Zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku huneefa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szybciej niż w 2009 roku (czyli po upływie okresu próby przedłużonego o 6 miesęcy) zarządzić zatarcie twego skazania może tylko Prezydent w drodze ułaskawienia.

zatarcie skazania

a warto sie starac o takie ulaskawienie prezydent czesto ulaskawia takie wyroki??? mam 9miesiecy do zatarcia obawiam sie ze odp.od prezydenta moze trwac pol roku .czy moge sam napisac pismo o ulaskawienie?? czy musi byc to jakies specjalne pismo pisane przez prawnika??

najgorsze jest to ze gdybym sie nieodwolywal to juz w tym roku mialbym to zatarcie ,nasze polskie prawo jest chore

Wniosek o ułaskawienie możesz napisać sam. Składa się go w Sądzie który wyrokował w pierwszej instancji. Procedura ułaskawieniowa zwykle jest dość długotrwała (no chyba że wniosek padnie już w Sądzie I instancji). Obecny Prezydent chyba raczej nie jest skory do stosowania łaski.

Poczytaj sobie art. 560-568 kodeksu postępowania karnego.

Bardzo proszę o pomoc.
28.04.20 zostałem skazany na 2 lata pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniu na 4 lata
grzywnę w wysokości 7600 zł z czego zaliczono mi za okres rzeczywistego pozbawienia wolności 2120(areszt) Resztę grzywny spłaciłem do kwoty 2100 zł a po postanowieniu sądu o zamienieniu grzywny na prace społeczno-urzyteczne odrobiłem w nich.
Naprawienie wyrządzonej szkody w wysokości 7,500 na rzecz jednego z pokrzywdzonej sieci telefonicznej spłaciłem 6,800 i mimo 3 pism o podanie dokładnie kwoty (chyba 4 odcinków nie mam) jaka pozostała mi do spłacenia siec nie odpowiada.
Naprawienie wyrządzonej szkody w wysokości 6000 zł na rzecz drugiej poszkodowanej sieci spłaciłem około 4500 zł i tak samo w tym przypadku sieć na pierwsze pismo odpisała ze przekazuje do odpowiedniego działu. Po czym 2 razy przypominałem się o odpowiedz i jej nie dostałem do dzisiaj.
Dozór skączył mi sie w zeszłym roku w kwietniu do dnia dzisiejszego nie było żadnego posiedzenia sądu.
Moje pytanie Od kiedy ja będę mógł sie starać o zatarcie kary? Co mogę zrobić w takiej sytuacji

P.S. Aha zgłaszałem w sądzie ze nie uzyskuje odpowiedzi na moje pisma odnośnie wysokości spłaconego obowiązku.

Jeśli grzywna jest w całości wykonana i nie było innych środków karnych niż te które opisałeś, a warunkowo zawieszona kara nie była zarządzona do wykonania to skazanie zatrze się (bądź już zatarło) z upływem 6 miesięcy od daty zakończenia okresu próby (art. 76 k.k.).

Zapomniałem jeszcze dodać że ustalony został kurator na okres próby - pożegnaliśmy się w kwietniu 2008 roku. Czy to że nie wykonałem w pełni obowiązku naprawienia szkody względem poszkodowanych nie ma wpływu na zatarcie kary? Jeśli nie to rozumiem, iż zatarcie kary nastąpiło z "automatu" i bez problemu powinienem dostać zaświadczenie o nie karalności z KRK ? Bardzo wdzięczny będę za odpowiedz.

Naprawienie szkody akurat nie ma tu znaczenia.

Powrót