zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dzwonilam od tlumaczki, tlumaczka dzwonila,i rozmawiala,a wczesniej moja siostra ktura tez mowi po niemiecku,pierw powiedzieli, 14.a wczoraj ze 16.i w banku bylam i kasy niemam jutro dzwonie znowu....ostatnio cyfre mam 6.-a wczesniej mialam 1.ale dostalam nowy numer i mam , ostatnio 6/
tez mam sperkase, belunia- niewiem .moze jutro bendo.?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tak, jutro na pewno będą
człowieku jutro jest święto

belunia u mnie to było tak ,ze gdy składałam wniosek o kindergeld do Ropsu to na zwykłej kartce napisałam dane ojca dziecka tzn.adres w De itp i to wlaśnie jemu przesłali druk KG51 do wypełnienia.Tam właściwie musiał złożyć tylko swój podpis ,że wyraża zgodę na to aby pięniążki były mi przekazywane(co dla mnie było dziwne,gdyż to właśnie rodzic który wychowuje dziecko ma prawo do pobierania zasiłku).Druk ten następnie przesłał mi bo musiałam podać kto dotychczas pobierał kindergeld to znaczy do chwili wstrzymania i następnie złożyć swój podpis i podać numer konta bankowego.Tylko tyle albo aż tyle.

Jeśli chodzi o pieniążki to gdy otrzymałam decyzję to zadzwoniłam do Familienkasse było to 16.04,pani poinformowała mnie ,że przelew zostanie zrobiony 18.04 i już 19.04 pieniążki były na koncie:):)

Dziewczyny w jakim programie otwieracie ten plan wypłat bo mi coś nie działa .

Ostatnia edycja:
Wszystkim tak to szybko idzie z tym Kindergeld, a u mnie we wrzesniu będzie 4 lata jak nić nie załatwiłam. Dziś dostałam decyzje z dopsu o wstrzymaniu rodzinnego polskiego, ale wyobraźcie sobie, ze nie nalezy mi się od listopada 2011 (zgłoszone przekroczenie dochodu), a pól roku nasze kochane Państwo potrzebowało, żeby napisac ten świstek- czyli po 3 miesiące lezą papiery w każdym urzedzie, Masakra jakas

Witam!
Pisałam już jakiś czas temu o wstrzymaniu zasiłku który otrzymuje mąż na dzieci. Dodam, że on pracuje w Niemczech na kontrakcie a ja mieszkam w Polsce z dziećmi. Napisałam e-maila, zasiłek wyrównano. Za miesiąc sytuacja powtórzyła się. Odczekałam do następnego miesiąca, wysłałam e- maila, znów wyrównana za dwa miesiące. Teraz czekam trzy miesiące - wysłał e-maila- dostałam odpowiedź, że wstrzymano bo coś niby nie zgadza się w adresie - adresu od dwóch lat mąż nie zmieniał. Wysłałam w poniedziałek informację,że adres nie uległ zmianie ale na razie nie doczekałam się odpowiedzi. Dziwi mnie taka sytuacja, gdyż skoro jest decyzja o przyznaniu rodzinnego i nic między czasie nie zmieniło się to dlaczego ciągle wstrzymują wypłatę. Coś albo się należy albo nie. Ale jakieś wyjaśnienie to na pewno.
Czy nadal mam tylko pisać e- maile?:rolleyes:

Wysłałam w poniedziałek informację,że adres nie uległ zmianie ale na razie nie doczekałam się odpowiedzi

wczoraj u nas było święto a dziś pewnie tez maja zamknięte
cierpliwości:)

otrzymalam w piontek kase.wkoncu za rok 2011.a za 2010 mam dostac podkoniec maja decyzje i piniondze w czerwcu, pod koniec maja jade na 10 dni doniemiec zeby ,zlozyc antrakt, na ten rok 2012.bo tam bezposrednio skladam w niemczech .

Belunia - myslisz, ze jak ojciec ( Niemiec) mojego dziecka złozy wkońcu wniosek o Kindergeld to istnieje szansa, że nadplacą za 4 lata? We wrzesniu mój syn własnie 4 lata kończy.. I ciekawe, czy te ewentualne pieniązki wpłyną na konto szanownego tatki, czy na moje? Jesli na jego to istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że zatrzyma je dla siebie, a nie przekaże dla dziecka.

istnieje szansa, że nadplacą za 4 lata?

powinni ,ale tobie będzie chyba należała się ta nadpłata od 1 maja 2010

chyba był już tutaj taki temat przerabiany, o ile dobrze pamiętam

a dlaczego nie wczesniej, od dnia narodzin dziecka? Skoro to ojciec dziecka ma zamiar zlozyc wniosek? Wczesniej, gdyby zlozyl w 2008 to by się nie należalo?Jak masz jakis link do tej stronki to proszę podaj mi- to sobie ewentualnie doczytam, dzieki za zainteresowanie i odpowiedź.

tak, od dnia narodzin
ale do maja 2010 mogły być przekazywane na jego konto a od maja na twoje

Proszę o mailowy kontakt z osobą która otrzymała decyzję o rodzinnym w Niemczech. Moj mail: moderator.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja po 9 miesiącach dostalam odpowiedz z Norynbergii. Powinam do wniosku jaki wysłałam w styczniu dołączyć również zaświadczenie o zameldowaniu, potwierdzenie od pracodawcy o zatrudnieniu, akt urodzenia dziecka, i ksero dowodu mojego obecnego męża piszę to po to żeby inni zrobili to od razu :).niestety ja nie mam zaswiadczenia o zameldowaniu ojca dziecka i potwierdzenia o zatrudnieniu, gdyż ojciec dziecka nie chce utrzymywać z nim kontaktu i nie chce ze mną rozmawiać. Wysłałam wniosek z aktem urodzenia zwykły nie unijny (bo też o tym nie wiedzialam, że należy dołączyć unijny), ksero dowodu osobistego mojego męża do tego dołączyłam umowe wynajmu i umowe o pracę ojca dziecka mieszkającego na terenie Niemiec bo tyle posiadałam ze sparwy o podwyższenie alimentów. Wysłałam prośbe do pracodawcy w Niemczech o potwierdzenie zatrudnienia może ja dostanę, zobaczymy pożyjemy. Proszę nie pisac do mnie na maila, który jest podany, gdyż obecnie przebywam na urlopie macieżyńskim. I przepraszm tych, którym nie odpowiedziałam. Jeżeli pojawią się nowe fakty poinformuje na bieżąco. Resumując czekam juz 9 miesiąc na KG co znaczy, że jednak trzeba na niego trochę poczekać. pozdrawiam

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Chciałabym poinformować wszystkie osoby zainteresowane tym tematem że dostałam decyzje o kindergeld.Przyznali mi o zgrozo tylko od grudnia 2010 do stycznia 2012 i do tego odjęli kwotę polskiego rodzinnego którego nie pobrałam bo mi się nie należy bo jestem osobą nie aktywną w polsce i pierwszeństwo mają niemcy....Jestem rozczarowana bo czekałam3 lata a ONI mi tylko za 14 miesięcy wypłacili i to jeszcze pomniejszone do 160 Euro.
Czy jest tu ktoś kto pomógłby mi napisać odwołanie Bardzo proszę.:-(

Edyta i jak Ci sie udalo wywalczyc Kindergeld, u mnie nadal cisza, nie nalezy sie bez zgody i podpisow ojca, a ojciec jednak nie zlozy, choc ma potrzebne dokumenty, ja temat odpucilam i tym sposobem nie mam ani alimentów, ani kindergeld. Pod koniec wrzesnia, mam sprawe przecwiko dziadkowi , ktory tez mieszka w De, o alimenty. Moze ktos zna przypadek, gdzie przyznano alimenty na wnuka od dziadka z innego kraju??

Może CIĘ to trochę pocieszy annaol 81,ale ja specjalnie nie walczyłam,poprostu złożyłam wniosek tak jak wcześniej już pisałam i czekałam/Ojciec mojego syna o czym też już pisałam nie posiadał nigdy władzy rodzicielskiej i nie był moim mężem i też nie miałam jego zgody ani żadnych dokumentów typu-zameldowanie,czy też potwierdzenie pracy w niemczech. A jednak przyznali,tylko dziwi mnie dlaczego tylko od grudnia 2010 a nie od maja odkąd zmieniło się prawo.A może decyzja o tamtym okresie jeszcze przyjdzie?nie wiem ,może ktoś wie coś na ten temat? że decyzje są w różnych etapach.Narazie martwi mnie jedno,gdyż muszę napisać odwołanie od tej decyzji a zupełnie nie wiem jak.

Dziwne to wszystko naprawde, bo wychodzi na to, ze mamy podobna sytuację, ja jestem w Polsce z dzieckiem, ojciec dziecka mieszka w De i ma obywatelstwo niemieckie, ja skladalam wielokrotnie wnioski o Kindergeld, a oni wysyłaja mi w odzewie te papiery - chyba Kg71 i na tym się konczy, bo pisza ze wniosek nie moze zostać rozpatrzony!! Ojcu dziecka wyslalam akt urodzenia i inne dokumenty, mial zlozyc wniosek, ale sie rozmyslil, bo chce najpierw obnizenia alimentów i tak to własnie wyglada. Moze sprobowac po raz kolejny, ale u mnie od 4 latnic, wiec watpie zeby cos ruszylo wkoncu.. ja bym sie nawet cieszylam jakby przyznali biezące, bo ciezko w Polsce samotnej matce bez pomocy Panstwa, a granica na fundusz przekroczona :(

mam pytanie został mi przyznany kindergeld w kwocie 184 euro ale od tego potracane mi zostalo 22,85 i mam kwote 161,15 czy ktos moze mi pomoc i wyjasnic dlaczego ? ta kwota odjeta nazywa sie abzugl.auslandische familienlestung. dziekuje z gory

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót