zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Ja napiszę, jak mnie poinformowano.
Z ojcem dziecka Niemcem nie mam kontaktów, syn obywatelstwo polskie, urodzonyw Polsce, ja również ( ale chyba to nie ma znaczenia)
Sądownie potwierdzone ojcostwo, wyrok alimentacyjny- ojciec nie płaci alimentów.
Składając wniosek o polski zasiłek rodzinny, dowiedziałam się, ze mogę ubiegać się o niemieckie świadczenia tzw Kindergeld.
Złozyłam wszystkie dokumenty potrzebne do zasiłku rodzinnego, jak do Polskiego + prośbę o przyznanie zasiłku rodzinnego Kindergeld i numer konta na jakie środki maja być przekazywane ( druk na ROPS)
Moje wszystkie papiery idą do ROPS, a ROPS wysyła do odpowiedniej Famillienkasse w Niemczech i oni podejmują decyzję, czy tak, czy nie.
Podałam dane ojca i adres zamieszkania, nie wiem czy on będzie miał w ty, jakiś udział, czy zostanie poinformowany.
Wiem, że czeka się parę miesięcy na decyzję, a w Polsce zrezygnowałam z zasiłku rodzinnego polskiego.
Ojciec i tak nie płaci alimentów, wiec nie ma z czego odliczyc sobie połowe Kindergeld.
Obecnie pobieram pieniązki a polskiego Funduszu Alimentacyjnego 500 zł , bo tyle jest maksymalnie, alimenty mam w wysokości 1000 zł.
Zrezygnowałam z pracy gdyż synek chorował, ale jeśli podejmę znowu zatrudnienie to nie będe miala swiadczen, no i ponoc Kindergeld połowe.
Jednak narazie czekam na decyzje.
Będę informowac zainteresowanych, czy udało mi się coś załatwic

pozdrawiam

a.... mnie polski nie przysluguje
przekraczam prog dochodowy
teraz nie wiem, czy probowac?

pewnie, ze próbować, nie ma się nic do stracenia- skoro w Polsce i tak próg przekroczony.Tylko że bardzo długo się czeka na odpowiedz, a nie wiadomo czy będzie pozytywna- ale szczerze to licze na to, że tatuś już nie będzie potrzebny ( złosliwie do tej pory nie wystąpił o niemieckie świadczenia ) , a synek w sobotę kończy 2 lata.

znajomi z PL
A dokładnie ojciec pracujący tu(zona w Pl)tez nie pobierali nigdy w Polsce rodzinnego bo przekraczało,,,tu dostał kindergeld z nadpłatą za 3 lata do tylu..i pobiera do dzis

Witam.To chyba prawda co napisała annaol81 bo mnie również ROPS poinformował o takiej możliwości.Itak samo mam złożyć w polsce o zasiłek rodzinny z niemiec ,gdyż ojciec mojego syna już dawno go pobiera i nie przekazuje na syna

basisko
Jeżeli chodzi o alimenty to składasz je w sądzie w miejscu Twojego zamieszkania. Ja po zasądzeniu moim zdaniem za niskich alimentów złożyłam apelację do wyroku zasądzonego w moim mieście do sądu okręgowego w Elblągu. Ty też masz taką możliwość. Jeżeli chodzi o świadczenia rodzinne KINDERGELD złożyłam pismo do regionalnego ośrodka polityki społecznych (ROPS) Ja podlegam pod Olsztyn i za ich pośrednictwem zostały one przesłane do odpowiedniej instytucji w Niemczech to jest zależne od miejsca zamieszkania Ojca dziecka. Wydaje mi się, że w moim przypadku ojciec dziecka złożył tam wniosek o te świadczenia aby zostały mi przyznane. Podejrzewam, że wystąpił też o spłatę z pięciu lat i nie wiem czy w jakikolwiek sposób mam prawo domagać się też tej spłaty od niego jeśli mu zostanie przyznana. W ROPS dokumenty tłumaczone są z języka Polskiego na język Niemiecki. Pozdrawiam DnL.

kucze - ale super! to rozwiazaloby wiele moich problemow finansowych.
zaraz biore sie za szukanie ROPSU i dzialam !
dziekuje,
basia

Witam

Mnie poinformowano, ze nadpłata może byc wyłącznie od 1.05.2010, bo właśnie wtedy weszły te nowe przepisy.
Ale każdego sytuacja jest inna.

Powodzenia

Anna

tak dla was ta nadpłata będzie możliwa tylko od 1.O5.2010

dla wszystkich innych Niemców,czy obywateli EU z innych państw (małżeństw!!)jest dalej 4 lata i nic się nie zmieniło, jeżeli prowadza wspólne gospodarstwo w PL a jeden z nich pracuje tu
Kindergeld – Wikipedia

u nas byłoby to niemożliwe,zeby ojciec pobierał Kindergeld(na własne potrzeby)a matka mieszkająca z dzieckiem sama,, była bez Kindergeld

Właśnie, a tak było do tej pory.
Zastanawiam się tylko, czy potrzebna jest jakaś zgoda ojca dziecka? Czy oni wogole go informują o tym fakcie?
Ja wielokrotnie prosiłam, żeby wystapił, ale on nie chciał.
Potem oświadczyl, ze jak zgodze się na nizsze alimenty ( ktorych i tak nie płaci) to wystapi o Kindergeld...
Zgodziłam się na 500 zł, ale zgodnie z prawem jakby odliczał sobie połowę to by wyszło jakies 100 zł :)
Więc chyba adwokat doradziła mu takie rozwiązanie- sama nie wiem

Za parę miesięcy się wszystko wyjaśni

Aha- jesli wypłacą ten zasiłek unijny od 1.05.2010 to tzreba bedzie zwrócic te 68 zł za miesiące za które się pobierało- informacja od Pani z urzędu.

ja pobieram lata juz Kindergeld i w zyciu zadnej zgody ojca nie potrzebowalam,,moze pobierac babcia ,dziadek,rodzice adopcyjni,ojczym,,(byle dziecko bylo w tym gospodarstwie)

a ojciec ma wiedziec tyle,ze ma prawo do polowy Kindergeld(i sobie odliczyc z aliment)tyle ma praw:D

tyle ,ze trzeba placic podatki ,zeby w Niemczech mozna bylo pobierac Kindergeld
w tym wypadku ojciec pracowal i pobieral..w sumie nadal nie rozumie na jakiej podstawie wyplaca teraz matkom
az ciekawa jestem(dajcie znac)

zapomnialam dodac,ze Kindergeld na dzieci pełnoletnie(ojciec moze potracic z aliment)calkowity 184 euro

http://www.internetratgeber-recht.d....de/Familienrecht/Unterhalt/unterhalt_5_3.htm

Ostatnia edycja:
dzis dzwonilam do ROPSu w Katowicach.
otoz - okazuje sie, ze oni beda informowac ojca dziecka - tak przynajmniej zrozumialam.
wiem, ze nalezy zlozyc wniosek o zasilek rodzinny w polskim urzedzie ale z adnotacja, ze ojciec dziecka mieszka i pracuje za granica.
reszte podobno ma zalatwic urzad ....ale czeka sie dlugo, chociaz, jak mnie poinformowano wydaje sie, ze warto!
wiec biore sie za gromadzenie dokumentow .... oj

to pewnie dlatego ,ze On pracuje i placi podatki
i tylko z tego powodu bedzie wam przyslugiwal Kindergeld

ja zadnej zgody nie potrzebowalam,,ale to inna sytuacja

Ojciec mojego syna jest Niemcem, polskiego pochodzenia, ale Ausweis ma tylko niemiecki.
Z tego co wiem, to zyje z Socjalu ( pracuje na czarno), ale poinformowano mnie , że nawet jak jest na socjalu to Kindergeld się należy.
Poza tym na pewno na swoje drugie dziecko, 4 miesiące młodsze od mojego syna pobiera Kindergeld, dziewczynka nosi jego nazwisko, wiec mam nadzieje ze nie będzie problemu żeby uzyskac swiadczenia na mojego syna.
Aaa alimenty - może ktoś mi doradzi, czy przekonywać Sąd w razie rozprawy, żeby nadal pozostały 1000 zł i jakoś to ustosunkować. Narazie pół roku spokój, 0 odzewu ze strony ojca mojego syna, wiec może jakaś cisz przed burzą..
No zaległości ma za 2 lata i jak widać z Socjala nic nie ściągną..

przebywajacy na zasilkach czy to ALG1 czy ALG2 socjalnym,Kindergeld sie nalezy kazdemu ,tyle ze jest calkowicie odliczany ze zasilku,,(potracony)Niemcom
alimenty, raczej nie masz zadnych szans(bo ze socjalu mu nie sciagna)a nawet pracujac jest pewna granica i chyba do 900 euro(byc moze teraz wiecej)do tej sumy zarobku placic nie musi,,dopiero jak ma wiecej

Właśnie, tyle że Państwo nic z tym nie robi, żeby zdrowy 30 paroletni mężczyzna nie pracował, tylko na zasilłach siedział.. Dokładnie do 900 Euro nic mu nie zrobią, ale to jakaś paranoja, całe zycie można tak przebimbać..
a interesuje mnie te odliczenie Kindergeld od zasiłku socjalnego??
Czy wtedy ojciec dostawałby mniej zasilku?? Czy może nie wyrazić na to zgody?

zasilek bedzie pomniejszony o kazdy dodatkowy dochod ,
nie wiem jak to bedzie w jego przypadku,,,i komu Kindergeld bedzie wyplacany,,jak cos to napewno musi udokumentowac ,ze Kindergeld idzie na dziecko do PL a nie na jego potrzeby

Belunia, ja podałąm swoje konto do wypłacania ewentualnego zasiłku Kindergeld , ale jak to będzie to okaże się za kilka miesięcy..
Ojciec nigdy nie wnioskował o Kindergeld, więc z jakiej racji mieliby mu przelweać.. Ale to zawiłe wszystko i różnie może być..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót