G
go1111
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam, od kilku lat mieszkam w niemczech (meldunek). Mam też zameldowanie w Polsce. Dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na 7 miesięcy (kara już minęła). 2 dni po upływie kary poszedłem do niemieckiego urzędu komunikacji po odbiór mojego prawa jazdy. Moje prawo jazdy tam było - jednak zniszczone (przecięte). Na moje pytanie dlaczego?, i czy jest to obligaroryjne - pani powiedzeła że nie wie dlaczego i nie jest to obligatoryjne. Powiedziała że mogę wystąpić z wnioskiem o niemieckie prawko ale najpierw muszę przejść test MPU, tzw. "idioten test" . Na miejscu złożyłem wniosek że chcę przystąpić do tego testu (czas oczekiwania ok. 6 tygodni).
Później się dowiedziałem że ten test nie jest tak prosto zdać, podobno za pierwszym razem mało kto go zdaje. Moje pytanie - czy mogę poprosić o duplikat w polskim urzędzie komunikacji (dostanę bez problemu gdyż nie miałem i nie mam zakazu poruszania się autem w Polsce). Pytanie czy mogę jeździć następnie na tym duplikacie w Niemczech. Kara niemiecka już minęła.
Czytałem że niemcy którym zabrano prawko i są skierowani na MPU test w celu ominięcia tego testu - wyrabiają prawo jazdy w innym kraju unijnym i musi być to przez niemieckie urzędy respektowane. Informacje znalazłem tu:
http://www.psp-sprachpunkt.de/html/poradyprawne/zagraniczneprawojazdy.html
oraz po niemiecku tu:
Fahrerlaubnis
Moje pytania:
1. czy mam rację i bez przeszkód będę mógł się poruszać autem po niemczech na duplikacie
2. czy można ominąć testy MPU wyrabiając sobie prawo jazdy w innym kraju unijnym (oczywiście po spełnieniu warunków)
3.czy mieli prawo zniszczyć moje polskie prawo jazdy ?
Później się dowiedziałem że ten test nie jest tak prosto zdać, podobno za pierwszym razem mało kto go zdaje. Moje pytanie - czy mogę poprosić o duplikat w polskim urzędzie komunikacji (dostanę bez problemu gdyż nie miałem i nie mam zakazu poruszania się autem w Polsce). Pytanie czy mogę jeździć następnie na tym duplikacie w Niemczech. Kara niemiecka już minęła.
Czytałem że niemcy którym zabrano prawko i są skierowani na MPU test w celu ominięcia tego testu - wyrabiają prawo jazdy w innym kraju unijnym i musi być to przez niemieckie urzędy respektowane. Informacje znalazłem tu:
http://www.psp-sprachpunkt.de/html/poradyprawne/zagraniczneprawojazdy.html
oraz po niemiecku tu:
Fahrerlaubnis
Moje pytania:
1. czy mam rację i bez przeszkód będę mógł się poruszać autem po niemczech na duplikacie
2. czy można ominąć testy MPU wyrabiając sobie prawo jazdy w innym kraju unijnym (oczywiście po spełnieniu warunków)
3.czy mieli prawo zniszczyć moje polskie prawo jazdy ?
Ostatnia edycja: