zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
odjęli kwote zagranicznego(czyli polskiego) zasiłku rodzinnego

Annao nie obniżaj alimentów, dziecko kosztuje i to na prawdę dużo pieniędzy jak i wysiłków. Jeżeli ojciec dziecka pracuje to powinien płacić. Ojciec mojego dziecka ma odebrane prawa rodzicielskie, dziecko ma 18 lat nigdy nie zainteresował się ani szkołą ani zdrowiem ani wakacjami. Życzę Ci, żeby dziecko było zdrowe ale w przypadku kiedy będziesz miała do czynienia z poważną chorobą uwierz mi nikt nie będzie patrzył się na to czy masz pieniądze czy nie będziesz musiała płacić a koszty leczenia i lekarstw są masakryczne. Wystarczy wizyta u dentysty i można wydać 400 zł jednorazowo. NFZ nie refunduje wszystkiego. Dlatego im więcej dziecko będzie miało lat tym więcej będzie kosztować. Jeżeli oczywiście chcesz swoje dziecko wychowywać a nie chować. Nie wiem jaki problem masz z KG? Może musisz zadzwonić do nich i pogadać przecież tam też pracują ludzie, którzy mają codzienne problemy i może pomogą. Może napisz tutaj dokładnie dlaczego Ci odmawiają to może belunia pomoże, z tego co czytam wiedzę ma większą jak encyklopedia, duży ukłon w jej stronę. Jestem pełna szacunku wobec jej osoby. Chętnie usłyszałabym też interpretacje dlaczego edyta dostała zwrot tylko od grudnia a nie od maja tego też nie rozumiem i jeżeli będziesz pisać odwołanie to też proszę daj znać bo ja też do końca nie wiem co mnie czeka, ja ciągle w trakcie załatwiania tym bardziej, że u mnie tak jak pisałam wcześniej brakuje potwierdzenia pracodawcy i potwierdzenia zameldowania. Pożyjemy zobaczymy...............

Witam ponownie!
Już kilkukrotnie prosiłem o pomoc na forum i ani razu się nie zawiodłem więc może ii tym razem szczęście mi dopisze ;)
Sprawa dotyczy poszczególnych punktów wniosku Antrag auf Kindergeld Ausland.
Mianowicie:
- punkt 6 - czy odnosi się to do świadczeń tyko na terenie Niemiec czy także do tych w Polsce? Siostra otrzymuje z mopsu "rodzinne" i nie wiem, który podpunkt zaznaczyć w takim przypadku.
- podpunkt 7.2 - mama pracuje od maja w Niemczech i posiada umowę o pracę. Wcześniej jeździła do opieki i nie posiadała żadnej umowy. W tym czasie na pewno przez pewien okres była zarejestrowana w polskim urzędzie pracy jako bezrobotna. Być może otrzymywała też wcześniej z tego tytułu jakieś pieniądze(nie mam jak w tym momencie się zapytać). czy podpunkt 7.2 odnosi się do przebywania na bezrobociu w Niemczech? Czy trzeba zaznaczyć, że mama była bezrobotna w Polsce i ew. otrzymywała jakieś świadczenia z tego tytułu?
- punkt 8 - tak jak w pytaniach wcześniejszych - czy odnosi się on do pracy w Niemczech? Czy trzeba też uwzględniać pracę w Polsce? A jeśli tak to co w przypadku gdy ojciec kilkukrotnie zmieniał pracę? Trzeba te wszystkie prace wypisywać?
I pytanie ogólne. W punktach 7.1a i 8.1a znajduje się pytanie - Czy mama/tata pracuje zawodowo w sposób niesamodzielny? - Jak mam to pytanie rozumieć?

Od razu dziękuję za okazaną pomoc. Wybaczcie jeżeli któreś pytania są głupie ale wolę się dokładnie dowiedzieć niż później dostać odmowną decyzję.

Pod tym adresem znajdują się zdjęcia przetłumaczonego wniosku - http://forumprawne.org/niemcy/352608-przetlumaczony-antrag-auf-kindergeld-wniosek-o-rodzinne.html

A tutaj link do wniosku po niemiecku - http://www.arbeitsagentur.de/zentra...dergeld/Publikation/V-Kg51-Antrag-Ausland.pdf

Dzięki Basia za zainteresowaniem tematu, brakuje druku, który powinien wypełnić ojciec dziecka, chyba to jest zameldowanie i zaswiadczenie o zatrudnieniu, tudzież świadectwo pracy- ja nie mam tych dokumentów- moglam robic ksera, ale w zyciu nie przyszło mi do głowy , że bedzie mi to potrzebne. Ja tez bylam jakis czas zameldowana w De, ale pamiętam, ze ojciec dziecka zabral mi ten dokumentem, jak wyjeżdzałam do Polski.. Od 4 lat walcze o kindergeld i od 4 lat to samo pismo, ze wniosek nie moze zostac rozpatrzony. Rops we Wrocławiu umywa ręce, twierdząc, ze wydalo decyzję i na tym kończy się ich rola!!! To jakas parodia!!!

annaol81 ja też nie miałam druków przeznaczonych dla ojca do wypełnienia.Przysłali mi je ale ja ich nie wypełniłam .Może jest ktoś kto pomógłby mi przetłumaczyć tą decyzję którą dostałam.ROPS UMYWA RĘCE .Twierdzą że skoro ja otrzymałam taką decyzję to moja sprawa ,Oni mogli by coś poradzić gdyby Familienkasse do nich wysłało tą decyzje.A tak skoro była skierowana tylko do mnie ,to tylko moja sprawa.Nie potrafię tego zrozumieć skoro wnioski były składane za ich pośrednictwem i jest to instytucja która zajmuje sie rodzinnym w koordynacji.Gdy się pytam ROPS co mam robić to mówią że odpowiadają tylko za to aby pośredniczyć w wymianie informacji jeśli oczywiście instytucja niemiecka zwróci się do nich z taką prośbą.A jaką decyzje podejmnie familienkassa to ich nie obchodzi .Więc jesteśmy zdane tylko na siebie i oczywiście urzędnika który wystawi decyzje.Jeśli będzie miał taki kaprys to nie przyzna wogóle i musimy się z tym pogodzić bo nikt nam nie pomoże ani tu w polsce ani tym bardziej w niemczech.:(

Edyta, ja tego zupełnie nie rozumiem, ale tobie choć przyznali decyzję o kindergeld, a mi nic, więc to jest jakiś obłęd, zakładam że papiery były przesłane do Nunberg?? Może podasz mi swój numer, a ja zapytam ich dlaczego Tobie przyznali, a mi nie, moze jednak nasze sprawy się troche róznią? Kompletnie tego nie rozumiem?
Przyslij mi to pismo, a ja zobacze co to może być i jakie uzasadnienie tam napisali.

Marian 1- dlaczego uwazasz, ze Edyta nie powinna mi podawac swojego numeru kg, albo chociaz opisac blizej sytuację? Może wtedy Familliekasse by się ustosunkowała do tego, zapewne Edycie zasiłek Kindergeld nie zostalby odebrany, a ja bym przyznajmniej mogła uzyskac odpowiedź.. Pomoc to chyba nie przestepstwo????

annaol81
Dlaczego chcesz podpierać się kimś ta pani dostała a ja nie.
Zawsze od decyzji masz prawo się odwołać w trybie urzędowym
lub skorzystać z adwokata.. Czy w Polsce też tak załatwiasz koleżanka dostała a ja nie.
brakuje druku, który powinien wypełnić ojciec dziecka, chyba to jest zameldowanie i zaswiadczenie o zatrudnieniu, tudzież świadectwo pracy- ja nie mam tych dokumentów
Jeżeli nie posiadasz kompletu dokumentów to ci nie pomoże Edyta wysyłając swoje .
Powodzenia

Ostatnia edycja:
witam! gdzie znajduje się Kenn-Nummer/Versicherungsnummer? potrzebuję do wpisania w Antrag auf Kindergeld (mąż jest zatrudniony przez polską firmę i delegowany do Niemiec?

aka83
Legitymacja ubezpieczenia społecznego--nad zdjęciem jest numer.

Ostatnia edycja:
Nie o to chodzi, - nie zalezy mi na tym, żeby Pani Edycie odebrano zasiłek, tylko dotrzeć do tego gdzie jest różnica, bo zakladam że gdzieś musi być skoro jej dziecko otrzymało, a moje nie. Rzeczywiście zostaje adwokat, ja się nie odwoływałam, jasno i wyraznie dostałam decyzję, że wniosek nie może zostać rozpatrzony, a Rops wydal decyzję - KONIEC. Bez papierów ojca dziecka nie ma zasiłku niemieckiego.
A jeśli chodzi o podpieranie się - to rzeczywiście jest tak, ze wydanie decyzji w wielu przypadkach zalezy od urzędnika, a nie od ustawy i jak już nic nie pomaga, to najleszym, choć nie koniecznie "dobrym" sposobem na załatwienie sprawy jest podparcie się takim samym przypadkiem z wydaną pozytywną decyzją!
Edycie, jak twierdzi został przyznany zasiłek bez "tych" dokumentów, a konkretnie KG71.

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
aka83
Legitymacja ubezpieczenia społecznego--nad zdjęciem jest numer.

mąż nie posiada legitymacji, od 2010 nie wydaje się takich dokumentów. ma ZUS RMUA i EKUZ

aka83
legitymacja ubezpieczenia społecznego--nad zdjęciem jest numer.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Jest to legitymacja Niemiecka

Ostatnia edycja:
mąż jest ubezpieczony w Polsce, bo jest delegowany do Niemiec. Nie ma takiej legitymacji

Mam pytanie,w Polsce mam własną działalność gospodarcza,mam zameldoawnie w niemczech oraz mam zamiar podjąć pracę w niemczech czy należy mi się wtedy kindergeld na 2 dzieci które posiadam?

przxepraszam,że to nie ten wątek ale nie bardzo wiem jak i gdzie zamieścić moje pytanie:-)jeszcze raz przepraszam za zamieszanie...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
totti18 napisał:
Mam pytanie,w Polsce mam własną działalność gospodarcza,mam zameldoawnie w niemczech oraz mam zamiar podjąć pracę w niemczech czy należy mi się wtedy kindergeld na 2 dzieci które posiadam?

przxepraszam,że to nie ten wątek ale nie bardzo wiem jak i gdzie zamieścić moje pytanie:-)jeszcze raz przepraszam za zamieszanie...

a gdzie prowadzisz działalność? w Polsce czy w Niemczech? bo jeśli w Polsce to wątpię, musisz pracować na terenie Niemiec

Działalnośc mam w Polsce,a pracę legalną chcę rozpocząć w niemczech...

Anao może spróbuj wyslac papiery - ksero do ambasady niemieckiej z prośba o namierzenie taty dziecka w końcu po coś tam siedzą i mogą postarać się o te dokumenty
ja napisałam do pracodawcy z prośba o przesłanie mi tych dokumentów albo bezposrednio do FK innego wyjscia nie widziałam czekam teraz na odpowiedź od wszytkich dam znać jak dostanę jakąś informację

To bym musiała napisać do Arbeitsamtu raczej, bo nie wiem czy szanowny tatuś mojego syna pracuje legalnie..

To jak pracuje nielegalnie to raczej nic z tego nie będzie. Podałam ambasadę bo jak prosiłam ich kiedyś o pomoc to oczywiście w ciągu miesiąca udzielili mi odpowiedzi więc uważam, ze moja sprawa trafila w odpowiednie ręcę. Słuchaj a alimenty dostajesz bezposrednio czy przez Sąd okregowy wydział wizytacyjny? Bo oni w papierach też mają dużo informacji i zawsze przez Sąd też możesz sobie ściągnąć. Ech czasami tak to jest, że tatuś kocha dziecko mocno tylko jak już idzie o utrzymanie to tego dziecku nie chce zapewnić Przepraszam tu Panów, którzy interesują się swoimi dziećmi ale w moim przypadku tak nie jest i raczej mam przykre doświadczena :(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót