zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bylam dzisiaj w ROPSie
i dupa
poinformowali mnie, ze wniosek sklada sie w Niemczech i ze zlozyc go ma ojciec dzieci.
nic juz z tego nie rozumiem,
ale sobie pozalatwialam .... i wycieczka do Katowic na nic.

Te 65 euro może wynikać z tego, ze odliczyli polski zasiłek rodzinny 98 zł(27 euro) - na dziecko powyżej 18lat, 91zł- na dziecko powyzej 5 lat (27 euro), no i oczywiścoe przyznali tylko połowę :( Zależy jaki sobie przelicznik wzieli za 1 euro.

Dzwoniłam dziś do ROPS we Wrocławiu i tak naprawdę nikt nie jest poinformowany co i jak odnosnie tych zmian po 01.05.2010.
W moim rodzinnym mieście podpisałam oświadczenie, że niee będe pobierać rodzinnego, a Rops kazał mi się udać do Urzędu i złożyć wniosek..

Więc kto ma rację?

Ja przypuszczam, ze taki polski ROPS rzeczywiscie nie zna sie wybitnie na niuansach przepisow niemieckich, szczegolnie jesli te sie dopiero ostatnio zmienily. Zloz wniosek w Niemczech, jak dostaniesz odmowe, to z uzasadnieniem czarno na bialym, wtedy bedzie wiadomo dalej co i jak, bo tak tylko gdybanie jest.

Ale jak złożę wniosek z niemieckiej Famillienkasse to oni i tak prześlą zapytanie do polskiego ROPS, Ropsu nie da rady pominąć w tym wszystkim niestety..

Oczywiscie ze zloza zapytanie do ROPS czy i ile pieniedzy dostajesz z Polski na dzieci, a nie w tym sensie, czy przysluguje ci niemiecki kindergeld, bo o tym Familienkasse decyduje sama. Wiec jak zrezygnujesz z polskiego i dostaniesz odmowe z niemieckiego, to na nowo zlozysz wniosek w Polsce i tyle.

Rzeczywiście mała róznica, jakieś 700 zł:) między niemieckim, a polskim zasiłkiem!! Poza tym istnieją jeszcze progi dochodowe, więc za jakiś czas na pewno je przekroczę.
U mnie taka sytuacja, że ojcem jest niemiec, ale niestety nie przynaje się do dziecka i nigdy sam nie wystąpił o niemieckie świadczenia.
Ma drugie dziecko, które nosi jego nazwisko i to dziecko dostaje Kindergeld, ale to chyba nie ma znaczenia??
Chciałam wykorzystać tą szanse, gdy zmieniły się przepisy i sama złozyć wniosek o te świadczenia, ale wszędzie napotykam na trudności, albo brak znajomości przepisów, takie fakty, a jakie będą decyzje to zobaczymy..

powiedzcie mi prosze,
jak to jest z tym Kindergeld'em.
gdzie i w jaki sposob skladalyscie wnioski o ten zasilek z NIemiec na dziecko w Polsce?
skad ten wniosek wziasc?

Ja już pisałam wcześniej, jako że aktualnie mam prawo do zasiłku rodzinnego polskiego, byłam w Urzedzie złozyc wniosek o polski zasiłek, tam miła Pani poinformowała mnie, że od 01.05.2010 mogę się starć o świadczenia niemeickie z tego tytułu, że ojcem dziecka jest niemiec, sądwonie ustalone ojcostwo, nie płaci alimentów ( próg minimalny w Niemczech 900 euro)

Czyli złozyłam wszystkie dokumenty jak do polskiego zasiłku + druk ze strony ROPS z numerem konta bankowego mojego w Polsce ( IBAN, SWIFT) + takie oświadczenie , żę rezygnuje z polskiego świadczenia na rzecz niemieckiego Kindergeld.

Wczoraj jednak dzwoniłam do Rops we Wrocławiu i Pani poinformowała mnie, że mam iść złozyc wniosek o polskie rodzinne - skoro mi się należy..

więc dwie sprzeczne informacje.

Poza tym moje papiery od miesiąca nie doszły do Ropsu - więc nawet jeszce praktycznie nie rozpoczęły się żadne formalności.

Może spróbować, tak jak sugeruje Pogodniak, zacząć od Familienkasse..

wnioski na Niemiecki Kindergeld sa w internecie,ale do tego jeszcze dodatkowe formularze(w jezyku polskim ,chyba Rops je wypelnia?)
nie wiem jak to bedzie wygladac,,w sumie tam chodzi o podatki(potwierdzenie zatrudnienia na terenie Niemiec)czyli sprawy dotyczace tych ojcow pracujacych tu

aha,,Niemiec nie musi potwierdzac zatrudnienia, bo moze byc bezrobotny i tez pobierac,ale czy na dzieci mieszkajace w pl to nie wiem,,
to wszystko jest pokrecone,,duzo w internecie adwokatow pisze na ten temat,,wyroki tez co jeden to inny

znalazłam tyle, w j.polskim

W opisanym przypadku istnieje możliwość uzyskania świadczenia rodzinnego przez ojca dziecka (o ile pracuje legalnie w Niemczech) przy czym wspomniane świadczenie (Kindergeld) powinno być przeznaczone na zaspokojenie potrzeb dziecka i zgodnie z § 67 ust. 2 w/w ustawy wniosek o takie świadczenie ma prawo wnieść nie tylko osoba uprawniona lecz także osoba która wywodzi słuszny interes prawny (np. matka przy której jest dziecko)

http://www.legeo.pl/porady/pytanie/5446/zasilek-rodzinny-w-niemczech

Ostatnia edycja:
Odnośnie tematu, to własnie przed chwiką odebrałam pismo z UM adresowane do ROPS , a do mnie do wiadomości:
Zgodnie z art.. o świadczeniach rodzinnych proszę o ustalenie, czy i od keidy w sprawie rodziny Pani Anny .. maja zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Następnie wzmianka o mnie, o wyroku sądowym o ustalenie ojcostwa i aliemnty, o tym ze zlozylam wniosek o dochodzenie roszcen alimentacyjnych w trybie Konwencji Nowojorskiej, ze jestem aktualnie bezrobotna i gdzie wczesniej pracowałam i adres zamieszkania ojca dziecka ( nie omieszkali zrobić błędów w pisowni i imienia i adresu niemeickiego)

Następnie kopie załaczonych dokunemtów czyli:
1. Wyrok śadowy w sprawie o alimenty
2. Informacja z Sądu o bezskutecznej egzekucji
3. Zaświdaczenie z PUP
4. Swiadectwo Pracy
5. Wniosek o przekazywanie kwot sw. rodz na konto w Polsce
6. Adres zamieszkania pozwanego

Czyli takie dokumenty trzeba złozyć

na polskich stronach pisze,ze zaszły nowe przepisy od 1 maja 2010 o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

Ostatnia edycja:
Tak dokładnie na stronach ROPS jest wzmianka o nowych przepisach.
Moje dokumenty jeszce nie doszły, ale juz wiem kto będzie się sprawą zajmował we wrocławkim Ropsie.
Także zainteresowane osoby będę informować.

Witam.TA KWOTA 65 euro i tak z żadnym moim wyliczeniem się nie zgadza.Postanowiłam poczekać ,może naprawdę mój były mąż coś na tej sprawie wywalczy o ile w ogóle ją założył.W ROPS pani poinformowała mnie ,iż każda matka przebywająca w Polsce z dzieckiem ma prawo wystąpić do Familienkasse z zapytaniem czy i jaką kwotę kindergeld pobiera ojciec dziecka,jeśli tych świadczeń nie przekazuje na dziecko należy wówczas Familienkasse poinformować i ojciec musi je oddać dla matki z dzieckiem.Ile w tym prawdy to nie wiem trzeba by to sprawdzić.

basisko napisał:
powiedzcie mi prosze,
jak to jest z tym Kindergeld'em.
gdzie i w jaki sposob skladalyscie wnioski o ten zasilek z NIemiec na dziecko w Polsce?
skad ten wniosek wziasc?

Jeżeli masz taką możliwość to wniosek złóż w właściwym oddziale Familienkasse lub jego centrali. Adresy znajdziesz czytając wcześniejsze posty lub wielokrotnie już powielany temat.
Inna sprawa to musisz złożyć wniosek o świadczenie w Polsce w swoim MOPS-ie. Ja ten temat przerabiam już od kilku lat i co chwile pomimo prostej sytuacji sprawa dla niemieckich urzędów jest coraz bardziej skomplikowana/czytaj:Niemcy tną jak tylko mogą wydatki na Kindergeld/. Od 1-go maja 2010 zmieniły się przepisy-weszły w życie nowe Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego ale w związku okresem przejściowym w ich wprowadzaniu do Polski przychodzą nadal formularze papierowe z serii E.

my z żoną załatwialiśmy to w mops oraz w wojewodzkim urzędzie marszałkowskim ,tam nam sprawdzili dokumenty które żona miała i oni je po potwierdzeniu wysłali do Niemiec

moich dokumentow nie chcieli przyjac.
dowiedzialam sie ze mam w Niemczech zlozyc papiery
a dopiero niemiecki wniosek przyniesc w zebach do Katowic do ROPSu

problem mam, bo z ojcem mokich dzieci nie gadamy od rozwodu.
nie wiem zatem jak to moznaby zalatwic.

powiedzieli, ze wnioski dostaje sie od odpowiedniej niemieckiej familienkase (o ile dobrze pise)
i wszystko szlag chyba trafil.

ja tutaj zlozyłam i za mnie wysłali do ROPS, a teraz czekam czekam czekam...

annaol81 napisał:
ja tutaj zlozyłam i za mnie wysłali do ROPS, a teraz czekam czekam czekam...

Jeżeli złożyłaś po raz pierwszy to ROPS Cię wezwie o ile będzie potrzebował jakiś dodatkowych dokumentów lub wyjaśnień. Na wysłanie do Niemiec prawidłowo złożonych dokumentów Rops ma 90 dni. Z uwagi na to że takich wniosków jest coraz więcej sytuacja może się przedłużyć.
Na przyszłość polecam wszystkim aby przed przekazaniem dokumentów do Mopsu,Ropsu czy też do Niemiec robić sobie kopię dokumentów a w Polsce żądać potwierdzenia przez przyjmującego faktu złożenia wniosku z dokumentami.

basisko napisał:
moich dokumentow nie chcieli przyjac.
dowiedzialam sie ze mam w Niemczech zlozyc papiery
a dopiero niemiecki wniosek przyniesc w zebach do Katowic do ROPSu

problem mam, bo z ojcem mokich dzieci nie gadamy od rozwodu.
nie wiem zatem jak to moznaby zalatwic.

powiedzieli, ze wnioski dostaje sie od odpowiedniej niemieckiej familienkase (o ile dobrze pise)
i wszystko szlag chyba trafil.

Zgodnie z obowiązującymi od 01.05.2010 nowymi Rozporządzeniami Parlamentu Europejskiego wniosek mozna złożyć zarówno w kraju miejsca pracy rodzica jak i w miejscu zamieszkania dzieci.Nie powinni Cię tak potraktować. W Twoim przypadku musiałabyś najpierw ustalić czy przypadkiem ojciec dzieci nie otrzymuje świadczenia w Niemczech. Można to zrobić wysyłając list do centrali w Niemczech gdzie podasz dane dzieci z nr pesel i dane ojca.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót