zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
takie formularze mozna wydrukowac z netu.
wystarczy wpisac antrag fur kindergeld. wypelnic i dostarczyc do familienkasse w Niemczech a nie w Polsce. To nie Polska strona wyplaca Kindergeld tylko strona niemiecka-

poza tym nadplaty sa mozliwe. a wysokosc zasilku na jedna dziecko wynosi 184,00 euro od trzeciego dziecka zasilek rosnie w gore.:help:

Ale mi chodzi o to że ja chcę powrócić do Polskiego rodzinnego a zrezygnować z Kindergeld.Rezygnacja z Polskiego rodzinnego została złożona u Nas i chcę to odwrócić jakoś by było jak wcześniej,czyli chcę spowrotem pobierać rodzinne w Polsce.

to sorki zrozumialam iz ty chcesz ubiegac sie o kindergeld w Niemczech, wiec nie moge ci pomoc.

Witam prosze o pomoc .Mąz pracuje legalnie w niemczech i jest tam zameldowany staralismy sie o kindergeld i niestety nam odmowili dlatego ze w pl. mamy inne meldunki.Czy ja jako zona moge sie starac o kindergeld .Pozdrawiam

i jak to ma wygladac czy tak samo jak w przypadku meza te same papierki
:rolleyes:

na forum mamy wyszukiwarke,wystarczy wpisac KINDERGELD i poczytac tematy ,wszystko zostalo juz tutaj opisane a u gory w przyklejonym temacie sa linki i info z polskiego ROPS

Witam ponownie i znów zwracam się z prośbą o pomoc.
Mama otrzymała od Familenkasse kilka wniosków. Te z którymi nie wiem co zrobić to:
- druk E411 po polsku - gdzie powinniśmy go złożyć? Udać się z nim do mopsu? Czy może jechać do ropsu? Dodam, że siostra do 31.10.2012 ma jeszcze wypłacane rodzinne tu w Polsce. Czy w takim wypadku powinniśmy się udać z drukiem do mops w naszym mieście i oni nam podbiją, że rodzinne już się nie należy bo mama przekracza dochody?
- zdjęcie druku znajduje się pod adresem - http://images46.fotosik.pl/1824/9f299ae0d1539516gen.jpg - nie mam pojęcia co to jest i nie potrafię za bardzo przetłumaczyć tego tekstu
- http://images49.fotosik.pl/1668/a7bb64b0c0b9040cgen.jpg - tutaj, jeżeli dobrze rozumiem, chodzi o szczegółowe informacje na temat dzieci, czy się uczą nadal itp.?

Potrafi ktoś pomóc z rozszyfrowaniem tych druków?

Witam
kochani ja natomiast po nowym roku przeprowadzać się będę do męża do Niemiec okolice Dusseldorfu wraz z 8 letnim synem mam problem bo nie wiem co robić gdyż w Polsce pobieram świadczenia pielęgnacyjne i rodzinne na syna dziecko posiada orzeczenie o niepełnosprawności czy jesli się pzepRowadzę do męża muszę zgłosić ten fakt w BŚR i odbioą mi te wszystkie świadczenia? czy tylko rodzinne a dziecku zostawią swiadczenia pielęgnacyjne kóre dostaje ze względów zdrowotnych czy jak to będzie wygladac?

Witajcie kochani,jestem tu nowa i mam wielką prośbę do wszystkich zorientowanych w tym temacie.Po prawie 1,5 roku wkońcu uzyskałam kindergeld na moje dziecko.Ojcem jest obywatel niemiec,nie byliśmy w związku małżeńskim.Moje pytanie dotyczy tego czy spotkał sie ktoś z was z taką decyzją że zostało mu przyznane prawo do zasiłku kindergeld i w uzasadnieniu jest &42Erstes Buch Sozialgesetzbuch.Nie wiem czego doładnie dotyczy ten przepis i co on oznacza.
Dziękuję za odpowiedzi.

Witajcie.Mam pytanie dotyczace kindageldu.Moj maz od lutego mieszka w Niemczech i tam pracuje,ma zalozona mala firme.W marcu udal sie do niemieckiego urzedu w celu staranie sie o kindageld.W pazdzierniku otrzymalismy decyzje o przyznaniu nam rodzinnego ale od czerwca.Nie bardzo wiem dlaczego wlasnie od czerwca skoro maz jest zameldowany od lutego.Malo tego dostarczylismy zaswiadczenie z Polski iz od wrzesnia 2006 roku nie pobieralismy rodzinnego w Polsce.Czy mozemy ubiegac sie o zwrot za poprzednie lata.Prosze o pomoc.Moze ktos z was wie jak napisac fachowo do nich odwolanie.Nadmienie iz od sierpnia wszyscy mieszkamy w Nimczech a ja mam meldunek juz od 2007 roku.

Ostatnia edycja:
Moj maz od lutego mieszka w Niemczech i tam pracuje,ma zalozona mala firme

chcecie zwrot za poprzednie lata skoro mąż pracuje dopiero od lutego?nie rozumiem:(

miałaś tylko meldunek od 2007 r ale chyba nie pracowałaś,to na jakiej podstawie chcesz otrzymać zwrot za poprzednie lata?

Ostatnia edycja:
pobieramy z mężem kindergeld na dwójkę starszych dzieci od lipca ego roku regularnie regularnie i 26 lipca tego rok urodziłam najmłodszą córkę i teraz z mężem zastanawiamy się jaki formularz trzeba wypełnić żebyśmy mieli wypłacane rodzinne też na najmłodszą Proszę o wskazówki

ok moze i nie ma podstaw do zwrotu.Interesuje mnie dlaczego naliczyli nam kindageld od czerwca skoro maz pracuje od lutego i jest tu zameldowany,czy mozemy starac sie o zwrot za marzec,kwiecien i maj

ten dokument jest z urzedu pracy i dotyczy wniosku o kindergeld .musisz a raczej powinienes to wypelnic i odeslac.
musisz w nim dolaczyc niezbedne dokumenty, badz wskazac date ich doslania ,odpowiedzi na twoje pytania i dodoatkowe uwagi badz spostzezenia.:cool:

witajcie,

znalazłem miejsce które dużo mi ułatwi sądze,mam na myśli to forum :)

zaczynam sie ubiegac o kindergeld i juz mi sie rodzi pierwsze pytanie przy wniosku.. ponieważ zyjemy z moją parterką bez ślubu to czy powinienem i tak wpisać jej dane jako rodzica w punkcie drugim wnoisku czyli dane współmałżonka ? nie znalazłem po prostu punktu gdzie można wpisać dane rodzica.. ktoś miał juz taki przypadek juz?

a w punkcie pierwszym zaznaczysz Familienstand jaki,wolny?
przecież wystarczy niżej zaznaczyć ze dziecko przebywa w twoim gospodarstwie

Ostatnia edycja:
zaznaczne wolny bo aktu śluby nie będe w stanie przedstawić..
nie nakreśliłem może do końca naszej sytuacji;
ja mam gewerbe w niemczech a moja dziewczyna mieszka w polsce z naszym synkiem,mamy ten sam meldunek,generalnie żyjemy razem tylko bez ślubu.pytanie czy moim gospodarstwem dla niemieckiego urzędnika będzie adres zameldowania w niemczech czy w polsce ? musiałbym zaznaczyć dziecko pozamałżeńskie jak rozumiem(?)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót