Zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku huneefa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huneefa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
W 2005 r. otrzymalam wyrok z art. 270 k.k (podrobienie dokumentu tozsamosci) Dostalam kare grzywny, ktora zaplacilam dopiero 2 lata pozniej. Powiedzcie, czy okres do zatarcia skazania mam liczyc od daty ogloszenia wyroku czy uiszczenia oplaty?

Nie, tylko grzywna.
Widze, ze watek zalozylam nie w tym dziale, co trzeba - przepraszam:)

Wątek znajduje się w dobrym dziale.
A skoro orzeczono tylko grzywnę, to oczywiście w pełni zgadzam się z Yossarianem.

nie wiem czy napisze poprawnie o co mi chodzi , ale Moj mial wyrok w zawiasach z kradziez z wlamaniem, wyrok konczyl mu sie w lutym 2008, plus 6 miesiecy do zatarcia czyli ok sierpnia, niestety we wrzesniu 2007 wpakowal sie w ostre tarapaty i przebywal w areszcie(zupelnie inny paragraf) w pazdzierniku 2008 wylapal wyrok, w uzasadnieniu sedzina powolala sie na jego karalnosc(w zasadzie oparla sie, moze jeszcze wspomne o tym iz powolala sie na artykul ktory w tamtej sprawie byl zbity, oprocz tej kradziezy), pamietam ze adwokat na sprawie mowil o zatarciu tamtego skazania. Moje pytanie kto ma racje, czy rzeczywiscie tamto skazanie uleglo zatacciu ?? w koncu popelnil przestepstwo w czasnie zawiasow , w momencie proby .

Czy karę z pierwszego wyroku zarządzono do wykonania?

napisze szczerze ze nie mam pojecia o co pytasz, tak prosto poprosze, jezeli chodzi o to czy tamten wyrok byl prawomocny to tak

Ostatnia edycja:
Kara za kradzież z włamaniem była warunkowo zawieszona. Czy w okresie jej zawieszenia albo w ciągu 6 miesięcy od zakończenia tego okresy Sąd zarządził jej wykonanie? (czyli "zdjął zawiasy")

W takim razie jeśli precyzyjnie przytoczyłaś wszystkie daty i nie ma żadnego innego niż te dwa wyroku, który figurowałby w KRK, to wygląda na to że "Twój" w dacie wyrokowania w październiku 2008 powinien być uznawany za niekaranego.

dziekuje i przepraszam za mieszanie , troche to wszystko dla mnie trudne, mimo ze mialam jakies podstawy prawa na studiach , jeszcze raz dziekuje

A powiedzcie, czy piszac teraz prosbe o zatarcie skazania (kiedy minelo dopiero 1,5 roku) przedstawiajac dowody na to, ze zylam jak prawy obywatel (pracowalam w kilku organizacjach pozarzadowych i nie mialam wiecej takich glupich pomyslow) jest szansa, ze sedzia przychylilby sie do wniosku i zatarl skazanie wczesniej?

huneefa napisał:
A powiedzcie, czy piszac teraz prosbe o zatarcie skazania (kiedy minelo dopiero 1,5 roku) przedstawiajac dowody na to, ze zylam jak prawy obywatel (pracowalam w kilku organizacjach pozarzadowych i nie mialam wiecej takich glupich pomyslow) jest szansa, ze sedzia przychylilby sie do wniosku i zatarl skazanie wczesniej?

Sąd ma prawo zatrzeć Twoje skazanie najwcześniej po 3 latach od wykonania kary grzywny. Wcześniej niż po 3 latach zatarcie zarządzić może tylko Prezydent RP w drodze ułaskawienia.

hehe, to moze uderze do p. Kaczynskiego:)
Dzieki!

Uderzaj :)
Nie wiem jak to wygląda teraz ale swego czasu Pan Prezydent słynął z tak oszałamiającego tempa rozpoznawania wniosków o ułaskawienie że w pewnym momencie Kancelaria ponoć poprosiła Prokuratora Generalnego żeby nie przysyłał już akt z nowymi wnioskami bo nie było gdzie ich składować.

Ostatnia edycja:
zatarcie skazania

witam mam pytanko odbywam kare w zawieszeniu 3na 1 pierwszy wyrok zapadl w 2005 roku puzniej odwolywalem sie i uprawomocnil sie dopiero w 2006roku. od krk dostalem pismo ze o zatarcie skazania moge starac sie najszybciej w 2009 roku we wrzesniu. jestem kierowca zawodowym i do pracy potrzebne jest mi swiadectwo niekaralnosci .czy mam jakas szanse dostac szybciej to swiadectwo?? niz dopiero po zatarciu czy istnieje jakas mozliwosc szybszego otrzymania swiadectwa??prosze pomozcie

Co oznacza ten niekomunikatywny zwrot "3na 1"?
Co to za kara?
Czy to kara z wyroku z 2006 r.?
Ile wynosi okres warunkowego jej zawieszenia?

to oznacza ze w 2006roku w marcu orzeczono prawomocny wyrok,po rocznym odwolywaniu sie na kare 1roku pozbawienia w zawieszeniu na 3lata. tak prawomocny wyrok jest z 2006 roku wczesniej sad pierwszej instancji rowniez dal taka sama kare

Powrót