zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja alimentów nie dostaje od 4 lat, czyli od dnia urodzenia dziecka

Witam, jak to jest w roku 2012 z Kindergeldem na dziecko pełnoletnie uczące się na studiach zaocznych (w Polsce) i pracujące na etacie.
Czy przysługuje mu prawo do Kindergeldu. Czytałem artykuł z 2011r , że od maja 2012 mają się zmienić odnośnie tego przepisy, ale nic nie mogę znaleźć na ten temat. Jeżeli Kindergeld przysługuje, to czy jest granica zarobku/rok dziecka?
Pozdrawiam Piotr

To powiem patowa sytuacja ale ja ja też znam. Nie wszyscy Panowie chcą utrzymywać swoje dzieci. Tatuś mojego dziecka przez 18 lat nie widział go na oczy przez 15 lat nie płacił alimentów ale ile można pracować na czarno w końcu przyszla kreska i złapali go wiec teraz spłaca zaległości i płaci i może płacze bo dlug mu się zrobil w granicach 100 tys trochę to jest kasy a córka ma teraz na swoje wydatki bo szkoła tania nie jest Anno jeżeli masz wyrok to udaj się do Sądu Okręgowego i skorzystaj z ich pomocy z drugoej strony mozesz tez spóbować uzyskac aliment z opieki społecznnej Ci jak sponsorują patologię i patologi alkohol to i dziecku powinni dać!!! A z drugiej strony podaj wszytkie dane ambasadzie niemieckiej i napisz do nich maila o ustalenie adresu zameldowania i miejsca pracy jezeli będzie tylko jakiś ślad dostaniesz pismo do domu z wszytkimi danymi Gościa i sprawę bedziesz miała rozwiązaną życzę powodzenia!!!

Czytałem artykuł z 2011r , że od maja 2012 mają się zmienić odnośnie tego przepisy, ale nic nie mogę znaleźć na ten temat.
zmieniło się ,ale na lepsze
nieważne jest teraz ile dziecka zarabia ,tylko ile godzin pracuje w ciągu tygodnia

belunia napisał:
zmieniło się ,ale na lepsze
nieważne jest teraz ile dziecka zarabia ,tylko ile godzin pracuje w ciągu tygodnia

Ile teraz dziecko może pracować w ciągu tygodnia?
Czyli wystarczy wysłać te same dokumenty, które wysyłałem ,gdy syn uczył się w technikum?
A jak to jest z okresem wakacyjnym. Skończył technikum w czerwcu 2012, a zaczyna studia w październiku 2012.Czy należy się zwrot za wakacje?
Bo kilka lat temu uznali mi zwrot za wakacje, ale był taki rok, że tego nie uznali.
Pozdrawiam

A ja mam takie pytanie dotyczące kindergeld.Szkołę średnią czyli technikum skończyłem w czerwcu 2011r i zdałem maturę.Myślałem o podjęciu dalszego szkolenia na studiach ale z pewnych względów rodzinnych nie zacząłem tych studiów.Teraz jednak w pażdzierniku zapisałem się na studia licencjackie pierwszego stopnia i z wiązku z tym mam pytanie ,czy jak wyśle do familienkasse zaświadczenie o kontynuacji szkolenia to czy zostanie mi wznowione wypłacanie kindergeld.Mam 21 lat i pobierałem zasiłek do sierpnia 2012 roku.

Dziękuje za odpowiedż

A ja mam takie pytanie dotyczące kindergeld.Szkołę średnią czyli technikum skończyłem w czerwcu 2011r i zdałem maturę.Myślałem o podjęciu dalszego szkolenia na studiach ale z pewnych względów rodzinnych nie zacząłem tych studiów.Teraz jednak w pażdzierniku zapisałem się na studia licencjackie pierwszego stopnia i z wiązku z tym mam pytanie ,czy jak wyśle do familienkasse zaświadczenie o kontynuacji szkolenia to czy zostanie mi wznowione wypłacanie kindergeld.Mam 21 lat i pobierałem zasiłek do sierpnia 2012 roku.

Dziękuje za odpowiedż

Witam, byłem dzisiaj u mojej Steuerberater, która zawsze załatwiała nam Kindergeld. Wg niej Kindergeld przysługuje osobom uczącym się do 25 roku życia. Wystarczy ta kartka co zawsze , na której pisze ile w tyg. się uczysz, pieczątka szkoły itp.
Jeżeli przerwa pomiędzy nauką nie przekroczyła 4 miesięcy to Kindergeld jest zwracany za ten czas.

belunia wg. niej nie ma limitu na czas pracy, ani na zarobki

Pozdrawiam

Dziś dostałam pismo z Dolnośląskiej Polityki Społecznej cyt. DPS jako instytucja własciwa w związku z udziałem RZP w koordynacji systemów zabezpieczenia społeczneg otrzymala od instytcji zagranicznej formularze z serii E400 dotyczące X ubiegającego się o świadczenie rodzinne w Niemczech W związku z powyższym prosimy Panią o dostarcznenie w terminie 14 dni dokumentów w celu zbadania uprawnien do świadczen rodzinnych w Polsce Dokumenty muszą zawierać informację od dnia 01.05.2010 do chwili obecnej
wymagane Dokumenty:
Zaswiadczenie z instytucji wypłacaącej swiadczenie rodzinne w miejscu zamieskzania o pobieraniu bądz niepobieraniu świadczeń rodzinnych w Polsce ( w przypadku osoby czynnej zawodowo w polsce prosze o podanie przyczuny niepobierania świadczen w P jeśli to możliwe ) Jeżeli swiadczenia miały miejsce prosze podać na jakie dziecko w jkaiej wysojkosci i w jakim okresie
W przypadku pbierania swiadczeń rodzinnych w polsce nalezy dostarczyc umowe o prace badz zaswiadczenie od pracodawcy czlonka rodziny wykonującego prace za granica wraz z tłumaczniem przysiegłym
uwierzytelnioną kopię dokumenutu potwierdzającego tozsamośc mojej osoby ]
Odpis aktu malzenstwa
odpis aktu urodzenia dziecka w orginale
Aktualne potwierdzenie zameldowania wszystkich czlonków rodziny w Polsce
Dokumet potwierdzajacy sytuacjie zawodowa mojej osoby w Polsce
tutaj wymienią jakie dokumenty dla jakiej osoby czyli np dla bezrobotnego powtierdzenie urzedu pracy
potem następuje 100 róznych oświadczen
kurna flak teraz to mam zgryza jutro będę dzonić do pani z Dolnośląskiego Ośrodka Polityki Społecznej i pytać o co chodzi ponieważ wszytkie papiery zlożyłam bezpośrednio w FK Norynebrgia i nie widze potrzeby zeby robic tłumaczenia przysięgłe dla tego też Osrodka. Czy ktoś miał już taka sytuację i teraz mi podpowie o co w tym wszytkim chodzi ? Ja mogę wrzucic numer telefonu do óśrodka ktory odpowiada za rodzinne z Niemiec Dla Wroclawia i dolnegośląska jest to: 71 770 42 01 jeżeli komus pomogę w szybszym zalatwieniu sprawy Proszę też o info jezeli ktoś miał podobna sytuacje
pozdrawiam ;)

ja kiedyś też od nich takie pismo dostałam, ucieszyłam się że wkoncu coś ruszyło, biegałam jak głupia, załatwiałam wszystkie potrzebne papiery i co z tego, skoro zasiłek i tak nie został przyznany....

Właśnie probuje się dodzownic i zapytac czy oni te pismo wysylaja obligatoryjnie do wszytkich bo kasy na tlumaczy to ja tracic nie będę bo dla mnie to bez sensu i zdrugiej strony dziwi mnie to, że piszą iż to ojciec dziecka stara się o rodzinne mieszka on na terenie Niemiec i z dzieckiem nigdy nie utrzymwał kontaktu jak i nie placił alimentów przez dlugi okres czasu :) a jak dobrze pamiętam to belunia pisała, że alimenty moze otrzymywać osoba która mieszka z dzieckiem więc już nic nie rozumiem ze strony naszego urzędu dzonie dzwonie ale telefon milczy

HMMMM dodzwonialm się kobitka bardzo miła wyjaśniła mi wszytko. Ale też uswiadomiła, że ma przypadki bardzo dziwne, ze czasmi jednak rodzinne nie trafia w ręcę rodzica mieszkającego wraz z dzieckiem ma przypadki, że wypłacili kasę ojcu mieszkającemu w Niemczech a nie matce, która przebywa w Polsce wraz z dzieckiem i to takiemu ojcu co nie płacił nigdy alimentów a do tego był pozbawiony praw rodzicielskich. Matka od 1 roku stara sie o odzyskanie KG ale bazskutecznie jakas masakra :( Dlatego czekam dalej cierpliwie bo nie wiem co mnie spotka
Jutro siąde i napiszę maila do FK Norynbergia może dostane jakąś odpowiedź

czy 18-latek mieszkajacy i uczacy sie w Polsce moze sam ubiegac sie o KG?(rodzic mieszka i pracuje w Niemczech)

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co według Familienkasse znaczy ukończenie pierwszego szkolenia?Dostałem do wypełnienia druk KG55d i tam trzeba zaznaczyć czy ukończyło się wykształcenie zawodowe.Ja mam skończone 4 letnie technikum ale nie zdałem egzaminu zawodowego.Teraz od 1 października zacząłem studia 1 stopnia.Nie wiem jak po prostu mam to zaznaczyć ,według mnie mam ukończone pierwsze szkolenie,czy dobrze myślę?

Witam.Jak można wycofać (zatrzymać) proces rozpatrywania KG w Niemczech by wrócić do Polskiego rodzinnego? Papiery chyba już zostały złożone jakiś tydzień temu. :confused:

Witam.Jak można wycofać (zatrzymać) proces rozpatrywania KG w Niemczech by wrócić do Polskiego rodzinnego? Papiery chyba już zostały złożone jakiś tydzień temu
Jeżeli zarobki przekraczają ci minimum socjalne w Polsce Rodzinne się nie należy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót