Nie jestem pewien, lecz po prostu wiem, bo wiedzieć to mój obowiązek, jeśli decyduję się odpowiadać na pytanie. Oczywiście, mamie wolno napisać tam wszystko. Także to, że korzysta przysługującego jej prawa do odmowy zeznań (jesteś jej dzieckiem). Oczywiście, że w ten sposób udzieli policji wskazówki, że sprawca należy do kręgu jej nabliższych. Ale jeszcze raz chcę tu powtórzyć: Zadaniem policji jest ustalić sprawcę, i to w miarę szybko, ponieważ ściganie wykroczenia drogowego zgodnie z § 26 StVG (StVG=Strassenverkehrsordnung=niem. ustawa o ruchu drogowym) przedawnia się w ciągu 3 miesięcy. Czy można pozostawić pismo niemieckiego urzędu bez odpowiedzi? Jeśli ktoś z zasady jest bardzo grzeczny i odpowiada na każdy list i na każde pismo, to niech zachowa się stosownie do swego zwyczaju, który pielęgnuje. Ale zapewniam, że niemiecka policja nie przywiązuje dużej wagi do takich grzeczności; chodzi jej raczej o to, żeby mieć "robotę z głowy" i jak najszybciej załatwić sprawę. Ale chodziło Ci raczej o to, czy można takie pismo policji niemieckiej pozostawić bez odpowiedzi, nie narażając się na jakieś niekorzystne konsekwencje, nieprawdaż. Odpowiadam więc raz jeszcze: Twoja mama może pozostawić to pismo niemieckiej policji i nie musi obawiać się jakichś konsekwencji. Jeśli niemiecka polcja nie ustali w przyzwoitym czasie, że ten na tym zdjęciu to Ty, to zamknie sprawę i zapomni, że taka była. Jeśli jakimś cudem ustalą Twoją tożsamość, bo gdzieś znaleźli Twoją buzię z nazwiskiem w internecie i przed upływem 3 miesięcy od popełnienia wykroczenia doręczą Ci Bussgeldbescheid (decyzję o mandacie), no to będziesz musiał go zapłacić i być może wpiszą Ci jakieś punkty karne w kartotece (grzeszników drogowych) we Flensurgu albo odwołasz się od tej decyzji i sądzia w sądzie roztrzygnie, czy mandat był słuszny. W każdym razie nikt Ci nie broni, żebyś na to pismo, które otrzymała mama, sam odpisał: "To wykroczenie popełniłem ja, niżej podpisany, a na przesłanej kopii zdjęcia policyjnego widnieje moja twarz.". Wydadzą decyzję o mandacie, doręczą Ci ją, Ty zapłacisz tyle, ile tam określi i też po sprawie.