zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a kto moze byc wnioskodawca w Polsce?
ta pani (mlode dziewcze) z katowickiego ROPSU powiedziala, ze wylacznie ojciec moze wystapic z wnioskiem i tylko w niemieckiej instytucji.
owszem, ze kase dostana dzieci w Polsce itp.
moze powinnam napisac pismo do tego ROPSu?

a jeszcze mi sie przypomnialo, ze ta pani w ROPSIE powtarzala jak mantre, ze jak jej przyniose wniosek, to ona go przyjmie.
ale ten niemiecki

Tutaj, czyli w Urzędzie Miejskim - w dziale świadczeń rodzinnych - wcześniej pisałam, jak do normalnego polskiego zasiłku.
A dokumenty jakie wysłał UM do Rops też napisałam, jakie sa potrzebne.

A ta Pani z katowickiego ROPS najprawdopodobniej jest niedoinformowana, ja mam taką samą sytuację, nie mam kontaktu z ojcem dziecka, nigdy nie byliśmy małżenstwem, szczęście że tutaj akurat moja koleżanka, która pracuje w UM odpowiednio mnie pokierowała, więc teraz czekam na dalsze kroki ROPSU i odpowiedzi Familienkasse.

no wlasnie - wiec jednak mozna ...
chyba podejme "walke" z katowickim ROPSem

i dzwonilam do ROPSU
okazuje sie ze tak - ze mam skladac.
i jeszcze mialam powiedziec jaka mila pani udzilila mi tych ( zlych) informacji

mam zlozyc wniosek o polskie rodzinne, pelna dokumentacja i ksera zaswiadczen potwierdzone za zgodnosc, ksero wyroku alimentacyjnego oraz cos o bezskutecznej egzekucji.
potem oni - ROPS wysle do Niemiec i bedziemy czekac, w czasie oczekiwania sprawdzone zostanie czy delikwent pobiera na dzieci kase w Niemczech i inne dane nt jego sytuacji zawodowej.

A ja mam kolejną informację - prosto z Urzędu Miejskiego - Kindergeld jednak nie będzie się należał mojemu dziecku, gdyż ojciec jest POZBAWIONY WŁADZY RODZICIELSKIEJ!!

Ale UM jednak zdecydował się wysłać moje papiery do ROPS.

Czy ktoś w takim układzie pobiera niemieckie świadczenia rodzinne, skoro rodzin Niemiec pozbawiony jest władzy rodzicielskiej?

Ahh same utrudnienia...

moge tylko powiedziec,,ze matka mieszkajaca w Niemczech(ojciec pozbawiony praw)napewno pobiera rodzinne na dziecko

nie bede sie rozpisywac co i jak,,
tylko krotko

moj EX jest pozbawiaony praw,pobieram od zawsze rodzinne,,on placi alimenty pomniejszone o polowe Kindergeld,,bo takie ma prawo
Mieszkam w Niemczech

Ostatnia edycja:
No własnie, jak się mieszka w Niemczech to tak, a jak w Polsce to już nie

A oto najnowsze newsy
Pani z Rops powiedziała, ze sama mam wystąpić z wnioskiem do Familienkasy.
Jakas paranoja z tym wszystkim...!!

anna, tak na chlopski rozum: pieniadze wyplaca panstwo niemieckie, to zloz wniosek w Familienkasse, dostaniesz od nich decyzje czarno na bialym: jak bedzie pozytywna, to bedzie ok, jak bedzie negatywna, bedzie uzasadnienie dlaczego negatywna, i wtedy bedzie mozna dzialac dalej. A tak bedziesz sluchac w Polsce co jedna pani uslyszala od drugiej pani i daleko na tym nie zajedziesz

Tak, zgadza się - właśnie przeglądam te formularze i a pewno będe coś działać.
Ale najpierw chyba napiszę do Familienkasyy Dortmund, może oni udzielą jakiś konkretnych informacji.
2 lata temu otrzymałam odpowiedziec, ze Anspruch ma tylko Vater.
Jak będzie teraz to się okaze

Napisałam do Familienkasse - oto odpowiedź Sie haben keinen Anspruch auf Kindergeld, weil Sie nicht in Deutschland wohnen

pisalas do nich malia? do tej Familienkasy?
ja w koncu zloze dokumenty w MOPSie
w piatek sie wybieram.
ROPS mi udzielol informacji, ze formalnosci dokonaja za mnie.
hm ....

Tak pisałam do Famielienkasy w Dortmundzie i napisali mi, ze ja złożyć wniosku nie mogę, bo nie meiszkam w Niemczech, jak zapytałam czy w takim razie ojciec dziecka moze - to odpisali, ze jak złozy wniosek to oni go rozpatrzą.
W mojej sytuacji to jest teorwtycznie niemozliwe, bo ja nie mam kontaktu z ojcem dziecka.

W UM poinformowano mnie, ze nie dostanę, bo ograniczona władza rodzicielka, a Rops poinformował mnie, ze sama muszę złożyć wniosek.

Czekam, az sie samo rozwiąze.

jak czytalam te przepisy, do ktorych link podaje ktos na tym forum, to wyglada na to, ze wniosek powinien zlozyc ojciec dziecka, jako osoba uprawniona, poniewaz jest w niemczech opodatkowany, czy cos w tym stylu.
ale dzwonilam tez do ROPSU w Katowicach i mam zlozyc w MOPS w moim miescie wniosek na polskie rodzinne, z informacja o miejscu pobytu ojca dzieci. oni w momencie jak dadza mi odmowe udzielenia swiadczen - wysla papiery do ROPSU i beda zalatwiane zgodnie z prawem unijnym, z Niemiec, bo tam nie ma kryterium dochodowego.
ide do MOPSU w piatek i zobaczymy. mam jkuz prawie wszystkie dokumenty.
pani, ktora mnie obsluguje w ROPS uwaza mnie za walnieta, bo mialam uzasadnione watpliwosci co do jej kompetencji w innym temacie :D. miala przeze mnie rozmowe ze swoja kierowniczka. mam nadzieje, ze nie bedzie probowala byc zlosliwa...

Jeszcze raz napisałam do Familienkassy w Dortmundzie, tym razem troche ostrzej i z wykrzyknikami, powołałam się na nowe przepisy od 01.05.2010, napisałam tez, ze nie mam kontaktu z ojcem dziecka i ze nie płaci alimentów
Po czy poproszono mnie o moje dane w celu wysłania formularzy.
Takze zobaczymy co się teraz będzie dzialo.

Dostałam odpowiedź z Dops , żeby przesłać zaświadczenie z zakładu pracy członka rodziny zatrudnionego zagranicą, udokumentowane dochody itd.. co z tego, że ojca dziecka nie widziałam od 2 lat na oczy, nie jest członkiem mojej rodziny..
Wydaje mi się, że oni nie rozpatrują każdego przypadku indywidualnie, tylko wszystko do jednego wora!!!
Napisałam już w tej sprawie pismo do DOPS z adresem zameldowania i ostatnim znanym adresem zatrudnienia.
Nadal czekam na Antragi z Niemiec , o ile wogóle do mnie przyjdą..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót