ZK ZABRZE ZABORZE

• Autor wątku Autor wątku malymotyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: Zk zabrze zaborze

Szkoda język strzępic, bo gość nie zrozumie i tak.

1.Recydywa sądowa: taką recydywą nazywamy osoby, które odbyły co najmniej 6 miesięcy kary pozbawienia wolności, w okresie 5-ciu lat od okresu odbywania kary i popełni kolejny raz przestępstwo umyślne. Przy tego rodzaju recydywie Sąd (zazwyczaj) wymierza surowsze wyroki, bo mogą być nawet w górnej granicy przewidywanej przez KK kary, właśnie przez to, że dopuścił się kolejny raz przestępstwa. Osoba mająca status recydywisty sądowego może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po 2/3 odbytej kary.
2.Recydywa penitencjarna: jest to podgrupa nadawana skazanemu przez Komisję Penitencjarną. Przede wszystkim podgrupę recydywistów stworzono po to aby wyodrębnić osoby odsiadujące już kare po raz któryś (od 2 wzwyż) od osób odbywających kare po raz pierwszy, w więzieniach specjalnie przystosowanych dla każdej grupy: M, P, R (łącznie z systemami). Jest również możliwość, że Sąd Penitencjarny zastosuje swoje prawo do zadecydowania o tym, że recydywista będzie odbywał karę w systemie P, zdarza się to bardzo rzadko, oczywiście mając na względzie system resocjalizacyjny. Jeżeli skazany jest tylko recydywą penitencjarną, nie sądową może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie na warunkach pierwszy raz osadzonych, czyli po 1/2 odbytej kary- chyba, że był skazany za przestępstwa związane z zorganizowaną grupą przestępczą, zbrojną grupą przestępczą lub przestępstwo przynosiło mu stałe źródło dochodu.
Multirecydywa- taką podgrupę dostanie osoba, która na warunkach recydywy sądowej popełnił następny raz przestępstwo podobne umyślnie w przeciągu 5-ciu lat po odsiedzeniu kary, bądź jakieś części (jeżeli dostał warunkowe przedterminowe zwolnienie). Przestępstwo podobne rozumie się: takie z użyciem przemocy, kradzieży, przeciwko zdrowiu i mieniu, gwałt, lub groźba. Multirecydywista może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po odbyciu 3/4 kary. Multirecydywiście sąd wymierza karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane przestępstwo w wysokości powyżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia, a może ją wymierzyć do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.

xelur to co napisałeś teraz to niema sensu

cyt: ''Jeżeli skazany jest tylko recydywą penitencjarną, nie sądową może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie na warunkach pierwszy raz osadzonych, czyli po 1/2 odbytej kary''

Pomyliłeś ta Recydywę Sądową z Penitencjarną właśnie , bo właśnie Recydywa Penitencjarna to jest to że ktoś odbywał Kare na Zakładzie dla pierwszy raz skazanych i popełnił w przeciągu 5 lat nowe przestępstwo podobne i siedzi znów i to jest właśnie Recydywa Penitencjarna.

Mało tego,nawet będąc w Areszcie Śledczym przed Wyrokiem Wychowawca już już robi selekcje w Areszcie Śledczym i odziela Recydywistów od tych Pierwszy Raz.

Teraz tak twierdzisz,ze Recydywiści Penitencjarni po Połowie Kary wychodzą tak ?

cytuje ''Jeżeli skazany jest tylko recydywą penitencjarną, nie sądową może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie na warunkach pierwszy raz osadzonych, czyli po 1/2 odbytej kary''

Komisja penitencjarna w życiu nie skieruje skazanego na Zaklad Karny dla Recydywistów jeżeli wcześniej nie odbywał ten ktoś Kary Pozbawienia Wolności w ZK (nawet pobyty Aresztach Śledczych się nie wliczaja do Recydywy )

Jak można być Recydywistą Penitencjarnym gdzie wcześniej uprzednio się nie odbywało Kary Pozbawienia Wolności w ZK ?

To co napisałeś to zaprzeczyłeś sam sobie...

Zrozumcie po raz kolejny że do Recydywy się wliczają pobyty w Zakładach Karnych
a nie ile ktoś ma przestępstw na koncie i Recydywiści stają na Warunkowe Zwolnienie tylko po odbyciu 2/3 Kary i to nie Sąd nadaje Recydywe a Komisja Penitencjarna w ZK
i nie ma coś takiego w Kodeksie Karnym Wykonawczym jak Recydywa Sądowa

Recydywa sądowa (zwykła, podstawowa), jest ujęta w art. 64.kk

Natomiast recydywa penitencjarna jest ujęta w Art. 82 kkw

Wydaje mi się że to Ty mylisz pojęcia, i zanim zaczniesz wszystkich obrażać i odpisywać w nerwach, radzę przeczytać pojęcie "recydywa" na wikipedii, tam jest to napisane prostszym językiem, więc powinnaś/eś zrozumieć łatwiej.

Dodam tylko że musisz poczytać jeszcze na temat warunków odbywania kary. To nie zakłada karny definiuje warunki, a grupa penitencjarna.

Równocześnie proszę któregoś z moderatorów o usunięcie nieprawidłowych porad, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.

Ostatnia edycja:

w Zakładzie Karnym w gabinecie Penitencjarnym na Komisji Penitencjarnej nadają właśnie podgrupe Penitencjarną i to ja mam rację że Recydywa wychodzi po 2/3 Kary... wkleilem link i dalej mi nie wierzycie ... zrozumcie że tu nie maja przestepstwa nic do rzeczy do Recydywy a pobyty wczesniejsze w ZK

10 razy może być ktoś skazany za takie same,lub podobne przestępstwo i będzie odbywał Karę Pozbawienia Wolnosci w ZK dla Pierwszy Raz Skazanych i nie wprowadzajcie ludzi w błąd ze Recydywa wychodzi po Połowie Kary, po Połowie Kary wychodza pierwszy raz skazani w ZK ...

Co to by była za resocjalizacja był siedział wyszedł i wrócil do ZK i znów wychodzi po Połowie Kary hahahaha

kończe temat już niech Wam będzie ze Recydywiści wychodzą po Połowie Kary

No i wraz wie swoje mimo że 3 osoby twierdzą inaczej :D
Gosc Ty serio nie rozumiesz, że chodzi o recydywe w rozumieniu art. 64 kk? Podrupa nadawana przez komisje penitencjarną (a tym samym rodzaj zakładu karnego) nie ma nic do rzeczy.

tylko Komisja Penitencjarna nadaje Recydywe w Zakladzie Karnym

kiedyś zapytałem w Sądzie nawet o Recydywe powiedzieli mi jasno i wyraznie że to Zakład Karny juz się tym zajmuje i taka prawda jest staje się na Komisję Penitencjarną w ZK i oni nadają podgrupe P lub R

RE: Zk zabrze zaborze

gosc1012345 napisał:
kiedyś zapytałem w Sądzie nawet o Recydywe powiedzieli mi jasno i wyraznie że to Zakład Karny juz się tym zajmuje i taka prawda jest staje się na Komisję Penitencjarną w ZK i oni nadają podgrupe P lub R

Jak może sąd nie zajmować się czymś co jest ujęte w kodeksie karnym?
I tak recydywą PENITENCJARNĄ nie zajmuje się sąd a komisja PENITENCJARNA.

Recydywa sądowa ma także wpływ na wyrok, w takim razie jak miałaby być rozpatrywana przez komisję penitencjarną?

Tylko Komisja Penitencjarna nadaje Recydywe Penitencjarna i kieruje do Zakładu Karnego dla Recydywistów Penitencjarnych...

Wyjaśnijcie co oznacza Recydywa Sądowa czy jest to że skazany został skazany dwa razy za te samo przestępstwo lub podobne ?

ja daje na luz juz z tą Recydywą ale chce Wam powiedzieć że jeśli w praktyce się spotkacie z tym to mi sami za jakiś czas rację przyznacie że miałem rację że Recydywisci maja prawo do Warunkowego po 2/3 Kary,

Sąd Penitencjarny czy Rejnowy czy Okręgowy nie zajmuję sie nadawaniem podgrupy Recydywistom tylko nadaja takową grupe Komisja Penitencjarna w Zakładzie Karnym

gosc1013456 no to ja się spotkałam i wiem, że racje masz w tej częsci, że podgrupe nadaje komisja. W reszcie się mylisz. O WPZ po 2/3 może się ubiegać (m.in.) osoba, która po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary pw w ciągu 5 lat popełniła kolejne przestępstwo podobne. To jest recydywa z art. 64 kk. Przykłady:
Osoba za kradzież z włamaniem ma 2 lata, po wyjściu kradnie czy wyłudza czy co tam jeszcze, wtedy sąd orzeka karę w warunkach recydywy. I o warunkowe może ubiegać się po 2/3.
Natomiast jeśli ktoś odbywa karę za kradzież, wychodzi i wdaje się w bójkę (przestępstwo nie jest podobne), dostaje kolejny rok pw to może się ubiegać o warunkowe po 1/2.

no ok melanchoniczka w roku 2012 przebywałem na pododziale Aresztu Śledczego gdzie siedziała Recydywa, bo to był typowo zakład karny dla Recydywistów Penitencjarnych i ów wychowawca mi mówił , że Recydywa zawsze ma Prawo do Warunkowego Zwolnienia po odbyciu 2/3 Kary wiesz.Nie ważne czy podobne czy inne przestępstwo,tak mi powiedział Nie kłóćmy się już o te Warunkowe tylko zauważ :

W latach 2010-2011 przebywałem w Areszcie Śledczym o czyn z art.279 kk
Lecz pod koniec roku 2012 znów przebywałem w Areszcie Śledczym w związku o czyn m.in z art.278 kk (czyli podobne przestępstwo popełniłem) mając 3 wyroki w zawieszeniu za podobne przestępstwa(2x art.279 i art 286kk) i zobacz melanchoniczka w moich papierach nigdzie Sąd mi nie napisał w Postanowieniu ze orzeka kare w warunkach recydywy (mam napisane tylko,że ponownie dopuściłem sie ponownego przestępstwa)

Zostając skazany odbywałem Karę Pozbawienia Wolności w Zakładzie Karnym dla Pierwszy Raz odbywających Karę Pozbawienia Wolności w ZK...I Prawo do Warunkowego Zwolnienia z Odbywania Reszty Kary Pozbawienia Wolności miałem po Połowie Kary (1/2) i stawałem po Połowie Kary na Warunkowe Zwolnienie w Zakładzie Karnym...
Nawet w Sentencji wraz z Uzasadnieniem odmowy WPZ mam napisane że Prawo do Warunkowego Zwolnienia nabywam po Połowie Kary...

melanchoniczka nie chcę sie kłócić chciałem tylko wyjaśnić wiesz co i jak o tym Warunkowym Zwolnieniu może Ty masz rację ok....

Pozdrawiam

gosc1012345 napisał:
w moich papierach nigdzie Sąd mi nie napisał w Postanowieniu ze orzeka kare w warunkach recydywy
Dlatego mogles sie ubiegać o warunkowe po 1/2.

tak dlatego że odbywałem Karę na ZK dla Pierwszy Raz Odbywających Karę Pozbawienia Wolnosci w ZK Po raz Pierwszy

Nieeee! Dobra, kończę już,bo to bez sensu.

no jak nie melanchoniczka nie mogłem być Recydywistą bo wcześniej nie odbywałem Kary Pozbawienia Wolności w Zakładzie Karnym no jak Ty sobie to wyobrażałaś że ktoś nigdy nie odbywał Kary w ZK a go dadza do ZK DLa Recydywy ?

melanchoniczka weż mi uwierz ja mam rację z tym warunkowym zwolnieniem....

melanchoniczka uwierz mi na Boga że odbywając Karę Pozbawienia Wolności w Zakładzie Karnym dla Pierwszy Raz wszyscy stają po Połowie Kary,oprócz tych co siedzą za art.148 kk gdzie Kara jest dożywotnia,25 lat Pozbawienia Wolności i grupy przestępcze....

Powrót