anetaw730
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 107
Kilka lat temu rozwiodłam się z mężem z tego związku mamy 2-kę dzieci.Były mąż wyjechał do Anglii,będąc opiekunem prawnym posiadał akty urodzenia dzieci i korzystał ze świadzczeń rodzinnych zgodnie z ustawodawstwem brytyjskim.Ja natomiast zostałam ich pozbawiona.Wyrok wydany w imieniu Rzeczpospolitej nie jest honorowany po stronie brytyjskiej gdyż jak twierdzi ustawodawca brytyjski były mąż pozostaje nadal "członkiem rodziny".Jedno z dzieci ma orzeczoną niepełnosprawność(córka).Pomimo,że dzieci przebywają w Polsce tu chodzą do szkoły i regularnie córka odbywa rehabilitację Urząd Gminny(tylko w Warszawie )
odmawia mi przyznania zasiłku rodzinnego wraz z przysługującymi dodatkami.Pragnę nadmienić,że były mąż jest pozbawiony praw rodzicielskich nad obojgiem dzieci(brak zainteresowania przez 5 lat i nieregularne płacenie alimentów).Wobec ex jest prowadzone postępowanie komornicze,gdyż przebywa od stycznia w kraju.Urząd tłumaczy swoje decyzje że trzeba zastosować przepisy o koordynacji systemów społecznych i właśnie w tym konkretym przypadku one mają zastosowanie.Pytam czy jest jakieś inne rozwiązanie dla mojego przypadku?
odmawia mi przyznania zasiłku rodzinnego wraz z przysługującymi dodatkami.Pragnę nadmienić,że były mąż jest pozbawiony praw rodzicielskich nad obojgiem dzieci(brak zainteresowania przez 5 lat i nieregularne płacenie alimentów).Wobec ex jest prowadzone postępowanie komornicze,gdyż przebywa od stycznia w kraju.Urząd tłumaczy swoje decyzje że trzeba zastosować przepisy o koordynacji systemów społecznych i właśnie w tym konkretym przypadku one mają zastosowanie.Pytam czy jest jakieś inne rozwiązanie dla mojego przypadku?