Zgubienie dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku asia1701
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wystarczy zgłosić to w urzędzie na policje powinno sie zgłosic w celu takim że ten dowód może wpaść w niepowolane ręcę i tylko nieprzyjemności póżniej wynikną

Witam jakis tydzien temu rowniez zgubilem dowod osobisty ale moj problem polega na tym ze zgubilem go na terenie innego miasta niz jestem zameldowany i nie bardzo wiem czy jechac do domu czy mozna zglosic to w tutejszym UG??

Myśleliśmy, że mąż zostawił dowód na działce, a wczoraj przyszło do nas pismo, że nie płacimy jakiejś pożyczki!! Która została pobrana jakieś parę dni temu. Jak też później się okazało dowód został zgubiony i ktoś wzioł sobie na niego pożyczkę, którą my mamy teraz spłacać..... Da się to jeszcze jakoś odwrócić czy będziemy musieli płacić za tego skurczka???

Trzeba koniecznie zastrzec numery zgubionych dokumentów w systemie bankowym, żeby ktoś nie wziął kredytu na Pani nazwisko. Związek Banków Polskich prowadzi System DOKUMENTY ZASTRZEŻONE (www.dokumentyzastrzezone.pl) - wystarczy zastrzec dokument w jednym banku a informacja zostaje automatycznie przekazana do pozostałych banków (i nie tylko - z Systemu DZ korzystają operatorzy telefonii komórkowych czy agencje pośrednictwa wynajmu nieruchomości).

Witam. Zgubiłem dowód osobisty, z tym że jego brak zauważyłem dopiero dziś, a jak mniemam, do jego zgubienia doszło.. tydzień temu. Tutaj pojawia się moje pytanie, co w przypadku, gdyby ktoś przez ten czas, do momentu zgłoszenia zgubienia dowodu na policji (dziś), wykonał jakiekolwiek operacje pieniężne wykorzystując ten dokument?

czy istnieje jakikolwiek uniwersalny sposób, by to sprawdzić?

Witam wszystkich . mam 19 lat i zgubiłam dowód osobisty,legitymacje szkolną i bilet miesięczny. Uczęszczam do szkoły w tym roku mam mature ,a do niej dowód jest niezbędny , teraz w styczniu mamy matury próbne i tez bede potrzebowała dowodu, którego nie mam. co mam zrobic , nigdzie jeszcze nie zgłaszałam zguby , nawet nie mam pojęcia gdzie bym mogla to zgłosić. błagam o pomoc .

Witam. W tą sobotę zgubiłem dowód osobisty, jutro wybieram się do urzędu miasta aby to zgłosić i wyrobić nowy dokument. Słyszałem, że istnieje coś takiego jak zastrzeganie dokumentów w banku, żeby ktoś, kto znajdzie dowód nie mógł wziąć na niego np. kredytu.
Chciałem się dowiedzieć czy takie zastrzeganie dokumentu jest darmowe, czy też coś kosztuje ? Jak tak, to ile ?
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy osoba która znalazła mój dowód może na jego podstawie np. wyczyścić mi konto w banku z pieniędzy ?

Wystarczy zgłosić zagubienie w Urzędzie Gminy. Jeśli to zrobisz, to zagubiony dokument jest nieważny.
Zapłacisz tylko za wyrobienie nowego dowodu.

Ja mam taki problem, że wypadł mi w autobusie portfel z kieszeni, no i ktoś go sobie przywłaszczył. Czy iść z tym na Policję, czy tylko do urzędu? Straciłem dowód osobisty, prawo jazdy i książeczkę wojskową.

Teraz juz się nawet nie płaci za wyrobienie dowodu osobistego, więc żaden problem. Wystarczy Zgłosić zagubienie w Urzędzie gminy

witam,

zgubilam dzisiaj dowod. niestety nie wiem kiedy i gdzie to sie stalo. w poniedzialek zamierzam udac sie do urzedu miasta w celu wyrobienia nowego. czy razem z wnioskiem o wydanie dowodu osobistego musze dostarczyc tez zawiadomienie o utracie dowodu osobistego? ile czeka sie na powtorne wyrobienie dowodu? i czy fakt, ze bede miala nowy dowod bedzie problemem przy odbiorze prawa jazdy?

z gory dziekuje za odpowiedz.

Witam mam pytanie zgubiłem dowod osobisty a za 4dni mam samolot, nie posiadam paszportu ani prawa jazdy dowod byl moim jedynym dokumentem co w takiej sytuacji nalezy zrobić???

Należ pamiętać że organ jak UM wystawia nowy dokument, ale po jego utracie należy zgłosić to organom ścigania jakimi jest policja, zawsze ktoś podobny może się posłużyć waszym dowodem,np. pożyczka bankowa ratalna, mowa jest o DO. Za dużo jest wtedy kłopotów.

Zagubienia dokumentów nie zgłasza się policji!!!! Policja przyjmuje tylko zgłoszenie o kradzieży , a i to podchodzi do tego z nieufnością.
Zagubienie dokumentów zgłasza się organowi, który go wystawił.
Poza tym polecam zgłosić zastrzeżenie dokumentów w banku, w którym posiada się konto
http://www.dokumentyzastrzezone.pl/

Ostatnia edycja:
Jeszcze gwoli uzupełnienia:
Zgłoszenie utraty dowodu osobistego w urzędzie miejskim/gminnym jest równoznaczne z unieważnieniem dokumentu. Należy wyrobić sobie nowy dowód osobisty, bez względu na to czy dowód się odnalazł, czy też nie. Odnaleziony dowód należy zwrócić do UM i zostanie on zniszczony.

Ja mam z kolei nieco inne pytanie, ale na tyle pokrewne z tematem, że zamieszczam je tutaj.
Mój portfel został najprawdopodobniej skradziony w tłocznej knajpie, jednak na policji nie chcieli przyjąć mojego zgłoszenia z racji "braku dowodów", więc dałam sobie spokój. Niestety, niebawem mam pilny wyjazd za granicę, a z racji braku dowodu osobistego [który skradziono mi wraz z portfelem] i paszportu, który stracił ważność, mogę mieć problemy z przekroczeniem granicy [polsko-niemieckiej]. Czy istnieje jakikolwiek sposób, aby w takiej sytuacji wyjechać poza granice kraju? Np. na podstawie zaświadczenia o utracie dowodu osobistego wydawanego przez urząd miasta? Podobno w krajach UE istnieje coś takiego jak dowód tymczasowy, niestety w urzędzie powiedziano mi, że w Polsce nie.
Proszę o radę i z góry dziękuję serdecznie.

Ostatnia edycja:
Niedawno wyszlam za maż i muszę wymienic dowód osobisty czy musze go wymienic w miejscowosci w której jestem zameldowana czy moze to byc każda inna miejscowosc?

Powrót