zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
w Niemczech nalezy sie po 12 miesiacach przepracowanych w okresie 3 lat(Arbeitslosengeld 1)
Anspruch auf Arbeitslosengeld 1, ALG I

Osoba bezrobotna, która uzyskała prawo do świadczeń z tytułu bezrobocia w państwie swojego ostatniego zatrudnienia, którym był kraj Unii Europejskiej i wraca do Polski w celu poszukiwania pracy, ma prawo do transferu zasiłku dla bezrobotnych. Należy w tym celu uzyskać odpowiedni dokument U2 uprawniający do transferu zasiłku (dotychczas był to formularz E 303
Transfer zasiłków dla bezrobotnych z krajów Unii Europejskiej, powroty.gov.pl - Masz PLan na powrót?

anasmo napisał:
witam, jestem nowa na forum. Dużo tu informacji i się pogubiłam, więc jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu to z góry przepraszam. Mam pytanie czy kindergeld należałoby mi się jeśli zarejestrowałabym się w niemieckim urzędzie pracy? Dopiero planujemy z mężem przeprowadzić się do Niemiec. Czy odrazu po zameldowaniu należałyby nam się jakieś dodatki na mieszkanie?pozdrawiam

Warunki przyznania kindergeld są podane w wielu miejscach na tym forum. w wyszukiwarce szukaj wpisz szukane hasło i znajdziesz. Odnośnie dodatku na mieszkanie zrób to samo tylko napisz wohngeld w wyszukiwarce.
Życze powodzenia na nowej drodze, która na pewno nie będzie usłana różami.
Jeżeli nie pracowałaś lub nie pracowaliście legalnie do chwili obecnej na terenie Niemiec to staranie się o wszelkie świadczenia które wymieniłaś- nawet zarejestrowanie się w Urzędzie pracy będzie na obecnym Twoim etapie mało możliwe.

Mnie najbardziej frapuje tylko jedno pytanie dlaczego Niemcy nie maja wystarczajacych przeslanek aby Niemiecki zasilek na dzieci KG byl przekazywany do Polski na ich wlasne konto (jezeli sa pelnoletnie) badz w wypadku gdy nie maja ukonczonych 18 lat do rak Matki ?

Pieniadze zamiast dla dzieci laduja w kieszeni "Tatusiow" ktorzy traktuja to jako pewnego rodzaju gratyfikacja za wykonana prace i pobyt w Niemczech :(:( smutne ale prawdziwe a nic nie da sie z tym zrobic aby bylo inaczej...:mad::mad:

a jak to nie?
przeciez zaszly zmiany od 1 maja 2010 i jest wyplacany do Polski matkom
caly czas o tym tu piszemy na forum
tatusiom juz zabrali(nie mam na mysli malzenstw,ktore prowadza wspolne gospodarstwo tez w PL)bo w tej sytuacji nic sie nie zmienilo

o zmianach w wyplatach zasilkow rodzinnych z zagranicy mozna spokojnie poczytac na stronach ROPS
http://mops.ostroda.pl/index.php/in...zasadach-dot-zagranicznych-wiadcze-rodzinnych

3. Dodano przepis umożliwiający ubieganie się o świadczenia rodzinne przez osoby rzeczywiści utrzymujące członków rodziny w przypadku, gdy świadczenia rodzinne nie są wykorzystywane przez osobę, której powinny zostać udzielone na utrzymanie członków rodziny.

http://www.rops.krakow.pl/?sid=17&subb=5

wszystko do zalatwienia w ROPS oni sa za to odpowiedzialni

w Niemczech dla Niemcow prawo jest jedno
pobiera ten u kogo dziecko przebywa w gospodarstwie(moze to byc nawet babcia)

Ostatnia edycja:
Wczesniej skladalem juz pismo z prosba a co odpisali ? Nie maja wystarczajacych przeslanek aby naleznosci przekazywac na pelnoletnie dzieci. Na tym sie skonczylo.:(:what:

Pytanie do Beluni i do innych użytkowników.

Jak wygląda sytuacja w przypadku KG dla dzieci po ukończeniu 18 roku życia?
Wiem że trzeba wypełnić formularz E-402. Na stronie sozpolu jest napisane że na dzieci między 18 a 21 lat można otzrymać KG jeżeli dziecko się uczy i nie posiada jednocześnie zatrudnienia/ tu chodzi chyba o jakąś kwotę graniczną jaką może zarobić/ i jest zarejestrowane jako bezrobotne.

Tak wszystko to prawda że zaszły zmiany w przyznawaniu tego kindergeldu,tylko powiem tak-co z tego mi teraz po tym skoro właśnie kończe szkołe,i już nie będe miał prawa do zasiłku.A mój psełdo tata zgarnął wszystko co należało mi się od maja 2004.Oczywiście ROPS już 2 lata temu został poinformowany że zasiłek nie jest przekazywany matce która sie dzieckiem zajmuje i wychowuje je.Pisali w tej sprawie do FAMILIENKASSE,ale strona niemiecka wogóle nie reaguje na te pisma.

jak sie udało pani ze dostaje pani kindergeld na rach.w polsce bo mój partner (nie jestesmy razem 0pobiera zasiłek w niemczech a ja tych pieniedzy nie dostaje od niego

Proszę napisać do Ropsu wniosek z prośbą o przelewanie tych pieniązków na Pani rachunek, gotowe formularze są dostepne na stronach Rops, ja ściagałam akurat z Dolnośląskiego Ośrodka Polityki Społecznej.

bellunia,
Witam.Może Ty mi coś poradzisz.Jak już wcześniej pisałam przyznano mi różnicę po odliczeniu alimentow czyli 45 euro do kwietnia 2010 roku.Teraz moje dokumenty są podobno do Norynbergi odesłane.Dlaczego?CZy jeżeli mieszkam z synem w Polsce i jestem z ojcem dziecka po rozwodzie ,należy mi się dalej ten KG?

adam7114 napisał:
Nachweis- to potwierdzenie-Ale czego ma dotyczyć to albo masz napisane w piśmie z FK lub musisz się dopytać o co im chodzi. Zapewne w dołączonych wcześniej dokumentach czegoś brakuje. Zadzwoń i zapytaj się-czasami wytłumaczenie telefoniczne wystarczy. Życze wytrwałości w kontaktach z urzędnikami niemieckimi.

Witam,
dzwonilam do FK z zapytaniem czego ma dotyczyc ten Nachweis z ZUS-u. Pani przy telefonie poinformowala mnie, ze ona nie wie co to jest ZUS i jakimi sprawami sie zajmuje. W pismie, ktore otrzymalam z FK jest napisane cyt: Nachweis ZUS/KRUS i nic wiecej :ok: Moze ktos ma pojecie czego to potwierdzenie z ZUS-u ma dotyczyc? Czy tego, ze moja corka lub ja nie pobieramy zadnej renty lub emerytury? Co Urzad, ktory zajmuje sie ubezpieczeniem spolecznym w Polsce ma wspolnego z przyznaniem KG? Blagam pomozcie, bo mi juz rece opadaja!!! Te damy przy telefonach z informacji w FK, chyba siedza tam za kare, bo sa tak wredne i nie mile, jak maja odpowiedziec na jakies pytanie, ze jestem w szoku!!! :-x
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za jakakolwiek pomoc....

tu cos chyba pisze o tym
ZUS/KRUS
zaświadczenie z KRUS (o tym czy posiada w Polsce jakąś ziemie,działke czy dom za które płaci podatek rolny)
http://monachium.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?764864

nie mam teraz kontaktu z znajoma ,ale wiem ze jej maz jak skladal wnioski o rodzinne w DE potrzebowali cos wlasnie z KRUS ,ale nie mam pojecia co,bo sie tym nie interesowalam specjalnie wtedy,ona mieszka w Pl i tam to zalatwiala

http://www.mypolacy.de/forum/topic/potrzebuje-z-pl-zaswiadczenie-z-zus-i-krus-,9711

a moze to ma byc takie cos?
KRUS SR-27 Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego
http://www.pity.pl/druki/index.php?nr=15

Ostatnia edycja:
witam mam pytanie w sprawie kindergeldu zona z dziecmi jest polsce ja mieszkam w niemczech musialem odczekac 3 miesiace od zameldowania i odebrac potwierdzenie ze jestem zameldowany pow 3 mies w de i teraz moge podjac prace czy mi bedzie przyslugiwal zas, rodz w de z tego co mowili urzednicy to bez problemu ale tak tez bylo z zatrudnieniem i musialem czekac 3 mies ,od 1-ego marca bede zatrudniony w niemieckiej firmie normalnie na czas nieograniczony czy bedzie mi przyslugiwal z gory dziekuje za odpowiedz ps.chyba ze ktoj jest z okolic norymbergii to chetnie bym sie spotkal i porozmawial dziekuje:

witam pewnie chodzi im o druk a1 z zus-u nie pamietam jak on sie nazywal wczesniej ale tak jest teraz po zmianach

zalamana32 napisał:
Witam,
dzwonilam do FK z zapytaniem czego ma dotyczyc ten Nachweis z ZUS-u. Pani przy telefonie poinformowala mnie, ze ona nie wie co to jest ZUS i jakimi sprawami sie zajmuje. W pismie, ktore otrzymalam z FK jest napisane cyt: Nachweis ZUS/KRUS i nic wiecej :ok: Moze ktos ma pojecie czego to potwierdzenie z ZUS-u ma dotyczyc? Czy tego, ze moja corka lub ja nie pobieramy zadnej renty lub emerytury? Co Urzad, ktory zajmuje sie ubezpieczeniem spolecznym w Polsce ma wspolnego z przyznaniem KG? Blagam pomozcie, bo mi juz rece opadaja!!! Te damy przy telefonach z informacji w FK, chyba siedza tam za kare, bo sa tak wredne i nie mile, jak maja odpowiedziec na jakies pytanie, ze jestem w szoku!!! :-x
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za jakakolwiek pomoc....

witam jesli mozesz to azpytaj czego ma dotyczyc to z zus lub krus bo oni tu biora nas na wytrwalosc ja z zus potrzebowalem druk a1 o ubezpieczeniu ale panie w zus we wroclawiu nie bardzo wiedza czego to ma sie tyczyc popytaj w urzedzie doradztwa w zgorzelcu tam wiedza duzo i pomagaja

Witam serdecznie. Od 2004 do 2005 otrzymywałem w 100% kindergeld.Od 2006 do obecnej chwili otrzymuje tylko połowę.Słyszałem z pomocą adwokata można starać się o całość, czy ja tez mam taką szanse? Myślę że wszystkie dzieci mają takie same żołądki i nie podlegają dyskryminacji.

zasilek rodzinny jest dla rodzicow na dzieci dzieli sie go rowno po 92 euro ,jezeli rodzice nie prowadza wspolnego gospodarstwa.
A wiec ojciec placacy alimenty zmniejsza je o 92 euro,chyba ze juz to Familienkasse zrobila.
Tak samo nalicza Sąd.W przypadku dzieci pelnoletnich o caly Kindergeld(184 )zmiejszaja sie alimenty.
przyklad:
Unterhalt: 342,Euro
abzüglich halbes Kindergeld: 92,--Euro
ergibt einen Zahlbetrag von: ,250--Euro

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie.Może ktoś tu będzie umiał mi pomóc bo dzwoniąc do ROPS dostaję sprzeczne informację.
Sprawa wygląda tak ,do lutego 2011r czyli do teraz ojciec dziecka mieszkający w De odbierał Kindergeld i przesyłał mi go do PL.Teraz otrzymał pismo,o zmianie prawa i informację ,że teraz to ja powinnam składać wniosek o przyznanie kindergeldu w Pl.A więc zadzwoniłam do ROPSu aby dowiedzieć się jakie dokumenty będą mi potrzebne i usłyszałam od pani,że mam się udać do urzędu miasta po wniosek na rodzinne polskie i w nim wskazać miejsce pracy ojca nastepnie złożyć go w urzędzie a urząd przekaże go do ROPSu.Niestety w urzędzie zostałam poinformowana ,że odpowiednie formularze wydaje Familienkasse z miejsca zamieszkania ojca i to właśnie je powinnam otrzymać ,wypełnić i złożyć w ROPS.A więc ponownie zadzwoniłam do ROPS i tam otrzymałam już inną informację jak za pierwszym razem a taką samą którą otrzymałam w urzędzie miasta.Problem polega na tym,że ojciec dziecka udał się do Familienkasse i tam usłyszał ,że takie wnioski powinnam pobrać w PL a nie u nich.Więc moje pytanie jest takie .Skąd powinnam pobrać odpowiednie wnioski aby złożyć je w ROPS skoro Familienkasse umywa ręce??Może ktoś miał podobny problem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót