Zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku anetaw730
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anetaw730

anetaw730

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Kilka lat temu rozwiodłam się z mężem z tego związku mamy 2-kę dzieci.Były mąż wyjechał do Anglii,będąc opiekunem prawnym posiadał akty urodzenia dzieci i korzystał ze świadzczeń rodzinnych zgodnie z ustawodawstwem brytyjskim.Ja natomiast zostałam ich pozbawiona.Wyrok wydany w imieniu Rzeczpospolitej nie jest honorowany po stronie brytyjskiej gdyż jak twierdzi ustawodawca brytyjski były mąż pozostaje nadal "członkiem rodziny".Jedno z dzieci ma orzeczoną niepełnosprawność(córka).Pomimo,że dzieci przebywają w Polsce tu chodzą do szkoły i regularnie córka odbywa rehabilitację Urząd Gminny(tylko w Warszawie )
odmawia mi przyznania zasiłku rodzinnego wraz z przysługującymi dodatkami.Pragnę nadmienić,że były mąż jest pozbawiony praw rodzicielskich nad obojgiem dzieci(brak zainteresowania przez 5 lat i nieregularne płacenie alimentów).Wobec ex jest prowadzone postępowanie komornicze,gdyż przebywa od stycznia w kraju.Urząd tłumaczy swoje decyzje że trzeba zastosować przepisy o koordynacji systemów społecznych i właśnie w tym konkretym przypadku one mają zastosowanie.Pytam czy jest jakieś inne rozwiązanie dla mojego przypadku?

Mazowieckie Centrum Polityki Socjalnej rok temu wysłało pierwsze pismo z zapytaniem czy obywatel XY pobiera świadczenia i tak jeszcze 3 razy i do dziś nie ma odpowiedzi:mad:

Z tego co sie orientuje to prawo do pobierania zasilku rodzinnego ma pierwszenstwo ten rodzic, z ktorym dziecko przebywa. Przepisy WB mowia jasno,ze jezeli ojciec dziecka nie mieszka z nimi i nie ponosi kosztow w ich utrzymanie zasilek taki mu sie nie nalezy. Radzilabym aby skontaktowac sie z DWP w WB i zablokowac wyplacanie child benefitu dla meza wowczas bedzie mogla pani postarac sie o zasilek rodzinny w Polsce.

https://secure.dwp.gov.uk/benefitfraud/

Skąd ja to znam....

Swoją droga to co zrobił i robił twój ex małżonek to jest bezpodstawne wzbogacenie się...

art 405 - 414 Kodeks Cywilny

Eliss to wcale nie jest takie proste. Ja miałam podobną sytuację. Urzędnicy brytyjscy olewają polskie wyroki i wnioski o uwolnienie świadczeń.

Wiem,ze nie jest to proste ....ale wiem rowniez jak urzedy reaguja na wyludzanie benefitow. W tej sytulacji tak to wyglada zwlaszcza,ze od stycznia przebywa On po za granicami UK.

Ex przebywa w Polsce a pieniądze być może są przelewane na konto i ktoś inny z nich korzysta ja nie mam możliwości sprawdzenia tego.Podczas 2-ch wizyt komornika byli teściowie twierdzili,że syn jest w Anglii natomiast on fizycznie był na osiedlu, dlatego w zaświadvczeniu o bezskutecznej egzekucji komortnik napisał,że dłużnik przebywa poza granicami kraju.BŁĘDNE KOŁO.:mad:

wejdz w linka, ktorego podalam wyzej wypelnij go opisujac cala sytulacje. Podaj tam rowniez swoj adres do korespondencji. Najwazniejsza informacja bedzie taka, ze swiadczenie,ktore Oni wyplacaja mezowi blokuja mozliwosc pobierania tych samych swiadczen w Polsce i , ze byly maz nie doklada sie do utrzymania dzieci.
Jeszcze jedno skad masz takie informacje ? - Wyrok wydany w imieniu Rzeczpospolitej nie jest honorowany po stronie brytyjskiej gdyż jak twierdzi ustawodawca brytyjski były mąż pozostaje nadal "członkiem rodziny"-

Zacytowałam sędziego,który interpretował przepisy międzynarodowe i które mają zastosowanie do obywateli UE

czy Ty jestes po rozwodzie?
Takczy inaczej zastosuj moja rade wyzej - zobaczysz , ze zadziala.

Tak już od kilku lat.Poszukałam niezbędnych danych dotyczących ex i wypełnię ten formularz.DZIĘKUJĘ ELISS:)

Wracam jak bumerang z tym samym tematem.Pomimo wysyłania setek pism zarówno przez Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej i moich osobistych starań żadnej odpowiedzi z Revenue do dziś nie mamy ani M.C.P.S ani ja.
Wiem,że wstrzymano wypłacanie child benefit byłemu mężowi o czym wrzeszcząc do telefonu mnie poinformował, że bardzo mu te benefity pomagały przetrwać a ja go ich pozbawiłam.
Teraz od kilku miesięcy atakuje mnie telefonami abym udzieliła mu informacji
-ile mam dochodu rocznie
-gdzie pracuję
-numery ostatnich decyzji wydanych przez MOPS(ostatni zasiłek rodzinny 2006r)
-adres szkoły gdzie chodzą dzieciaki itp
Zasięgnęłam języka i podpytałam znajomych byłego męża w Anglii i co sie okazało, że informacje te potrzebne sa mu do formularza TC 603D.
Przez cały czas uwzględniał mnie i dzieci we wszystkich możliwych formach; pobierał child tax credit,child benefit oraz council tax benefit znając nasze pesele i mój NIP.
Teraz ma jakieś pieniądze do "odzyskania" i dlatego potrzebne sa mu ww informacje.
Przypuszczam,że sa to zablokowane benefity bo chyba tyle udało sie zrobić wysyłajac setki pism do Revenue.A jeszcze w którejś formie określił,że utrzymuje nas wysyłając pieniądze do Polski:mad: co nie jest prawdą (nie płaci alimentów).Ci urzędnicy w Revenue niczego nie konfrontują nie sprawdzają nie czekają na potwierdzenie z urzędu z Polski odnośnie wypłacanych świadczeń?
Ja nadal nie pobieram żadnych świadczeń w Polsce.
Pytanie czy zostaną mi wypłacone świadczenia brytyjskie czy polskie, bo jak na razie żadne z państw nie określiło stanowiska w tej sprawie, nadmienię że wysłany został wniosek o child benefit do U.K. kilkanaście miesięcy temu.
W urzędzie w Polsce nie wydadza decyzji o wypłacie świadczeń, ponieważ nie mają żadnego pisma potwierdzającego ani zaprzeczającego że były mąż pobiera lub nie zasiłki na dzieci i tak błędne koło A MOŻE TO POTRWAĆ JESZCZE KOLEJNE 5 LAT!
Co muszę jeszcze zrobić w tej sprawie?
Urzędnicy w MCPS nie mają już pomysłów jak przebrnąć przez biurokrację angielską a pisma wysyłane po angielsku, żeby było łatwiej w Revenue.

Powrót