Złamana ustawa przez Windykatora

• Autor wątku Autor wątku Kolombo12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
damian xxx napisał:
To nie dobrze , nie zdobędziesz tych dowodów od wierzyciela.

Ale z banku może tylko to kosztuje w zależności chyba z jakiego okresu chce się wyciąg

Trzeba podać w banku chyba okres w jakim się płaciło i jakieś nazwy przelewów i oni mogą to odnaleźć i wygenerować potwierdzenia

Ostatnia edycja:
karaczoch napisał:
Ale z banku może tylko to kosztuje w zależności chyba z jakiego okresu chce się wyciąg

Trzeba podać w banku chyba okres w jakim się płaciło i jakieś nazwy przelewów i oni mogą to odnaleźć i wygenerować potwierdzenia

Już pytałem w banku, nie mozna takiej histori odzyskac ;-( nawet jak bym chcial zapłacic....
Na tę chwile mam tylko to co brat wpłacił, maskara....
Co ja mam teraz zrobic?
Mogę wpłacić im jakiej 200 zł np. jako przedłuzenie?

Ostatnia edycja:
To chyba na jakiegoś debila w tym banku trafiłeś , nie mają wyciągów sprzed 2 lat ? Niech Ci to na piśmie potwierdzą.Jaki to bank ?

karaczoch napisał:
To chyba na jakiegoś debila w tym banku trafiłeś , nie mają wyciągów sprzed 2 lat ? Niech Ci to na piśmie potwierdzą.Jaki to bank ?
Plus bank

Kolombo12 napisał:
KWOTA POŻYCZKI:
500,00 ZŁ
KOSZT POŻYCZKI:
135,00 ZŁ
WPŁATY:
500 ZŁ
ODSETKI:
116,48 ZŁ
TERMIN SPŁATY 07.2015
Należność główną , masz spłaconą
Pozostaje spłacić, koszty pożyczki , oraz odsetki (nie tak wysokie jak piszą)
Z braku potwierdzeń , ja bym zapłacił te koszty oraz odsetki i czekał spokojnie na ich ruch.
Takie jest moje zdanie , oczywiście nie musisz się z nim zgadzać.
ps. tytuł przelewu , dokładnie opisany , nie jakieś tam przedłużenie , tylko spłata.

Do banku to pojde osobiscie na dniach bo to bedzie mi potrzebne w sadzie a na to jest jeszcze czas, niech mi to potwierdzą bo też coś mi się wydaje ze klinetka mało kumata była...

Napisałem to oswiadcenie na pismie, wydrukuje dwa razy jedno wrece panu windykatorowi a drugie podpisane przez niego zostawie sobie.

A czy jak nie bedzie chcial mi podpisać to przejmowac się tym czy nie?

damian xxx napisał:
Z braku potwierdzeń , ja bym zapłacił te koszty oraz odsetki i czekał spokojnie na ich ruch.
ps. tytuł przelewu , dokładnie opisany , nie jakieś tam przedłużenie , tylko spłata.

Panie Damianie, jak z tym bankiem nie uda mi się nic wskurać to tak zrobie jak Pan napisał ;-)

Dzięki za pomoc ;-)

damian xxx napisał:

Te koszty i tak duże chyba były jak na kwotę 500 zł.Ta pozyczka była na 30 dni ? Tak sobie sprawdziłem ich stronę i teraz kwota 500 zł na 30 dni i 0 kosztów pozyczki. Ale to teraz po zmianach nie wiem jak wcześniej sobie liczyli.

Windykator pewnie nic ci nie podpisze więc będziesz musiał wysłac do nich za potwierdzeniem odbioru ( taki zółty druk ).

Ostatnia edycja:
karaczoch napisał:
Windykator pewnie nic ci nie podpisze więc będziesz musiał wysłac do nich za potwierdzeniem odbioru ( taki zółty druk ).
Tylko list polecony ZPO
karaczoch napisał:
Tak sobie sprawdziłem ich stronę i teraz kwota 500 zł na 30 dni i 0 kosztów pozyczki.
Autor nie spłacił terminowo (pierwsza pożyczka 30 dni , 0 kosztów) przedłużał , więc koszty doszły , wszystko zapewne jest w umowie pożyczki.

Art. 385[1]. § 1. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny.

digiton napisał:
Art. 385[1]. § 1. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny.
Jak mam to rozumieć?
Tego paragrafu też użyć?

To była odpowiedź do @damian_xxx W kontekście tego "wynika z umowy"

digiton napisał:
To była odpowiedź do @damian_xxx W kontekście tego "wynika z umowy"
Temat darmowej pierwszej pożyczki w wielu firmach pożyczkowych jest ogólnie znany i nagłaśniany , choćby w mediach .
Pożyczkobiorca podczas składania wniosku o pożyczkę , potwierdza zapoznanie się z regulaminem , a tam jest punkt , który to dokładnie i szczegółowo opisuję jakie trzeba spełnić warunki , aby pierwsza pożyczka była darmowa.
Po tzw. przedłużeniu , pożyczka staje się kolejną pożyczką.

Policja policją. Warto jeszcze napisać zawiadomienie do prezesa UOKiK ws stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Informowanie konsumentów o dziwnych kosztach, ach, tyle już firm zostało za to ukaranych.

Powrót