Zdublowany rachunek

• Autor wątku Autor wątku aguusia88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguusia88

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam serdecznie. W okolicach marca zmieniliśmy umowe z rozliczeń 2 miesięcznych na co miesięczne prognozy z nowymi taryfami. Przyszlo rozliczenie do czerwca 2017 które uregulowalismy tj 232 zl podzielone na okresy. W lipcu podałam stan liczników, mógł też inkasent chodzić i zczytac licznik. Faktura znow opiera sie na rozliczeniu od marca tym razem do 11 lipca, czyli tez za okres ktory zaplacilsmy w wiekszosci. Ta faktura wynosi 453. Na koncie ebok jest napisane "czesciowowo zaplacona". Teraz nie wiem czy mam odjac od tej sumy to co zaplacilismy. Na pierwszy rzut oka wychodzi ze za 11 dni lipca musze uregulowac ok 220 zl (zapewnie pradu zużylismy wiecej niz tauron zakladal)

Obok tej faktury przyszly prognozy (na nasze oko zawyzone bo nigdy tyle nie placilismy. co miesiac max 130, min 90, ostatnie 100. A wszystkie sa za 135 czyli pow sredniej)

Nie maczegos takiego jak comiesięczne prognozy. Jest albo odczyt co miesiąc i się płaci za faktyczne miesięczne zużycie albo odczyt co pół roku i wtedy faktycznie są prognozy na kolejne 5 m-cy.

Tak. Chce się uchronić przed zawyżonym rachunkiem, nie chce placic wiecej niz zuzylam. podwójna zaplata za prad (placilam juz za kwiecien. Maj. Czerwiec. Znow nalczyli te miesiace)

Prognozy przyszly do zaplaty do końca roku

Co odpowiedzieli na złożoną w tej sprawie reklamację?

A może... nie złożyłaś jeszcze reklamacji? :o

Jeżeli Pani może to proszę wkleić te 2 fv oczywiście zakazać dane osobowe.

Wlasnie złożyłm reklamacje

Już pisze tak.
W marcu dostaliśmy prognozy. Za kwiecień z marcem. Maj i czerwiec lacznie 232 zl. Lipcu podalam stan licznika dlatego ze nie dostalam zadnych rachunkow na potem. Przyszlo rozliczenie na 453 zl od marca do lipca. Za kwiecien z marcem, i do czerwca placilam. Rozumiem ze mam odjac ta sume i pokryc roznice. Pani stwierdzila ze znow musze zaplacic te 400 :mad:. Czy ulomne osoby tam pracuja? Pojde do tairona do okienka zeby pani czarno na bialym zobaczyla absurd

aguusia88 napisał:
Wlasnie złożyłm reklamacje
Czy ulomne osoby tam pracuja? Pojde do tairona do okienka zeby pani czarno na bialym zobaczyla absurd

Złóż pisemnie reklamacje.

Żeby Pani pomoc muszę zobaczyć fv. Równie dobrze może mieć Pani na fv rozliczenia finansowe należy pamiętać ze prognozy to nie to samo co faktyczne zużycie. A pisanie i ułomności osób jest co najmniej nie na miejscu bo równie dobrze może się okazać ze to Pani czegoś nie rozumie A nie Panie w okienku.

Zrezygnowaliśmy z prognoz kiedys na rzecz rzeczywistych odczytow. Max to bylo 260 zl/2 czyli 130 zl m-c. Najmniejszy rachunek to byl 190/2 czyli 95 m-c.
Takto przychodzily 200-240 czyli 100-120/ m-c

Jesli zaplacilam 232 zl+ zaplace 453 zl + 134 za sierpien. To mamy 138 zl m-c (od marca 6 miesiecy) to jest duzo zwazywszy ze nie w kazdym miesiacu tyle samo zuzywamy pradu a podpisalismy umowe na taryfe z tanszym weekendem i godzinami w tygodniu. A do tego mamy prognozy na ponad 130 zl do grudnia

Jesli policze 453 zl od marca do lipca na 5 to mamy 90 zl m-c czyli realnie. Tyle ze zaplacilam juz ponad 200

Po pierwsze dalej nie zamieściła Pani tych 2 fv więc w sumie pomoc jest niemożliwa. Po drugie owszem A tańsze godz i weekendy i wtedy 1kwh kosztuje 0.24 gr ale w pozostałych godz. Już cena jest 0.68 gr za każdy kWh żeby to się opłacało to musi mieć Pani znacznie większa zużycie e.e. W tych tańszych godz. Do póki nie wklei pani fv to watek jest bezcelowy.

Moim zdaniem pytająca powinna poczekac na odpowiedz na reklamacje.

Oczywiście, ze może poczekać ale jest też duża szansa że dowiedzialaby się teraz od ręki z racji wykonywanego przeze mnie zawodu.

Jmw okuenku nic nie zrobie bo nie mam pełnomocnictwa ani upoważnienia, mam czekać na reklamacje. W nadxym gosposarstwie nie ma instalacji gazowej flatego zużycie pradu jesylt wieksze.

No i wszystko się zgadza nie ma co reklamować. Proszę zwrócić uwagę ze w 1wszej fv nie ma Pani naliczonego żadnego zużycia jeśli chodzi o prognozy. Same opłaty stałe za fakt że licznik wisi. A te ok. 230 zl to niedoplata do miesiąca marca 2017. Jak wrócę do domu to wieczorem mogę napisać i wytłumaczyć tak ogólnie te fv

ale mam prognozy od marca do czerwca, zna darmo tego nie placilam. jest jasno jak byk ze to za kwiecien, maj i czerwiec, nie usmiecha nam sie placic 588 zl do sierpnia, na raz takiej sumy nie mamy, najwyzej odlicze 200 zl od 450 i niech sie .. ubolewam ze ukochany wzial ta umowe bo wiedzialam ze beda problemy znow z prognozami. kiedys nagle musielismy doplacic 450 zl, bo okazalo sie ze prognozy byly za niskie a my zuzylismy wiecej

po prognozach placilismy co 2 miesiace 200 zl

Ostatnia edycja:
Na Maj i cerwiec ma Pani 17 zl prognozy. Chyba nie uważa Pani ze zużywa prądu za 17 zl w miesiącu skoro ma Pani wszystko na prąd. Nie zapłaci Pani całości to będzie windykacja i odsetki.

za 130 zl tez nie uzywam pradu. jak zaplacimy z opoznieniem to nic sie nie stanie. zaplacimy czesc, a potem normalne prognozy i poczekamy, pewnie wyjdzie ze uzyjemy mnie pradu i dadza prognozy za 80 zl zeby potem znow nam przybic 500 zl wyrownania

Na wysokość prognoz ma Pani realny wpływ zawsze można zadzwonić z aktualnym stanem licznika i powiedzieć że się chce prognozy np. Wg sredniodobowego zużycia lub samemi zaproponować np. 120 zl. Ze złożonej reklamacji nic nie wyjdzie.

Powrót