudnia 2011. Nie pobieram żadnych zasiłków lub dodatków w PL - nigdy nie starałam się o nie.

1. Czy mam szansę na uzyskanie Kindergeld z Niemiec?
2. Jakie kroki podjąc w tym kierunku?
3. Czy ex może nadal pobierać Kindergeld - jak zorganizować by przekazywany był na moje konto?
4. Czy mam szansę na uzyskanie alimentów z zagranicy - co muszę zrobić w tym kierunku?

Pozdrawiam i bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Monika

pciuch hat Recht.
Das Kindergeld wird als negative Steuer gezahlt - an Steuerpflichtige. Wer, wie, was regelt das Einkommenssteuergesetz (EStG); uns interessiert hier besonders, daß sich § 64 (der, den die Familienkassen so lieben) nun mal auf die in § 62 definierten Berechtigten bezieht (eine freihändige Umdeutung hat das FG Neustadt m.E. zu Recht verworfen). Mal sehen, was der BFH entscheidet.
Bis dahin empfehle ich :) VO (EU) Nr. 987/2009, Artikel 60, Absatz 1, Satz 3!
Warum? Darum: Er regelt klar, daß nur ein vom primär Berechtigten im EU-Ausland gestellter Antrag auf deutsches (Differenz-) Kindergeld eine Sperrwirkung gegenüber dem inländischen sekundär Berechtigtem entfaltet. Sinn dieser Vorschrift ist genau die, zu verhindern, daß zum schlechten Schluß gar keine Familienleistung für ein Kind fließt. Da die von den Familienkassen genannte Möglichkeit, vom Ausland aus Kindergeld nach dem Bundeskindergeldgesetz (BKGG) bei der Bundesagentur für Arbeit in Nürnberg zu beantragen, bisher nach m.E. auch nicht funktioniert (kann sie nach § 1 BKGG - Berechtigte - auch nicht!), empfehle ich, durch den Steuerpflichtigen in D KiGe zu beantragen (unter Berufung auf § 62 Abs. 1 EStG, sowie auf Artikel 60, Absatz 1, Satz 3 VO (EU) Nr. 987/2009). UND wer ganz sichergehen will: der EU-ausländische Elternteil beantragt gleichzeitig KiGe in Nürnberg - denn: KiGe wird nur rückwirkend, sondern nur ab Antragsdatum gezahlt. Das wird dann die Reise nach Nürnberg - aber nicht nach Jerusalem.
Und zwischendurch: gegen ablehnende Bescheide Widerspruch einlegen, gegen deren Ablehnung beim Finanzgericht klagen. Sonst gibt's keine Nachzahlung. Zum Schluß werden sie zahlen - direkt oder via Nürnberg.
Hoffe das war jetzt bildend - und falls nötig, macht mal jemand 'nen schönen Polnisch-Text daraus.

und Monika schickt ihren Antrag (leider: nur) nach Nürnberg

hej,bardzo przepraszam ze sie wtracam ale jestem tu nowa i kurcze nie mam pojecia jak zalozyc nowy watek. Chcialabym tylko wiedziec czy starajac sie o zasilek rodzinny w Polsce (zarabiam tys.zl.,pobieram alimenty 1tys. na dwoch synkow) musze wpisywac dochody wszystkich czlonkow rodziny typu moich rodzicow? bo z nimi w tej chwili mieszkam. oni nie pracuja. aha i czy mam szanse na ten zasilek?

renata1969 napisał:
Mam takie pytanie gdzie zalatwia sie formalnosci w polsce o zasilek rodzinny z niemiec ? prosze o odp z góry dziekuje

W urzedzie Marszałkowskim w damym miescie w którym mieszkasz lub w większej miejscowosci

Czy ktoś byłby uprzejmy odpowiedzieć mi na pytanie czy dziecku,które jest zameldowane w Niemczech a pobiera rentę rodzinną po zmarłym ojcu z Polski należy się kindergeld.Matka nie pracuje,mieszka z partnerem który pracuje na umowę.Dziecko w wieku przedszkolnym,nie pobiera żadnych zasiłków w Polsce.Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc w tej kwestii.

Witam!
Mam problem z zasiłkiem rodzinnym na moje dzieci. Otrzymywał je mój mąż od ubiegłego roku. W tm miesiącu nie otrzymaliśmy przelewu podobnie zresztą jak jego koledzy z tym, że nie dostaliśmy żadnego pisma w sprawie wstrzymania wypłaty cz dosłania jakichś dokumentów. . Mam pytanie, czy ktoś znalazł się kiedyś w podobne sytuacji

na pewno przyjdzie jakieś pismo,musza podać powód wstrzymania

Ostatnia edycja:
Witam!
Wracam do mojego wątku. Nie wiem czy to utarta praktyka niemieckich urzędów, ale nadal nie dostałam żadnej informacji na temat przyczyny wstrzymania wypłaty zasiłku. Czy dalej czekać czy zacząć działać?
:mad:

r.bacal
Witam jeżeli masz od nich pismo z numerem twojej sprawy zadzwoń
lub wyślij e-meila w języku niemieckim otrzymasz odpowiedz.

Ja również chciałam się dowiedzieć na jakim etapie jest moja sprawa i w tym celu postanowiłam wysłać do Familienkassy e-meila,ale okazało się że e-meile są odrzucane automatycznie i nie ma możliwości na taką odpowiedż.Czy mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego nie można się w ten sposób skontaktowac z Nimi???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót