Zdublowanie pomysłu forum i domeny

• Autor wątku Autor wątku cypeczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cypeczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Otóż mam taki "problem". Mam własne forum, na poczatku było w serwisie fora.pl z domeną (xxx) w fora.pl przeniosłem forum na własny serwer, kupiłem domenę (xxx) w org.pl Forum bardzo się rozwinęło i już coś znaczy w sieci. Forum w domenie (xxx) fora.pl było bardzo dobrze wypozycjonowane i rozleklamowane. Teraz po dłuższym czasie nieużywania moje poprzednie forum w domenie (xxx) w fora.pl zostało usunięte i ktoś inny zrobił takie forum. Stoi do tej pory wysoko w wyszukiwarkach dzieki moim zabiegom pozycjonujacym. Teraz taka sprawa jaki paragraf określa kradzież praw autorskich? Czy jeżeli ten ktoś użyje "(xxx)" jako tytułu swojego forum będzie to podlegało pod kradzież mienia? Czy jeżeli jakaś treść z mojego forum znajdzie się na jego forum moge coś z tym zrobić. Dodam że na moim forum mam artykuły z zagranicznych stron, tłumaczone przez moją ekipe. Zawsze podajemy xródła i informujemy autorów o zamieszczeniu na naszym forum ich prac w języku polskim i nie zgłaszaja sprzeciwu, jednak gdy ci ze zdublowanego forum użyją naszych tłumaczeń podlega to pod kradzież i naruszenie praw autorskich?

(xxx) jest to przykładowa nazwa forum. Żeby nie spamować nie podaje rzeczywistej nazwy forum. Bardzo prosze o konkretne i jasne odpowiedzi. Z góry dziekuje.

Witaj,

nazwa domeny nie będzie w ogólności chroniona prawami autorskimi, jako, że nie spełnia warunków zawartych w Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp). Tak że, jeśli ktoś użył takiej samej nazwy nie będzie to naruszeniem praw autorskich.

Naruszenie mogłoby być dokonane, gdyby nazwa domeny była zarejestrowana jako zastrzeżony znak towarowy. Ale jak rozumiem z postu - nie była.

Pozostaje kwestia czynu nieuczciwej konkurencji w świetle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" (zwana dalej uoznk)- wprowadzenia w błąd klienta odnośnie tożsamości przedsiębiorstwa (firmy) - w szczególności Art.5. Zapoznaj się z ustawą i przeanalizuj, czy w Twoim wypadku można mówić o takiej sytuacji.
Czy jeżeli jakaś treść z mojego forum znajdzie się na jego forum mogę coś z tym zrobić.
tak:

#1. jeśli owe treści byłyby utworami w rozumieniu Art. upaipp wtedy mogłoby nastąpić naruszenie wzmiankowanej ustawy, co mogłoby pociągnąć odpowiedzialność z tytułu (w zależności od typu naruszenia):

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

#2. takie kopiowanie treści, zarówno posiadających charakter utworów prawnie chronionych, jak i nie posiadających takiego charakteru, mogłoby stanowić czyn zabronionej konkurencji w świetle uoznk:
- Rozdział 3 Odpowiedzialność cywilna Art. 18. do 22.
- Rozdział 4 Przepisy karne Art. 23. do 27.

Bardzo dziękuje. Przede wszstkim zgłosiłem sprawę do google, usuneli jego duplikat z wyszukiwarki wyczyszczajac przez to jego pozycję do zerowej. Przez ten fakt nie zagraża w zupełnosci mojemu forum. Do tego pisałem z tamtym administratorem mniemam ze nie skończył jeszcze gimnazjum potwierdzam to tez błędami na jego forum na stronie głównej. I jeszcze jedno pytanie. Nazwa forum, nie chodzi tu o domenę tylko tytuł. Jeżeli uzyje tytułu tego samego jak u mnie to jest to zgodne z prawem?

Co do nazwy / tytułu samego forum do wydaje mi się, że sytuacja będzie analogiczna do nazwy domeny. Taki tytuł forum też w ogólności nie będzie stanowił utworu w świetle upaipp, a jeśli dodatkowo nie będzie zarezerwowanym znakiem towarowym, to znowuż pozostawałaby ewentualnie jedynie ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji w zakresie wprowadzania potencjalnych klientów w błąd co do produktu - czyli Art.3, 10, 13... ? Wszystko zależałoby od konkretnej sytuacji i działań osoby prowadzącej konkurencyjne forum.

Bardzo dziekuję za pomoc. Można zamknąć temat gdzyż uzuskałem potrzebne informacje.

Witam jak wyglada zastrzeżenie znaku towarowego? I czy jak zastrzegę sobie ten znak jako własny to czy będę się mógł ubiegać o zamkniecie tamtego forum skoro już istnieje?

cypeczek napisał:
Witam jak wygląda zastrzeżenie znaku towarowego?
Szczegóły znajdziesz na stronie Urzędu Patentowego i w USTAWIE z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej". Przydatna bywa też wizyta u Rzecznika Patentowego.
I czy jak zastrzegę sobie ten znak jako własny to czy będę się mógł ubiegać o zamkniecie tamtego forum skoro już istnieje?
prawdopodobnie tak - ale zależnie to by zapewne było od sytuacji - zakresów ochronnych na znak oraz charakteru i zakresu działalności tego drugiego forum.

Powrót