Zerwanie umowy stażowej z powodu zwolnienia lekarskiego?

• Autor wątku Autor wątku Anonim_2281
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anonim_2281

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. :)

24 maja zacząłem staż unijny z urzędu pracy trwający 6 miesięcy na stanowisku pozostali pracownicy obsługi biurowej. Po około 3 miesiącach dnia 6 sierpnia udałem się do chirurga w celu kontroli palca stopy, którego staram się wyleczyć od kilku lat. Chirurg uznał, że czeka mnie kolejny zabieg skrócenia paznokcia i usunięcia ziarniny. Otrzymałem zwolnienie lekarskie na tydzień i antybiotyki. Zabieg odbędzie się 27 sierpnia, więc wtedy też będę mieć tydzień zwolnienia w celu zagojenia się rany.
Przechodząc do pytania - Czy szef (z miejsca, w którym odbywam staż) może z tego powodu złożyć wniosek o przerwanie stażu z powodu zbyt dużej nieobecności? Czy jest jakiś okres bezpiecznego zwolnienia, by nie ryzykować przerwaniem stażu? Szef uważa, że symuluję, więc obawiam się, że znajdzie na mnie jakiś haczyk... :( Poza tymi zwolnieniami ominąłem tylko jeden dzień, który mam usprawiedliwiony. I czy w przypadku zerwania umowy mam zwrócić wszystkie dotychczasowe wynagrodzenia z urzędu pracy?

Dziękuję za każdą odpowiedź.

Anonim_2281 napisał:
Szef uważa, że symuluję
To, co szef uważa ( o ile nie jest lekarzem specjalistą) wobec zwolnienia lekarskiego i wypisu szpitalnego nie ma znaczenia.
Jeżeli jednak Twoja dłuższa nieobecność uniemożliwi realizację stażu, możliwe jest rozwiązanie umowy o staż.

Shocked napisał:
To, co szef uważa ( o ile nie jest lekarzem specjalistą) wobec zwolnienia lekarskiego i wypisu szpitalnego nie ma znaczenia.
Jeżeli jednak Twoja dłuższa nieobecność uniemożliwi realizację stażu, możliwe jest rozwiązanie umowy o staż.

Rozumiem. Z tego co wiem to w przypadku rozwiązania umowy mam dokonać jakichś zwrotów pieniędzy. Czy wlicza się do tego aktualnie wypłacone stypendium?

Organizator stażu może wystąpić z wnioskiem o przerwanie stażu z powodu nierealizowania programu stażu z powodu usprawiedliwionej nieobecności stażysty.
To PUP decyduje czy wniosek jest zasadny jednak w praktyce nikt nie zmusi organizatora żeby osoba kontynuowała staż.
W takim przypadku nie ma mowy o zwrocie pieniędzy za staż.

Powrót