Zatrudnienie po stażu

• Autor wątku Autor wątku Dante Nie Alighieri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dante Nie Alighieri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich bardzo serdecznie ,otóż w tym miesiącu kończy mi się staż
(trwał on 6 m-cy). W umowie pomiędzy mną ,a UP nie ma ani słowa o konsekwencjach nie podpisania umowy z pracodawcą ,wszystko wyjaśnione ,jeżeli chodzi o skutki przerwania stażu ,co mi grozi gdybym z własnej woli przerwał staż przed jego zakończeniem i tak dalej ,ale nic tam nie ma o wyżej wspomnianym problemie :( Co jak staż zostanie zakończony i nie podejmę tam zatrudnienia ? Zostanę pozbawiony statusu bezrobotnego na pewien okres czasu ?
Z góry dziękuję ,za poświęcony czas i pomoc ,pozdrawiam

I czym grozi takie pozbawienie mnie statusu bezrobotnego ? Niesie za sobą to jakieś kary ?

Dzięki wielkie ekspertom za pomoc :3

W przypadku niepodjęcia pracy po zakończymy stażu zostaniesz wyrejestrowany z powodu nieuzasadnionej odmowy podjęcia pracy co skutkuje karencją min 120 dni.

hak89 napisał:
W przypadku niepodjęcia pracy po zakończymy stażu zostaniesz wyrejestrowany z powodu nieuzasadnionej odmowy podjęcia pracy co skutkuje karencją min 120 dni.

Temat byl juz przerabiany. Mam inne zdanie

Większość PUP-ów taką praktykę stosuje. Ocena właściwości (bądź nie) w kokretnych przypadkach należy do wojewody a następnie WSA.

Owszem, ale jest to odrzucenie bez uzasadnionej przyczyny oferty pracy organizatora po stażu (pod warunkiem, że spełnia on definicję "odpowiedniej pracy").

Kosssz napisał:
Owszem, ale jest to odrzucenie bez uzasadnionej przyczyny oferty pracy organizatora po stażu (pod warunkiem, że spełnia on definicję "odpowiedniej pracy").

Na podstawie jakiego dokumentu pup wyda decyzje?

Rozstrzygnięcie procedur/formalności w tej kwestii pozostawiam konkretnemu PUP.
Jeśli natomiast dysponuje on pełnymi danymi dot. warunków zatrudnienia/pracy zarobkowej a bezrobotny na piśmie oświadczy, że te warunki odrzuca stanowi to podstawę do wydania decyzji o utracie statusu.

Jesli bezrobotny oswiadczy ze odrzuca propozycji od pup, to w 100% sie zgadzam, jesli bezrobotny odrzuca propozycje pracodawcy (a nie propozycje z pup) to sie nie zgadzam.
Podam przyklad. Firma krzak dzwoni do urzedu i mowi "pan kowalski jeat u was zarejestrowany, dzis do niego dzwonilem, a on powiedzial ze nie jest zainteresowany praca". Czy w takiej sytuacji pup moze pozbawic statusu? Czy byla to odmowa propozycji?

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że proceduralnie musi to zostać właściwie sformalizowane tj. stosowne zapisy w umowie stażowej, bezrobotny musi zostać poinformowany o ofercie pracy (odpowiedniej pracy) po zakończeniu stażu i uprzedzony o konsekwencjach jej odrzucenia. Odrzucić ją również musi na piśmie.
Absolutnie nie wchodzi w grę przypadek, który podałeś za przykład.

Ale z racji utraty statusu osoby bezrobotnej innymi słowy wyrejestrowania z bazy danych urzędu czym skutkuje ? Chcę się rozstać z tą firmą i nie chce im robić problemów ,same nocki ( z tego co wiem aby stażysta mógł pracować na nockach musi być pozwolenie od starosty ,takowego nie było , przymusowe nadgodziny ,praca ponad 40 h tygodniowo i tak dalej i tak dalej ,ale przyzwyczaiłem się nabieram doświadczenia ,chcę skończyć staż ,paper od szefowej dostać i tyle lecz nie chce tam spędzać tych kolejnych 3 m-cy). W umowie ,którą dokładnie sprawdziłem nie mam zapisu abym musiał podjąć zatrudnienie ,nie ma mowy na ten temat "Co nastąpi po stażu" . Także z jakiej racji mam podpisywać coś czego nie chce ,a staż zakończyłem pomyślnie ? Jeżeli przerwę staż to wiem ,że są konsekwencje (oczywiście gdybym przerwał ,z własnej winy) ,ale jeżeli chodzi o odrzuceniu umowy po stażu nie ma zdania chociażby , od kiedy można kogoś zmusić do podpisania umowy ? Kolejna sprawa jak to zależy od różnych PUP ? W sensie każdy PUP inaczej podchodzi do sprawy jak to z tym jest :(

Kosssz napisał:
Oczywiście, że proceduralnie musi to zostać właściwie sformalizowane tj. stosowne zapisy w umowie stażowej, bezrobotny musi zostać poinformowany o ofercie pracy (odpowiedniej pracy) po zakończeniu stażu i uprzedzony o konsekwencjach jej odrzucenia. Odrzucić ją również musi na piśmie.
Absolutnie nie wchodzi w grę przypadek, który podałeś za przykład.

Dokladnie tak. A z tego co dante mowi, nie ma o jakims zatrudnieniu zadnej wzmianki. (Czyli tak jak myslalem). Wiec jesli nie dostanie skierowania, nie ma podstaw do utraty statusu. To moje zdanie. No i mysle ze w sadzie by wygral

I jeszcze nalezy zapoznac sie z art 11 kp. (Jak dobrze pamietam numer)

Witam, proszę o pomoc.

Zakończyłem staż, w umowie między pracodawcą a UP jest zobowiązanie do zatrudnienia mnie na okres 3 miesięcy po odbyciu stażu w wymiarze pełnego etatu. W najbliższym czasie jadę do urzędu zdać kartę czasu pracy, kartę stażu i opinię. Pani z UP ostatnim razem jak byłem powiedziała też żebym koniecznie przywiózł umowę z pracodawcą.

I teraz pytanie - czy aby na pewno muszę przywozić umowę jaką zawrę po okresie stażu? W umowie między pracodawcą a UP nie ma zapisu o konieczności dostarczenia umowy, jest tylko zawarte ogólnikowe zobowiązanie do zatrudnienia. Wobec powyższego czy żądanie dostarczenia umowy nie jest bezzasadne? W mojej ocenie UP nie ma podstaw aby umowy żądać oraz w zupełności powinien im wystarczyć mój wniosek o wyrejestrowanie. Jak uważacie, czy dobrze myślę?

j-ms, czyli jak pracodawca chciałby mnie zatrudnić to nie muszę umowy podpisywać ?

Bez umowy zawartej pomiędzy Tobą a organizatorem stażu nie może zweryfikować sposobu wywiązania się organizatora z warunków umowy stażowej dot. zobowiązania do zatrudnienia po stażu. A czy jest to jakiś problem? Jeśli nie od Ciebie, to uzyska ją od pracodawcy...

Dante Nie Alighieri napisał:
j-ms, czyli jak pracodawca chciałby mnie zatrudnić to nie muszę umowy podpisywać ?

Powiem tak, z niewolnika nie ma pracownika. I nikt na sile umowy z toba nie podpisze.
A najczestsze przyczyny odmowy zatrudnienia po stazu, to takie ze staz byl organizowany u taty, mamy, wujka, sasiada, kolegi itd.... zeby nie robic im dodatkowych kosztow. Dlatego madre urzedy dobrze sie zabezpieczaja pod katem ewentualnego wyciagniecia konsekwencji.

Dante Nie Alighieri napisał:
Fakt, że bezpośrednio po zakończeniu stażu nie dojdziesz do porozumienia z pracodawcą w zakresie podjęcia pracy nie oznacza, że bezwzględnie unikniesz konsekwencji odrzucenia oferty pracy.... oczywiście, pod warunkiem że spełnia ona definicję "odpowiedniej pracy" określonej w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Powrót