[cytat="labla.":181l5fpd]
Dlatego też skrócenie okresu zatarcia powinno być podyktowane wyjątkowymi okolicznościami, a nie argumentami typu, że skazany był miły i grzeczny. [/cytat:181l5fpd]
Nie pisałem że skazany był tylko miły i grzeczny
A co do tych wyjątkowych okoliczności to nie widzę takich wymogów w przepisie, podczas gdy ustawodawca w wielu innych miejscach systemu prawnego - jeśli tego chce - posługuje się zwrotami typu "w szczególnie uzasadnionych wypadkach", "wyjątkowo" itp. Dlatego moim zdaniem odrobinę przesadzasz z tą wyjątkowością, której tu akurat nikt nie wymaga. Przepis mówi że Sąd może zarządzić zatarcie skazania na wniosek skazanego bez żadnych obostrzeń i wymogów poza koniecznością wykonania orzeczonych środków karnych (art. 107 § 4 i 6 k.k.), ewentualnie - w wypadku poważniejszych kar - dodaje jeszcze jako niezbędny warunek tak umniejszane przez Ciebie "
przestrzeganie porządku prawnego" (art. 107 § 2 k.k.).
[cytat:181l5fpd]Gdyby człowiekowi można było cokolwiek zarzucić, to w ogóle nie ma mowy o wcześniejszym zatarciu.[/cytat:181l5fpd]
A więc, a contrario, właśnie wtedy kiedy nie można mu nic zarzucić, pojawia się pole do rozważania wcześniejszego zatarcia skazania. Czyli jak najbardziej może być wtedy o nim mowa (co oczywiście nie zmienia faktu, że zatarcie na wniosek skazanego jest fakultatywne). I wstyd mi by było w roli Sądu gdybym sprawę człowieka, który przestrzega porządku prawnego po skazaniu i składa wniosek o zatarcie skazania spłycił do konstatacji: "nie stawił się na posiedzeniu, to wniosku nie uwzględniam".
[cytat:181l5fpd]A tak Sąd może napisać, że mimo przestrzegania przez skazanego porządku prawnego Sąd nie widzi
przesłanek do wcześniejszego zatarcia skazania. I koniec.[/cytat:181l5fpd]
Ja bym jeszcze jednak dopisał choć jedno, dwa zdania dlaczego ten Sąd tego nie widzi. Ale to tylko mój prywatny pogląd.
[cytat:181l5fpd]
Przesłanek - czyli okoliczności typu: np. możliwość podjęcia pracy, do której wymagana jest niekaralność itp.[/cytat:181l5fpd]
W przepisie nie widzę wyraźnego ograniczenia zatarcia skazania tylko do takich szczególnych przesłanek. Jak już napisałem wyżej przy karze ograniczenia wolności i grzywnie wręcz nie ma żadnych szczególnych wymogów w przepisie poza wykonaniem środków karnych wynikających z wyroku.
Uważam więc, że Sąd ma prawo zatrzeć wcześniej skazanie zarówno temu kto potrzebuje tego np. by podjąć pracę ale i temu, w wypadku którego nie ma nadzywczajnych przesłanek, a człowiek po prostu uczciwie żyje, przestrzega porządku prawnego, ma dobrą opinię itp. Ocena należy tu do Sądu i żadna decyzja nie jest z góry wykluczona.
[cytat:181l5fpd]Tobie wydaje się, że skazanemu NALEŻY się wcześniejsze zatarci[/cytat:181l5fpd]
Nic takiego nie pisałem.
Wcześniej polemizowałem jedynie z tym, że samo niestawienie się skazanego na posiedzenie to uzasadniona podstawa do nieuwzględnienia wniosku.