ZK Żytkowice (Garbatka letnisko)

• Autor wątku Autor wątku jovanka22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Też jutro będę, więc dopytam dokładnie jak to wygląda,ale z tego co widzę to nie ma za wiele w tej "kantynie",żeby paczkę zrobić.. Orientujesz się czy w tygodniu, tak jak np. jutro dużo ludzi na widzenia przyjeżdża???

O widzę ,że byłyśmy 12 obydwie u swoich Łobuzów:D

Więc jak sama pewnie widziałaś - było bardzo mało osób -ja miałam wczoraj intymne:D i jak wchodziłam to podeszłam na chwile do kantyny i na sali siedziały TYLKO 2 rodziny a jak wyszłam to był tylko jeden chłopak co czekał na osadzonego.
więc w tygodniu jest BARDZO mało osób.

a więc w celu weryfikacji informacji :

1.pieniądze na wypiskę można wpłacić na miejscu ale tylko od pon. do piątku.

2.osadzonemu nie można nic kupić ,żeby wziął ze sobą pod cele-ja kupiłam karty telefoniczne ale nie mogłam Mu dać więc wzięłam ze sobą i jak zadzwonił to przekazałam mu przez telefon pin do karty.

3.paczki tak jak pisałam można robić przez internet(trzeba złożyć zlecenie na paczkę-można pobrać to zlecenie ze strony internetowej lub z kantyny) i trzeba złożyć potwierdzenie zapłaty -osadzony dostanie taką paczkę-UWAGA -do 5 dniu,
można też zrobić paczkę tradycyjnie drogą pocztową :)

natomiast gazety i krzyżówki (ok. 5 sztuk) można podać na widzeniu t.z.n. przekazać SW a oni po sprawdzeniu przekażą osadzonemu :D Play Boy (czy jak to się piszę) też przechodzi bo wczoraj pewna pani miała obiekcje..

Oczywiście tradycyjnie można na widzeniu coś kupić do picia i jedzenia ale wszystko konsumujemy na miejscu.

A tak byłyśmy:D Faktycznie nikogo nie było, nawet z wychowawcą udało mi się porozmawiać, co w weekend jest nierealne.

Ja raz w miesiącu rozmawiam z wychowawcą (wczoraj też zamieniłam z nim parę słów)
w tygodniu jest lepiej-bo rozmawiam z mojego łobuza wychowawcą ,
a w weekend zazwyczaj jest wychowawca z innego oddziału czy pawilonu , który ma dyżur i za wiele nie ma mi do powiedzenia ani sam do zrobienia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to powodzenia życzę, oby Wam się udało;) My narazie czekamy na pracę jakąś, może łatwiej wtedy będzie o jakąś przepustkę, wychowawca powiedział że jest szansa.

oj tak , z tego co słyszałam jak masz pracę to i chodzisz na przeputki (choć nie zawsze to pewnie idzie w parzę)-

to jest BARDZO DOBRE ROZWIAZANIE dla tych co mają dłuższy wyrok niż mój Łobuz.

Też życzę Wam powodzenia ;) bo w tej sytuacji obydwu nam się przyda , choć trzeba podchodzić do tych spraw sceptycznie , żeby później nie być rozczarowanym...

wlasnie z tamtat wyszedlem w czwartek wiec jak macie pytania to nie ma sprawy odpowiem
a tak miedzy nami najgorszy zaklad w jakim siedzialem :)
pozdro
wowo

wowo24 napisał:
wlasnie z tamtat wyszedlem w czwartek wiec jak macie pytania to nie ma sprawy odpowiem
a tak miedzy nami najgorszy zaklad w jakim siedzialem :)
pozdro
wowo

Mój mąż bardo chwali sobie ten ZK:) Póki co to najlepszy chyba jaki mógł się trafić.

siedzialem w bielsku bialej, wadowicach, cieszynie i jastrzebiu ale ten to jak dlamnie r-0 a nie r-2

wiolaa121 napisał:
Mój mąż bardo chwali sobie ten ZK:) Póki co to najlepszy chyba jaki mógł się trafić.[/QUOM

Mój Łobuz też jest zadowolony (jeżeli można tak mówić przebywając w Z.K.)
dzwoni do mnie 2-3 razy dziennie, raz na jakiś czas mamy widzenia bez dozorowe- więc ja jestem zadowolona , a mój Łobuz wie ,że ponosi konsekwencję za swoje wcześniejsze czyny -zdaje sobie sprawę ,że to nie wakacje i że nie może liczyć na miłą obsługę hotelową.

Witam wszystkich!.Mój mąż stara się o przeniesienie do Żytkowic ,bo nasłuchał się ,że z Żytkowic się szybciej wychodzi na wpz.Teraz jest w łodzi i z tąd wychodzi jakieś 5%.Nie ukrywam ,że do Żytkowic nam ok 200km i wyjazd na widzenie to max raz w miesiącu,ale jeśli jest szansa ,że nie bedzie musiał odsiedzieć do dzwonka to przeboleję to.Pracuje na kuchni ze specjalizacją "dieta" ,wiec ma jak w banku ,że go nie będą chcieli puścić wcześniej ,bo nawet proponowali mu R3 a jest na R2, żeby tylko został na pracy.Jeśli możecie coś z doświadczenia podrzucić jak jest z Żytkowicach z pracą i wpz będę wdzięczna.

misianika napisał:
Witam wszystkich!.Mój mąż stara się o przeniesienie do Żytkowic ,bo nasłuchał się ,że z Żytkowic się szybciej wychodzi na wpz.

To w ZK Żytkowice obowiązuje inne prawo, niż na terenie Polski?

w zytkowicach to samo na 30 stajacych na wokande dostaje 3-5 z praca lipa w zasadzie tylko dla wybranych i bardzo dlugo sie czeka na wokande min 2-3 miesiace
pozdro
wowo

guest na pewno na własnej skórze się przekonałeś ,że w Polsce są równi i równiejsi,jednym idzie się na rękę ,a innym utrudnia życie. Jesli już sama SW mówi chłopie jedź w inne województwo ,bo łódzki skład sędziowski jest totalną osobliwością to cos musi w tym być.Wyobraź sobie ,że chłopak siedział i na wszystkie zalżalenie nie i nie ,a pojechał w polskę i po 3 miesiącach jest w domu.
wowo24 to powiedz mi jak długo tam byłeś ,bo podajesz taką dokładną statystykę .
Jest róznica kto się stara o wpz i za co siedzi wiec nie wspomnę o karcie karnej jak jest bogata to przychylność składu mniejsza ,ale w łodzi naprawdę ma się wrażenie ,że wpz zależy od rzutu monetą.
pozdrawiam

misianika napisał:
Jest róznica kto się stara o wpz i za co siedzi wiec nie wspomnę o karcie karnej jak jest bogata to przychylność składu mniejsza ,ale w łodzi naprawdę ma się wrażenie ,że wpz zależy od rzutu monetą.
pozdrawiam

Jeżeli skazany nie będzie spełniał przesłanek materialnoprawnych oraz formalnoprawnych, to nie pomoże mu żadna "turystyka penitencjarna" i nawet w zakładzie karnym gdzie rzekomo "wypuszcza się 9/10 osób" (sic!) on nie otrzyma warunkowego zwolnienia. Co więcej, ta sytuacja u każdego skazanego jest bardzo "elastyczna" i z dnia na dzień może ulec zmianie. Dokładanie do tego ideologii "złego Sądu w miejscowości A oraz dobrego w miejscowości B" jest (mówiąc delikatnie) bezsensowne.

Ponadto interpretujesz warunkowe zwolnienie w kontekście "należy mu się", zupełnie zapominając o tym, iż skazanemu należy się co najwyżej odbycie kary, warunkowe zwolnienie zaś (póki co) jest instytucją, którą sąd może zastosować FAKULTATYWNIE.

Swoją drogą zauważyłem że zdecydowana większość osób myśli o instytucji warunkowego zwolnienia w kontekście "produkcji taśmowej" - nic bardziej mylnego. Rozstrzyganie w kwestii warunkowego zwolnienia jest zadaniem o wiele bardziej skomplikowanym, aniżeli Ci się wydaje...

Ostatnia edycja:
Witam

Dziś zadzwonił mój "Łobuz" i powiedział ,ze jest nabór do szkoły internetowej w Żytkowicach- wszystko jest tak na świeżo -wiec nawet nie wiemy jaka to szkoła-zawodowa czy L.o.-najważniejsze ,że wychowawca zakwalifikował Go i teraz mamy dostarczyć ostatnie jego świadectwo- jeszcze w tym tygodniu.

Mam pytanie : czy może ktoś z Was wie "coś" o tej szkole???
bo w necie nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat.

dowiedziałam się ,że w Z.k. w Żytkowicach funkcjonuje szkoła internetowa -technikum .
niestety na razie tylko tyle wiem.

pic na wode z ta szola internetowa.tak jak ze wszystkim co jest zwiazane z ta jednostka. wiem co mowie,znam ten "prywatny folwark" od podszewki.

tygrysek72 napisał:
pic na wode z ta szola internetowa.tak jak ze wszystkim co jest zwiazane z ta jednostka. wiem co mowie,znam ten "prywatny folwark" od podszewki.

skoro tak dobrze znasz ten Z.K to podziel się z nami swoimi informacjami.

Powrót