zderzenie z kotem - odmowa wypłaty odszkodwania z OC Rolnika TU

• Autor wątku Autor wątku Lapiduh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szanowni,
właśnie dzisiaj upłynęło 30 dni od daty otrzymania przez PZU mojego odwołania od decyzji. Odpowiedzi brak. Wyśle im wezwanie do zapłaty, ale... Co doradzacie?

Ostatnia edycja:
Pzu twierdzi, że nadało odpowiedź listownie 18 czy 19 października nie są co do tego pewni. Natomiast nie wysłano mi tej odpowiedzi w terminie ani na podany wcześniej email, ani nie zamieszczono w internetowym statusie szkody. Podejrzewam, że nie wysłali listu w terminie, i teraz kombinują, bo co jak co ale minęło już 13 dni od rzekomego nadania a listu nie ma...

Proszę o informację, co w sytuacji, kiedy PZU twierdzi, że wysłali list w terminie, ale nie mają żadnego nr tego listu, a list do mnie nie doszedł. Czy ciężar dowodu, że list został wysłany w terminei spoczywa na nadawcy? Co jesli tego nie udowodnią?

Witajcie,
jestem po pierwszej rozprawie, na której przewodniczący zarządził powołanie biegłego.
Jednak po rozprawie pełnomocnik TU zaproponował mi ugodę ze względu na spodziewane koszty.
Ugoda jest o 10% niższa od żadanej pozwem kwoty.
Jak mniemam pełnomocnik zdaje sobei sprawę z przegranej, a koszt biegłego to od 2 do 3 tys zł.
Co się stanie jeśli nie wyrażę zgody na ugodę, a biegły oceni wartość naprawy mojego auta na niższą kwotę niż dochodzę pozwem, to czy będę musiał pokryć część kosztów jego opinii?

Opinii z pewnością nie ale biegły może wyliczyć mniejsze odszkodowanie

Sąd nie jest związany sztywno opinią biegłego. Strony zawsze mogą się z opinią nie zgodzić a sąd może powołać kolejnego (kolejnych) biegłego.

Czyli nawet jesli biegły wyliczy mniejszą kwotę za naprawę niż ja podałem w pozwie, to nie płacę za opinie biegłego?

Nic nie piszesz o jakiej kwocie mówimy czasami wato przyjąć 10% mniej niż walczyć w sądzie z niewiadomym skutkiem (-10% sumy wnioskowanego odszkodowania to propozycja pzu, ty możesz podać swoją np. -5% ) różnica już od wnioskowanej sumy żadna a pieniądze pewne i szybko wypłacone (czy opłacałeś już kosztorys niezależnego rzeczoznawcy ewentualnie inne obciążenia adwokat, koszt auta zastępczego etc?)

Kwota nie jest wysoka, przecież doszło do uszkodzenia zderzaka. Nie zamawialem ekspertyzy, ani na razie nie wynajalem adwokata. Pozostaje kwestia wpisu sadowego, ktory oplacilem. Chodzi o to, ze sprawe mam wygrana, i ten biegły nie da mi mniej niz tu proponuje w ugodzie, a dochodzą odsetki i szczerze mowiąc osoobista satysfakcja że za takie bandyckie procedury pzu poniesie znacznie większe koszty niż ponisloby postępując zgodnie z prawem.

Ostatnia edycja:
Witam,

otrzymałem opinię biegłego, jest niekorzystna.
Oprócz wniosku o wezwanie biegłego do sądu na przesłuchanie, o co jeszcze mogę wnioskować? Nowa opinia, od innego biegłego?

Nie mam skanera...
W skrócie biegły orzekł, że najważniejszy najdroższy element czyli zderzak był uszkodzony przed zderzeniem z kotem, o krawężnik. Co nie miało miejsca.
Koszt naprawy w związku z tym to ok 300 zł zamiast 2800zł z pozwu.
Podparł tę tezę zdjęciami, zrobionymi przez rzeczoznawcę PZU, ale te uszkodzenia znajdują się wewnątrz zderzaka, i nie ma możliwości ich zrobić przez najechanie na krawężnik.
Co ciekawe rzeczoznawca z pzu, który był oglądać samochód tego nie stwierdził i w kosztorysie zderzak z wymianą i montażem plus lakierowanie się znalazł!!!
Dopatrzyłem się też, że brakuje jednej strony w tej opinii, więc nawet nie mam jak napisać kompletnych zastrzeżeń do niej.
Na razie złożę wniosek o dosłanie kompletnej opinii.
Co jeszcze mogę zrobić?

Ostatnia edycja:
Witam,

W związku z zupełnie nieodpowiadajaca faktom opinią biegłego, mam pytanie czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy biegły współpracuje z pozwanym tu w ramach innych spraw, czy np tu nie zleciało mu przeprowadzenia opinii?

Witajcie po dłuższej przerwie. Moja sprawa jest cały czas w sądzie, ale już zmierza do szczęśliwego końca. W skrócie: pozwałem pzu, został powołany biegły, który sporządził 3 opinie, w których wykazywal, że zderzak w moim aucie był już połamany przed zderzeniem z kotem. Poniewaz wykazalem przed sadem, że w ostatniej opinii biegły kłamał, sąd powołał zespół biegłych którzy ponownie przeanalizowali sprawę, i... okazalo się, że stweirdzili zupełnie inny przebieg zdarzenia niz poprzedni biegły, czyli dobra moja.
Teraz pytanie do Was: TU cały czas nie przyjęło odpowiedzialoności za szkodę, która miała miejsce w 2018r. Czy w takiej sytuacji przysługuje mi odszkodowanie w wysokości adekwatnej do dzisiejszych stawek za rbh i aktualnych kosztów części i cen materiału lakierniczego? Auto nie zostało naprawione, a w opinii biegłych znajduje się kalkulacja naprawy na dzien zdarzenia czyli na rok 2018, która w obecnych czasach nie pozowoli na naprawę auta. Zastanawiam się, czy nie ubiegac sie o ponowną kalkulację z uwzględnieniem aktualnych cen ad2022....

Kalkulacja z 2018r ale należne są odsetki

Nawet w sytuacji, w której Tu do dziś nie przyjęło odpowiedzialności za szkodę nie można żądać aktualnych stawek?

Witajcie, po wielu latach zapadł wyrok - przegrałem. Sąd apelacyjny zasądził na rzecz pozwanego zwrot kosztów postępowania apelacyjnego - obsługi przez adwokata (około 400zł). Czy sam muszę szukać kontaktu do tej firmy żeby zapłacić, czy oni się odezwą w tej sprawie do mnie?

Dziś dopiero przeczytałem odyseję. Pewnie już znalazłeś nr konta TU i zapłaciłeś.
Wielkie brawa dla ciebie, że podjąłeś walkę z TU. Że przegrałeś ? Trudno, ale walczyć warto, bo często się wygrywa, a te instytucje liczą na strach obywatela.

Napisałem maila do radcy prawej, która obsługiwała tę sprawę z ramienia TU, z prośbą o podanie nr konta, ale mi nie odpisała ta Pani. Więc nadal nie zapłaciłem, prośba o poradę jak coś wiesz.

Ostatnia edycja:
Powrót