Zatrzymane prawo jazdy w niemczech

• Autor wątku Autor wątku go1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

go1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, od kilku lat mieszkam w niemczech (meldunek). Mam też zameldowanie w Polsce. Dostałem zakaz prowadzenia pojazdów na 7 miesięcy (kara już minęła). 2 dni po upływie kary poszedłem do niemieckiego urzędu komunikacji po odbiór mojego prawa jazdy. Moje prawo jazdy tam było - jednak zniszczone (przecięte). Na moje pytanie dlaczego?, i czy jest to obligaroryjne - pani powiedzeła że nie wie dlaczego i nie jest to obligatoryjne. Powiedziała że mogę wystąpić z wnioskiem o niemieckie prawko ale najpierw muszę przejść test MPU, tzw. "idioten test" . Na miejscu złożyłem wniosek że chcę przystąpić do tego testu (czas oczekiwania ok. 6 tygodni).
Później się dowiedziałem że ten test nie jest tak prosto zdać, podobno za pierwszym razem mało kto go zdaje. Moje pytanie - czy mogę poprosić o duplikat w polskim urzędzie komunikacji (dostanę bez problemu gdyż nie miałem i nie mam zakazu poruszania się autem w Polsce). Pytanie czy mogę jeździć następnie na tym duplikacie w Niemczech. Kara niemiecka już minęła.
Czytałem że niemcy którym zabrano prawko i są skierowani na MPU test w celu ominięcia tego testu - wyrabiają prawo jazdy w innym kraju unijnym i musi być to przez niemieckie urzędy respektowane. Informacje znalazłem tu:
http://www.psp-sprachpunkt.de/html/poradyprawne/zagraniczneprawojazdy.html
oraz po niemiecku tu:
Fahrerlaubnis

Moje pytania:
1. czy mam rację i bez przeszkód będę mógł się poruszać autem po niemczech na duplikacie
2. czy można ominąć testy MPU wyrabiając sobie prawo jazdy w innym kraju unijnym (oczywiście po spełnieniu warunków)
3.czy mieli prawo zniszczyć moje polskie prawo jazdy ?

Ostatnia edycja:
normalnie jezeli jestes polakiem i nie masz niemieckiego obywatelstwa nie moga zniszczyc prawka..zawsze odsylaja je do Polski(znam taki przypadek bardzo blisko)zakaz jest wtedy tylko w Niemczech..polska oddaje prawko i zadnego testu nie trzeba zdawac Niemieckiego

co do obywatela Niemiec...wiem ,ze musi zdawac i jest ciezko(moj sasiad to przerabia he he)

tu znajdziesz tez info na temat prawka..jak polacy to przerabiali w poradniku czytaj
http://www.mypolacy.de/forum/topic/zabrano-mi-prawko-za-jazde-pod-wplywempomocy,21962

dzięki "belunia" , koszt duplikatu w Polsce jest niewielki - wyrobię drugi, ale nadal czekam na odpowiedź na moje najważniejsze pytanie. Kara "zakaz prowadzenia pojazdów" już minęła. Czy mogę tu (w Niemczech) jeździć na polskim duplikacie bez zaliczenia testów MPU. Co w przypadku kontroli drogowej ? Nie mam obywatelstwa niemieckiego a tylko meldunek w Niemczech. Jeśli ktoś ma zabrane niemieckie prawo jazdy + skierowanie na MPU - to nie dostanie go spowrotem bez pozytywnego zaliczenia testu MPU. Ja swoje prawko otrzymam spowrotem (duplikat wystawiony w Polsce) Co w przypadku kontroli drogowej. Czy policjant będzie miał informacje że ominąlem MPU ? Czy tylko otrzyma odpowiedź przez radio że kara minęła ?. Co mnie czeka (jaka kara) jeśli będę jeździł bez MPU ?

a ja sie tylko zastanawiam jak polak niemowiacy po Niemiecku ma zdac ten test:what:

hej.
mam troche inny problem z prawem jazdy. sadze sie juz prawie od 2 lat z urzedami niemieckimi o mpu. raz zawalil moj adwokat, a teraz powiedzial zebym poszedl na mpu bo bedzie to trwac nastepne 2 jezeli bede dalej ich skarzyc. prawo jazdy zabrali mi za przyznanie sie do handlu prochami. nigdy nie zostalem zlapany w aucie pod wplywem czegokolwiek.
pierwsze 3 sprawy przegralem 4 poszla do landsgericht gdzie wygralem. kazali mi zrobic analize wlosow na zawartosc w nich narkotykow, wyszla oczywiscie negatywnie. czyli czysty. w miedzy czasie przeprowadzielm sie do innego miasta. ja z moja analiza do urzedu tam gdzie mieszkalem wczesniej. wszystko oki. kazali mi zrobic zdjecia, badania wzroku i kurs pierwszej pomocy. pozniej powiedzialem im ze mieszkam gdzies indziej i oczywiscie wyslali moje papiery do urzedu tam gdzie mieszkam, tylko ze zaczelo sie teraz wszystko na nowo i kaza mi robic mpu. powoli mam dosyc tego bezprawia w niemczech. to co urzedy tutaj odwalaja to idzie sie zalamac. co moge robic? jak reagowac? mojemu adwokatowi powoli przestaje wierzyc.

witam ;-) ludziska mam`problem ... na poczatek moze zaczne od tego iz jestem tutaj nowy i jeszcze nie wiem co i jak ,takze prosze o wyrozumienie :) ... moj problem jest taki : jadac z polski do hiszpanii 3 tygodnie temu mialem wypadek tzn uderzylem w bande , nikomu nic na szczescie sie nie stalo ale .. przyjechala policja zrobila badanie na trzezwosc ( 0,0 ) nastepnie przyjechala laweta zabrala auto itd... ja wyladowalem na komisariacie na zeznaniach co i jak ... po 4 godzinach molestowania ( dodam ze wszystko to odbywalo sie bez tlumacza a moj niemiecki jest na poziomie "0")zostalem poinformowany ze moje prawo jazdy zostaje zatrzymane i ze pozniej zostanie odeslane na wskazany adres. Za zdumieniem musialem to przelknac, i zaplacic kaucie 150 euro ale coz pomyslalem ze takie maja prawa... i teraz najlepsze ... wczoraj dostala mamuska awizo iz mam do odebrania przesylke z zagranicy. Mamuska odebrala przesylke otworzyla i co sie okazuje ... prawo jazdy jest ale zostalo one zniszczone tzn. ma dwie dziurki tak jakby dziurkaczem... nie ukrywam ze bardzo mnie to wkurzylo bo mialem oferte pracy w hiszpanii jako kierowca i przez to ze nie okazalem prawa jazdy ta oferta jest juz nie wazna:confused:i teraz mam pytanie do was .... co moge zrobic, bo z tego co wiem policja nie mogla mi zatrzymac prawka a tym bardziej go niszczyc juz nie wspomne ze przy zeznaniach powinien byc tlumacz... itd mam nadzieje ze ktos tutaj mi odpowie co i jak na wszelki wypadek zostawie swoj numer gg 11175108 jakby ktos mial jakies pytanko w zwiazku z ta cala sytuacja z gory dzieki za wasza pomoc i poswiecony czas :)

testy MPU mozna zdac w niemczech w jezyku polskim !! wiem to na 100%, poniewaz sam musze je zdawac . Zdac mozna je na pewno w Frankfurt am Main i Berlin , co do innych mist - nie wiem.

zinan.de

testy MPU mozna zdac w niemczech w jezyku polskim
Zapomniałeś dodać że jest wskazany przez urząd Tłumacz przysięgły który nie jest za darmo.
Wtedy ty testy MPU zdajesz w języku Polskim.

Rzapomniales dodac, ze jest wskazany przez urzad Tlumacz

NIEPRAWDA !!!! Sa tez polscy psycholodzy , uzupelnij wiedze !

Pytanie dalej czy można zrobić nowe prawo jazdy na Ukrainie np. by ominąć MPU lub w Polsce zrobić podobne testy by zwrócili prawo jazdy.Albo nie wiem hmm nazwisko zmienić czy coś?Napewno ktoś przerabiał to lub macie kontakt do kogoś kto zajmuje się takimi sprawami;)

Witajcie. Mam pytanie.
Co grozi za prowadzenie pojazdu po zabraniu prawa jazdy za alkochol ? Pozdrawiam.

Witam. W 2013r. w niemczech zatrzymano mi prawo jazdy na rok... Teraz jadac po niemczech zatrzymala mnie policja i dostalem kare do zaplaty 1300 euro. Po roku nastepna kontrola i do pudla... Odsiedzialem kilka dni i wyszedlem poniewaz kolega wplacil te 1300 euro... Ale dzis przyszla mi nastepna kara 1870 euro... Gdzie sie odwolac zeby znow nie placic. Dzieki.

Powrót