Zk Czerwony Bór

• Autor wątku Autor wątku ona86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie.
Z tego co pobieżnie przeczytałem parę stron tego tematu
to strasznie dużo Pań ma pytania odnośnie "egzystencji",
zachowań, wychowawców itp. w ZK Czerwony Bór.

Miałem tą (nie)przyjemność że spędziłem w ww. zakładzie karnym
ponad rok (wyszedłem w grudniu zeszłego roku) więc jeśli będę
tylko mógł odpowiedzieć na jakieś wasze pytania to służę.

Pozdrawiam
chwastek

to super. od razu ja mam pytanie . Moj M niedługo bedzie przewieziony właśnie do Czb ( pisał o transport i ma termin do konca czerwca), moje pytanie brzmi ( jako tam osadzony pewnie bedziesz wiedział) jak to jest jesli mój łotr siedzi juz od padziernika z pierwszego zk w którym przebywał a był tam 5 mscy ma wzorowa opinie , wychowawca otworzył mu podgrupę p 2 pracował tam, teraz troche krąży po różnych zk , aktualnie przebywa na grochowie bo został zciągniety na zblizającą sie inną sprawe ,( chce dac pełnomocnictwo do prowadzenia całej sprawy adwokatowi tak zeby nie był potrzebny juz w tym zk i spokojnie mógł trafic do Czb) zbliza mu sie wokanda juz pismo jest wysłane i jak to jest czy ma szanse w Czb jako nowicjusz ze ja dostanie po przesiedzeniu w Czb np 1 miesiaca??? czy muszą go jak to sie mówi poznać.

moim zdaniem muszą go poznać ...
wszytko tak naprawdę zależy od wychowawcy i oczywiście zachowania.
w CZB nie jest trudno dostać pracę ... niech sie postara a miejmy nadzieje
że z kolejnej wokandy uda mu sie wyjść ...
jeśli nie siedzi za "rower" (jazda po pijaku na rowerze) to ma marne szanse na wyjscie
z tej wokandy ...

ale trzymaj kciuki oczywiście :)))

za rower (nad czy ubolewam teraz nie siedzi...) a jak jest z przepustkami, grupe przepustkowa ma otwarta jednak ze wzgledu na liczna wycieczki po zk jeszcze jej nie dostał. czy jak juz osiadzie w Czb to po jakim czasie moze na nia liczyc ( chce wiedzieć z doswiadczenia skazanych pewnie wiesz cos o tym wiesz ) bo ostatnio jak był w olsztynie OZ to mu wychowawca powiedział ze musi min 3 miesiace posiedziec aby ja dostać bo musi go poznać. kurcze to po co w takim razie opinia wzorowa z innych zk ??? zeby siedzie i siedzieć ....:sad:

a w którym pawilonie siedzi?
D?
Jeśli tak to naprawdę wszytko zalezy od wychowawcy/wychowawczyni ...
To oni stwierdzają czy delikwent już może chodzić na przepustki czy nie ...
Niech łapie kwity nagrodowe i czeka.
Czasami niech się przypomni wychowawcy bo ilość skazanych na jednego wychowawce jest tam przeokropna ...
Ja dostałem przepustki po 2 miesiącach od transportu z Lublina do Czerwonego Boru ...

teraz siedzi na grochowie ( ale pawilon nie wiem - ma p2 moze chodzić w swoich ciuchach) byłam tu dopiero raz na widzeniu i to z tesciową wiec sami nie bardzo moglismy sobie porozmawiać, a telefony to porazka 10 min 2 x w tygodniu a w tym krótkim czasie nawet nie wiem co mam sie pytać jego. z tego co wiem troche dziwny ten jego wychowawca ( jak to okreslił) wiec jak sam juz stwierdził mozemy zapomniec o przepustce z grochowa, dlatego ptytałam jak w czb czy tez musza go poznać. on jak sam to okreslił jest troche natretny ( w pozytywnym tego słowa zanczeniu) i lata za każdym wychowawca o prace wiec tego sie nie obawiam. w oz olsztyn dostał by juz prace wolnosciowa a był zaledwie 4 tygonie ale zw wzgledy na ten transport wszystko szlak trafił. według ciebie to Cz b jest "dobrym" więzieniem dla osadzonych ? co wogóle myslisz o tym zk???

ja osobiscie siedziałem tylko w lublinie i czerwonym borze ...
no jeszcze na białołęce troszkę ;p

Czerwony Bór jako nowe wiezienie po mojemu i nie tylko moim zdaniem ale i innych skazanych którzy przyjechali jest dobrym zakładem (jeśli .... może być dobry)
nie ma problemów z telefonami i tak naprawde dzwonisz ile chcesz ...
cele otwarte albo od 6 do 19 albo całą dobę (zależy od pawilonu)
mi tam było nawet ok (o ile może być ok) ...
jak nie podpadnie i nie przechlapie sobie na początku to będzie miał ok :)
dosyć łatwo dostać się na P3 a tam to już sama boskość :)

nie martw się myśle że szybko sie tam twój luby odnajdzie i będzie mu "dobrze" :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
chwascior a nie ma cos takiego ze dostanie przepustke w taki dzien co mu przepadaja bo u mojego dopiero 19 czerwca przypadaja i nie wiadomo ktorego go postawia na komisje bo jest na pawilonie d i pacuje ma dobre wnioski i nagrodowe i dobra opinie i program i kusr ukaczony i jaka jest szansa na wyjscie w 1 wokandy i moj mowi ze pewnie dopiero wjdzie w lipcu na przepustke 30 h i wychowawcy sie zmieniaja co jakis czas

eeee zmieniają ...
na D1 czy D2 jest?
bo wychowawca z D1 to pomimo opini sku^&% fajny koleś tylko trzeba umieć z nim pogadać.
a gdzie pracuje luby? bo jak na kuchni to z przepustkami będzie miał tragedie ...

na D2 jest i tam jest wychowawczyni i na d1 tez jest wychowawczyni i wlasnie z d1 ma wychowawczynie moj pracuj poza zakladem tam gdzie sklep spozywczy remontuje hotel

a do pracy nie możesz do niego przyjechać?
pobyli byście trochę razem :)

co do przepustek to miejmy nadzieje ze twój wyjdzie z wokandy
i o jakiekolwiek porzepustki nie będziesz sie musiała martwić :)

moniak ja nawet bym nie pojechala bo mam za daleko tylko jezdze na widzenia raz w miesiacu :)

Moniaczku ale hmmm ...
Znasz jakiś przypadek w którym nawet w czasie kontroli i przyłapaniu skazanego np. z żoną były z tego jakieś konsekwencje?
Bo ja nie ...
Jeśli majstrom i innym kierownikom w pracy skazanego to nie przeszkadza to SW ma to w pupie :>

Chwściorze mam do Ciebie pytanie. Czym jest oddział "ścisły"?? (interesuje mnie ścisły w CzB)Jakie zasady tam panują? Chodzi mi przede wszystkim o korzystanie z telefonu. Nie wiem czy dobrze myśle ale wydaje mi sie że to nie jest to samo co tzw. "zamek"..??
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Zakład Karny w Czerwonym Borze można powiedzieć że jest podzielony na dwie części ...
Pierwsza część to część za murem (mur taki że ja piernicze! 7,5 metra w górę i 2,5 metra w ziemie) to część nazywana ścisłą ...
Na "ścisłym" (to nie oddział tylko 3 pawilony [A,B,C] po byłej jednostce wojskowej) znajdują się:
pawilon A: areszt śledczy
pawilon B: w większości P1 i małolaty
pawilon C: P2 ( o kant zadka takie P2 bo cele są otwarte w godzinach 6-18)

no i jest część nie ogrodzona murem czyli:
tzw. szesnastka czyli pawilon P2 dla pracy
i P3 na którym jest luz i miodzio :)

co do widzeń to: Ogólnopolski Portal Służby Więziennej

ps. tak sie wysiliłem tym postem że jesteś mi winna trzy złote ;/

A ja wam powiem że ten ZK to porażka chodzi mi tu o SW mianowicie .....czy jak kto woli .... :!: Znam ten ZK bo rok w nim przesiedziałem pracowałem tam zarówno na wolności jak i na terenie,siedziałem na ścisłym na B potem na D1 no i na P3 niema co tego zkładu chwalic służba medyczna jest od wypisywania wniosków karnych nie od leczenia to po pierwsze, po drugie wychowawcy... kompletnie niekompetentne osoby po za dwiema paniami. po trzecie niema mowy o zdobyciu jakiś tam kwalifikacji wszystko palcem na wodzie pisane , jak juz kogoś wezmą do pracy to niema mowy o zwolnieniu jak cos dolega to lepiej sie samemu leczyc bo i nawet leków niemaja a jak niewyjdziesz do pracy to kwit... na P3 bezczelnie śmigaja karaluchy i inne robactwo włazą wszędzie a administracja ma to gdzies. Co do wokand to terz nieciekawie bo jest tam taka pani prokurator , ktura po wejsciu na sale odrazu mówi NIEDOUWZGLĘDNIENIA nawet jesli zakład wystąpił o wokande Jeśli chodzi o samą odsiadke to niejes żle konflikty są ale jest ich mało i nieprzybierają na sile... pozdro dla CHWASTKA .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chwaścior dziekuję Ci za odpowiedź!! :) jeżeli chodzi o pawilon B i C jak jest z możliwością dzwonienia?? ile razy w tygodniu? nie wiem dokładnie na którym pawilonie jest mój mężczyzna..tyle wiem że na A napewno dzwonić nie można dlatego pytam o B i C :)
widziałam ten mur...straszny...;(

pozdrawiam :)

PS dostaniesz i 5 złotych :)

na B i C na każdym oddziale są po 2 telefony i dzwonić można w godzinach otwarcia cel ...
mc09 a kiedy siedziałeś? :)
bo też siedziałem i w B i w 16 i na E i moim zdaniem to P3 jest całkiem przyzwoite :>
przynajmniej ja miałem ok bo miałem zezwolenie na komputer i kuchenkę elektryczną ^^

Powrót