Zażalenie od postanowienia MOPSu

• Autor wątku Autor wątku wpecyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wpecyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam kłopot ,w bieżącym okresie rozliczeniowym MOPS zaliczył mi dochód ze sprzedaży mieszkania w 2015 roku ,środki te w całości zostały przeznaczone na inne cele mieszkaniowe i tak też rozliczone w urzędzie skarbowym. Mój błąd polegał na nieodwołaniu się w terminie od decyzji MOPS-u . Jak tylko zorientowałam się iż decyzja ta jest niezasadna ,złożyłam dokumenty po raz drugi ,uznając decyzję za krzywdzącą. MOPS natomiast uważa ,że decyzja została wydana zgodnie z prawem. Otrzymałam w odpowiedzi postanowienie iż nie mogą rozpatrzyć tej sprawy po raz drugi ,ponieważ pierwsza decyzja jest prawomocna. Mogę złożyć zażalenie do SKO i tu moje pytanie - jak napisać to zażalenie i może ktoś wie kto ma rację Ja czy MOPS ? Byłabym bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź ,ponieważ zostało mi tylko 5 dni ,Pozdrawiam :)

O jakie świadczenie chodzi?

Zażalenie piszesz tak samo jak odwołanie. Jeżeli sprawa została zakończona ostateczną decyzją to na podstawie 61a kpa postanowieniem odmawia się wszczęcia postępowania. SKO nie będzie badało kwestii liczenia dochodu

Chodzi mi o zasiłek rodzinny na troje dzieci. Nie do końca rozumiem twoją odpowiedź. Czy mam pisać zażalenie czy nic nie wskóram. Panie w MOPSie twierdzą ,że nie mam racji.

bo to są dwie sprawy - SKO będzie zajmowało się badaniem prawidłowości postępowania wszczętego na podstawie drugiego wniosku.
NIe chce mi się tłumaczyć procedury ale zażalenie złóż - może dostaniesz świadczenia od miesiąca złożenia drugiego wniosku

Dziękuję bardzo pozdrawiam

Powrót