Zaświadczenie z Gminy o zamieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku gbaran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gbaran

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
potrzebuję uzyskać zaświadczenie z Urzędu Gminy o zamieszkaniu na terenie tejże gminy. Nie jestem natomiast zameldowany w tej gminie. 1,5 roku temu wybudowaliśmy dom, mieszkamy w nim od około 14 m-cy, płacimy podatek od nieruchomości, za wywóz śmieci, wodę, prąd, internet itp. Z sołtysem mamy częsty kontakt. Zameldowany jestem natomiast poza tą gminą w mieszkaniu w mieście (z wygody i braku czasu na papierologię).
Czy mogę żądać od gminy wydania takiego zaświadczenia? Jeżeli tak co oprócz wniosku należałoby zrobić aby z góry nie być na przegranej pozycji? :) jeżeli już nie jestem....

Wszystkim serdecznie dziękuję za wskazówki :)

No tak, to też zrobię, ale potrzebuję takowego zaświadczenia do ubiegania się o dotację (nie wchodząc w szczegóły)

Tak dostanę, ale potrzebne jest "że od co najmniej 12mc-y jestem mieszkańcem gminy"

Regand, czemu ty każdego namawiasz do meldowania się tam gdzie przebywają?

gbaran, jak potrzebujesz zaświadczenia o zamieszkaniu to nie musisz być zameldowany.

Człowieki!!! :)

Człowiek z pierwszego postu pyta się o zaświadczenie, które dotyczy
tego czy zamieszkuje sobie on w tej gminie w danej miejscowości na danej ulicy,
a nie o to czy jest w niej zameldowany.

Po co go pouczacie ciągle o tym jak się zameldować?

mpn103 napisał:
Po co go pouczacie ciągle o tym jak się zameldować?

Po to, ze jest to obowiazek, a nie prawo wedle wlasnego uznania

Jest to forum prawne, gdzie pomagamy zrozumiec i stosowac prawo, a nie doradzamy jak unikac prawa zgodnie z wlasnymi oczekiwaniami.

To jedyne co można doradzić to meldunek czasowy, chyba.
Bo żeby się zameldować na stałe trzeba się z innego miejsca wymeldować, ale czy warto?

Obowiązek jest, więc jestem zameldowany tam gdzie byłem od urodzenia. Budujesz dom masz następny obowiązek meldunku? Za chwilę kupie jeszcze jedno mieszkanie i co też mam się w nim meldować? Gdzie się meldować? Bez sensu. 3 lokalizacje, każda w innej gminie.

Reasumując i odbiegając od obowiązku meldunku, czy można się starać o takie zaświadczenie z gminy i zamieszkaniu nie o zameldowaniu? Jest jakaś podstawa prawna na to?

gbaran napisał:
Budujesz dom masz następny obowiązek meldunku?

Pod warunkiem faktycznego tam zamieszkania. Meldunek to rejestracja jak w hotelu, nic więcej

Powrót