Zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

• Autor wątku Autor wątku MaxB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myślę że dobrze Ciebie zrozumiałem. Do komornika chcę podjechać w poniedziałek i obejrzeć akta sprawy. Z tego co przeczytałem to bank który chce sprzedać dług firmie windykacyjnej powinien zakończyć egzekucję tak by nabywca po uzyskaniu nowego tytułu uzyskał nowy tytuł wykonawczy. Tytuł wykonawczy nie przechodzi na firmę nie będącą bankiem. Pozew nie wspomina o tym a do mnie nie doszła żadna tego typu korespondencja.
Z tego co sprawdziłem w swoich dokumentach to ostatnia rata została zapłacona w marcu 2009 a z treści pozwu mogę wyczytać iż roszczenie wymagalne niniejszym pozwem stało się wymagalne 21-08-2012. Jak rozumiem wtedy został wystawiony tytuł wykonawczy.

Komornik to jedno, sprzeciw od nakazu jest teraz ważniejszy.

Witam Was. Dziękuję za zainteresowanie moją sprawą i wszelkie uwagi.
Rozumiem że w pierwszym rzędzie powinienem wnieść sprzeciw do e-sądu z krótkim wnioskiem iż świadczenie jest nie należne. Oczywiście pismo powinno spełniać wszelkie wymogi pisma procesowego. Później sprawa trafi do sądu rejonowego zgodnie z właściwością miejscową. Do tego czasu powinienem mieć przeczytane dokumenty (od komornika) tak by skutecznie się bronić.

Dokładnie.
Jak sprawa trafi do normalnego sądu, to w międzyczasie będziesz miał informacje w sprawie egzekucyjnej.
Zresztą, może się okazać, że są umorzy postępowanie, gdyż powód nie uzupełni braków formalnych pozwu ( nierzadka sytuacja).

MaxB napisał:
Rozumiem że w pierwszym rzędzie powinienem wnieść sprzeciw do e-sądu z krótkim wnioskiem iż świadczenie jest nie należne.
W zawitym terminie 14 dni od daty otrzymania! Jak wskazałem, krótki zarzut, uzasadnienia do e-sądu nie trzeba. Wszystko potem w rejonowym

W załączniku przygotowałem sprzeciw czy tak może być?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Zatytułuj: sprzeciw od nakazu zapłaty i dopisz w zdaniu że wnosisz sprzeciw od nakazu zapłaty i wnosisz o...
Do e-sądu tyle wystarczy

Witam Was.
Małe podsumowanie ostatnich dni. Wniosłem sprzeciw w wymaganym terminie.
Dzisiaj w skrzynce znalazłem wizytówkę miłego Pana z windykacji GetBack który jak domyślam się chciał mnie przekonać do ugody. Wczoraj zaś przyszło potwierdzenie salda z Banku Raiffaisen iż zalegam im 549,76 PLN. Jeżeli sprzedali dług to czemu wysyłają mi potwierdzenie salda. Jak na mój gust są bardzo duże rozbieżności w kwota między Bankiem Raiffaisen (następcą POLBANK) a Funduszem. Co o tym sądzicie. Wg mnie to bardzo ważna korespondencja.

MaxB napisał:
Co o tym sądzicie. Wg mnie to bardzo ważna korespondencja.
Sądzę, że tradycyjnie getback chce cię orżnąć. To co dostałeś, to mocny dowód do sporu sądowego.

Witam
W załączniku przesyłam skan dokumentu.
Czy GetBack może aż tak się "mylić".
Wg mnie tak kwota z potwierdzenia salda powinna być mniejsza ale może doszły jakieś koszty. Powiedzmy sobie szczerze że jest to kwota symboliczna w porównaniu z żądaniem Getback. Przejrzałem pisma z ostatniego miesiąca i rzekomy dług im "urósł". Mam wezwanie do zapłaty na kwotę 13,8 oraz 17,6 tys. Może oni wliczyli koszty sądowe do drugiego wezwania? Mój plan poprowadzenia tej sprawy jest taki:
- żadnych odpowiedzi do Getback,
- żadnych kontaktów z windykatorem,
- czekanie na pismo z Sądu,
- odpowiedź do Sądu zaprzeczająca tezom powoda.
- w piśmie do Sądu zawarcie dowodów tj, potwierdzenie salda z banku, wezwań z GetBack

Czy coś powinienem więcej napisać?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Przepraszam, że się podpinam.
Od 2011 spłacam przez komornika kredyt w Polbanku.
Dziwi mnie , że nie zmienił się wierzyciel. Nadal płacę Polbankowi
Czy komornik powinien zawiesić moją egzekucję ??
Dziękuję za odpowiedź.

MaxB napisał:
Przejrzałem pisma z ostatniego miesiąca i rzekomy dług im "urósł". Mam wezwanie do zapłaty na kwotę 13,8 oraz 17,6 tys. Może oni wliczyli koszty sądowe do drugiego wezwania?
Niech wliczają, jeśli to im ma humor poprawić
MaxB napisał:
Mój plan poprowadzenia tej sprawy jest taki:
- żadnych odpowiedzi do Getback,
- żadnych kontaktów z windykatorem,
- czekanie na pismo z Sądu,
- odpowiedź do Sądu zaprzeczająca tezom powoda.
- w piśmie do Sądu zawarcie dowodów tj, potwierdzenie salda z banku, wezwań z GetBack

Czy coś powinienem więcej napisać?
Odpowiedni plan. Jak będzie pozew z rejonowego, to jednak skonsultuj się z kimś obeznanym w temacie

kern65 napisał:
Czy komornik powinien zawiesić moją egzekucję ??
Dziękuję za odpowiedź.
Złóż wniosek, zapytaj o zdolność sądową wierzyciela itd

Witam Was
Mała aktualizacja do mojej sprawy. Zarejestrowałem się w BIK i mówiąc troszkę oniemiałem (no dobra jestem zaskoczony). Długu który jest przedmiotem wątku nie ma w BIK. Dlaczego?
Czy jedynym wytłumaczeniem jest że kupił go Fundusz?
Zastanawiam się nad postem powyżej. Czy mogę prosić o więcej informacji co oznacza wniosek o zdolność sądową wierzyciela. Do czego zmierzam. Czy możliwa jest sytuacja że jest wypowiedziany kredyt i odnośnie którego komornik prowadzi egzekucje na podstawie BTE. Jednak bank sprzedaje dług. Skąd taki pomysł. Miałem kredyt. Kredyt spłacam komornikowi. Jednak wypowiedziany kredyt/ dług nie widnieje w BIK. O co chodzi.

MaxB napisał:
Czy jedynym wytłumaczeniem jest że kupił go Fundusz?
Nie, kredyt i tak by wisiał przez 5 lat od chwili kupna. Po prostu bank całkowicie wycofał wpisy, też nie wiem dlaczego.

Wietrze spisek:D

Po co mieliby coś takiego robić? Znaczy usuwać wpis? Wg mnie to właśnie im powinno zależeć by taki wpis był. A nie usuwać go.

Przyznam się, że takiego tłumaczenia nie spodziewałem się. Czyżby tam ludzie byli? Hmmm....

Witam Was.
Poinformowałem komornika o tym że dług został sprzedany. Pokazałem mu dokumenty. On stwierdził że moje oświadczenie nie jest dla niego wiążące ponieważ nie musi dać mu wiary. Powiedział że w dalszym ciągu obowiązuje go wniosek wierzyciela oraz BTE. W związku z tym co mogę zrobić by podważyć BTE. Czy możecie poradzić co powinienem/mogę zrobić?

No to sprawa wręcz do prokuratury - egzekucja bez podstawy prawnej.
Dodam, że umorzenie egzekucji na wniosek banku sprawi, że skutek prawny jest taki jakby tej egzekucji w ogóle nie było - brak przerwania biegu przedawnienia. 19 lutego SN wydał wyrok.

Witam
Nigdy nie zgłosiłem nikogo do prokuratury. Mam zgłosić komornika?
Komornik z uśmiechem powiedział że bank jest wierzycielem a on działa na jego wniosek. Czy bank może sprzedać dług i nie powiadamiać o tym komornika?
Nie ma innej metody by to zamknąć niż prokuratura?

EDIT:
Przeczytałem Pana wpis P. Marianie w wątku: Szansa na dług.
http://forumprawne.org/windykacja/598696-podwazenie-cesji-wietzytelnosci-3.html

Czy mam rozumieć że w mojej sytuacji gdy bank sprzedał dług funduszowi nie wycofując wniosku o egzekucję to po "przekonaniu" banku by jednak wycofał egzekucję w świetle wyroku SN nie nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia.
Czyli jeżeli fundusz mnie pozwie mogę wnieść wniosek przedawnienia roszczenia? Czy to jest dobry tok rozumowania? Jednak musi być to na wniosek banku nie komornika.

Ostatnia edycja:
Powrót