zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Numer Identyfikacji Podatkowej

jak placisz podatki w Niemczech to Kindergeld nalezy sie

a numer to sami zazwyczaj przysylaja ..

Zglos sie do Finanzamt,,dziwne ze nie masz

no wlasnie nie mam tego numeru.szef dal mi rozliczenie za poprzedni rok ..i nic po za tym czyli musze sama sie zglosic tam?a jakie dokumenty mi sa potrzebne?? czyli bez tego numeru nie mam co wysylac?a jest moze w polsce jakas instytucja ktora pomaga w tym wszystkim?to jest czarna magia dla mnie tym bardziej ze nie znam dobrze niemieckiego ,..belunia dzieki wielkie ze mi odpisalas!!

a do tego wszyscy mi mowia ze otrzymali duza papierow a mi wyslali tylka ta jedna kartke a4:o nic nie rozumiem..

ausdruk der elektronischen lohnsteuerbescheinigung fur 2010-takie cas dostalam od szefa ale tam gdzie jest miejsce na identifikationsnumer u mnie jest wolne miejsce:confused:to o ten dokument chodzi?nic innego nie dostalam ,nie wiem czy z tym mam jechac do finansa i dadza mi numer?

magia75 napisał:
witajcie,mam problem z kindergeld,pracuje w niemczech ale zameldowana jestem w polsce,ktos mi powiedzial ze moge starac sie o kindergeld..wyslali mi dokument antrag auf kindergeld i tam jest na gorze nr.steuer-id ja nie posiadam takiego numeru ..i co mam teraz robic dalej?prosze o pomoc:)z gory wielkie dzieki

Warunki przyznania tego świadczenia były wielokrotnie opisywane w wcześniejszych postach.Poszukaj.
Jednym z podstawowych warunków jest to aby podlegać przepisom podatkowym na terenie Niemiec-krótko mówiąc trzeba odprowadzać składki do niemieckiego fiskusa i innych instytucji finansowych.
Jeżeli pracujesz na terenie Niemiec a podatki i składki płacisz w Polsce wtedy nic z tego.

Witam:)

Mam pare pytan. To tak:

Co do kwestii Kindergeld mozna otrzymywac go w polowie na 1 i 2 dziecko ? Moj Ojciec twierdzi to na podstawie faktu, iz wczesniej podczas pobytu w Niemczech nie odprowadzal podatkow. Nie wiem dokladnie jakich.

Kindergeld to swiadczenia dla rodzicow ktore maja sluzyc jako pomoc w utrzymaniu rodziny czy sa to swiadczenia bezposrednio dla dzieci ?
Ojciec nigdy nie przekazywal i nadal nie przekazuje tych ze swiadczen na mnie i na moja siostre. Niedawno wystosowalem pismo do Familienkasse z prosba o przesylanie KG na moje konto ale odpowiedz dostalem negatywna. Umotywowali ja tym, ze nie maja takich podstaw (oczywiscie zaznaczylem ze nie przekazuje go dla nas).
Nie wiem czy jezeli chodzilo by o alimenty to mogloby byc inaczej ?

Dowiedzialem sie od ojca, ze odbyla sie sprawa o przyznania calosci Kindergeld, dostal wyrownianie za okres mniejwiecej 2 lat. Suma to pare tysiecy euro wiec sporo sie uzbieralo. Mialbym mozliwosc wyegzekwowania ich od Ojca aby je nam z siotsra zwrocil ?

Gdzie mozna (czy wogle mozna sie o to starac <Sad, Urzad?>) ?

Prosze o odpowiedz osoby ktore sie na tym znaja, potrzebuje konkretnych odpowiedzi poniewaz jak widac sprawa jest conajmniej irracjonalna.
Za pomoc dziekuje bardzo i czekam na odpowiedz z niecierpliwoscia.

Pozdrawiam:-?

ojciec ma prawo do polowy Kindergeld:)

temat kilkakrotnie tu przerabiany,czyli jak placi alimenty o polowe Kindergeld ma prawo pomniejszyc je

jezeli chcesz wiecej info to Google
Unterhalt und halbes Kindergeld

zgłoś sie do ROPS
przepisy sie zmienily po 1 maja 2010 dla polaków i jest tak jak w przypadku obywatela Niemieckiego..
prawo ma ten u kogo dzieci przebywaja faktycznie w Gospodarstwie
czyli moze byc wam wyplacony do Polski,niektore kobiety w Pl juz takowy dostaly z Niemiec,,poszukaj nizej w tematach
lub tu poczytaj
17-09-2010, 20:58
http://forumprawne.org/niemcy/143567-jakie-zmiany-nasapily-od-1-maja-w-przyznaniu-kindergeld-3.html

wysylam Ci info na prywatna skrzynke tu

faktem jest ze polowe Kindergeld tylko, urzad moze wyplacic jak widza ze malzenstwo nie zyje razem..
czytaj tematy nizej (polowa Kindergeld)przerabiane

Ostatnia edycja:
Witam, dostałam dzisiaj z Ośrodka Polityki Spolecznej wiadomosc, ze otrzymali formularze serii E400 i w związku z powyższym prosze o dostarczenie róznych dokumentów.
Zwłaszcza o tym, czy pobieam świadczenie rodzinne w Polsce. Ja pobierałam, ale zrezygnowałam na rzecz świadczen Zagranicznych, ale nie przekraczam dochodu, wiec teoretycznie mi sie nalezy, nadal jestem osobą bezrobotną, dopiero od 4 kwietnia podejmuje pracę na etat.
Czy powinnam sie cieszyc, skoro otrzymałam juz te zawiadomienie, czy jeszcze nie czas na radosc??

annaol81 napisał:
Witam, dostałam dzisiaj z Ośrodka Polityki Spolecznej wiadomosc, ze otrzymali formularze serii E400 i w związku z powyższym prosze o dostarczenie róznych dokumentów.
Zwłaszcza o tym, czy pobieam świadczenie rodzinne w Polsce. Ja pobierałam, ale zrezygnowałam na rzecz świadczen Zagranicznych, ale nie przekraczam dochodu, wiec teoretycznie mi sie nalezy, nadal jestem osobą bezrobotną, dopiero od 4 kwietnia podejmuje pracę na etat.
Czy powinnam sie cieszyc, skoro otrzymałam juz te zawiadomienie, czy jeszcze nie czas na radosc??
a dlaczego zrezygnowalas z polskiego zasilku
oni teraz Niemcy pomniejszaja tak czy tak o ta roznice polskiego zasilku
chyba nawet ktos tu pisal,ze po odliczeniu aliment i polskiego zasilku(ktorego nawet nie pobierala)przyznali tylko 40 euro Kindergeld matce w Polsce

wyslalam Ci tez info na prywat

wiem, ale jak juz we wrzesniu składałam wniosek i wtedy poinformowano mnie, ze lepiej zrezygnowac z polskiego zasi,lku, tak tez i zrobilam, poprostu nie składałam formularzy na nowy okres zasiłkowy..
no zobaczymy, jak to sie wyjasni.

annaol81 napisał:
wiem, ale jak juz we wrzesniu składałam wniosek i wtedy poinformowano mnie, ze lepiej zrezygnowac z polskiego zasi,lku, tak tez i zrobilam, poprostu nie składałam formularzy na nowy okres zasiłkowy..
no zobaczymy, jak to sie wyjasni.

Powiem tak. Źle zrobiłaś że zrezygnowałaś wtedy ze składania wniosku. Jak możesz to zrób to jak najszybciej możesz bo świadczenie w Polsce należy się od chwili złożenia wniosku/stracisz tylko XI,XII 2010 i I 2011. To że nie złożysz wniosku w Polsce nie oznacza że dostaniesz w Niemczech gdyż tak jak napisała tu już nie jeden raz Belunia Niemcy od 1 Maja 2010 roku obcinają standardowo Kindergeld o wartość około 22euro na 1 dziecko/około 91 zł/ czyli o tyle ile teoretycznie należy się w Polsce. Panie w MOPS-ach nie znają przepisów międzynarodowych i przepisów o koordynacji wobec tego popełniają błędny z niedoinformowania. Nawet osoby załatwiające sprawy na szczeblu wojewódzkim- ROPS nie wiedzą jak Niemcy postąpią w konkretnym przypadku.
Wysłanie formularzy serii E-400 to początek sukcesu do którego droga jest jeszcze bardzo daleka.

Witam, dziś byłam dopytać sie jak to jest w swiadczeniach rodzinnych i okzałao się jednak, że nie moge złozyc wniosku o polskie rodzinne, bo juz raz to zrobilamw lisopadzie 2010 i moje papiery zostały wysłane do DOPS, czy zachodzi kordynacja.
Takze oni od listopada rozpatrują wniosek oraz drugi raz DOPS prosi o przesłanie dokumentów, które juz raz wyslał UM ( swiadcznia polskie).
Tak czy inaczek po raz drugi zbieram te dokumenty i podesle do DOPS , no i czekam..
Ahha - czy ktos wie moze jak załatwic : Uwierzytelniona kopia dokumentu stwierdzającego tożsamosc - czy ma to byc notaralnie potwierdzone ksero wodowu osobistego, czy wystarczy same ksero? Dzieki za odpowiedźi. pozdrawiam

annaol81 napisał:
Witam, dziś byłam dopytać sie jak to jest w swiadczeniach rodzinnych i okzałao się jednak, że nie moge złozyc wniosku o polskie rodzinne, bo juz raz to zrobilamw lisopadzie 2010 i moje papiery zostały wysłane do DOPS, czy zachodzi kordynacja.
Takze oni od listopada rozpatrują wniosek oraz drugi raz DOPS prosi o przesłanie dokumentów, które juz raz wyslał UM ( swiadcznia polskie).
Tak czy inaczek po raz drugi zbieram te dokumenty i podesle do DOPS , no i czekam..
Ahha - czy ktos wie moze jak załatwic : Uwierzytelniona kopia dokumentu stwierdzającego tożsamosc - czy ma to byc notaralnie potwierdzone ksero wodowu osobistego, czy wystarczy same ksero? Dzieki za odpowiedźi. pozdrawiam

Jak będziesz składała dokumenty osobiście to osoba przyjmująca sama zrobi kopię i potwierdzi sobie za zgodność z oryginałem. A jak trzeba będzie wysłać
pocztą to zadzwoń wcześniej jak to masz potwierdzić.

witam.Dostałam decyzję o kg na 4 miesiące i tym razem po 45 euro,Teraz tłumaczą że odliczają alimenty które płaci ojciec dziecka i wypłacają różnicę.Jak jest od maja 2010?Czy pomimo tego,iż dziecko mieszka ze mną też nadal odliczają alimenty?A i jeszcze jedno kiedy kinderbonus za 2010 wypłacają i za 2011?

smieszne sa te kwoty po 45 euro, jak mi by chcieli odliczyc alimenty, to jeszcze bym na minusie była i by sie okazało, ze musze do Kindegeldu dopłacic z 80 euro, to by się Familienkasse ucieszyła:)))
Jesli chodzi o uwierzytelnioną kopie dokumentu tożamosci, to narazie wysle im ksero dowodu, bo UM wysłał juz potwierdzoną kopię ze zgodnością z oryginałem, poczekam co odpiszą.

Witam serdecznie,
dostalam pismo z Familienkasse, ze nie dostane KG, jezeli nie przedstawie jakiegos nachweisu z ZUS-u. Co to ma byc i jak ma wygladac? Pierwszy raz slysze o tym, ze nachweis musi byc. ZUS, lub KRUS. Bez sensu :mad: Prosze o szybka odpowiedz, jesli ktokolwiek z Was wie o co chodzi...
Pozdrawiam:)

zalamana32 napisał:
Witam serdecznie,
dostalam pismo z Familienkasse, ze nie dostane KG, jezeli nie przedstawie jakiegos nachweisu z ZUS-u. Co to ma byc i jak ma wygladac? Pierwszy raz slysze o tym, ze nachweis musi byc. ZUS, lub KRUS. Bez sensu :mad: Prosze o szybka odpowiedz, jesli ktokolwiek z Was wie o co chodzi...
Pozdrawiam:)

Nachweis- to potwierdzenie-Ale czego ma dotyczyć to albo masz napisane w piśmie z FK lub musisz się dopytać o co im chodzi. Zapewne w dołączonych wcześniej dokumentach czegoś brakuje. Zadzwoń i zapytaj się-czasami wytłumaczenie telefoniczne wystarczy. Życze wytrwałości w kontaktach z urzędnikami niemieckimi.

witam, jestem nowa na forum. Dużo tu informacji i się pogubiłam, więc jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu to z góry przepraszam. Mam pytanie czy kindergeld należałoby mi się jeśli zarejestrowałabym się w niemieckim urzędzie pracy? Dopiero planujemy z mężem przeprowadzić się do Niemiec. Czy odrazu po zameldowaniu należałyby nam się jakieś dodatki na mieszkanie?pozdrawiam

W ciągu ostatnich 3 lat przepracowałam w Niemczech 16 miesięcy. Po ostatnim pobycie złożyłam do Urzędu Pracy w Niemczech wniosek o pdu1, po jego otrzymaniu i powrocie do Polski otrzymałam polską kuroniówkę. Przegapiłam to, że mogłam starać się o niemiecką.
Od maja ponownie wyjeżdzam. Jak postąpic by po przepracowaniu w Niemczech pol roku, nie powracac do polskiej kuroniówki, a przejsc na niemiecki zasiłek.
Dorodzcie mi co mam zrobic w tej sytuacji, czekam na dobra podpowiedz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót