Złamanie ustawy o ochronie danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku psmd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psmd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Przyszło do mnie wezwanie do spłaty zadłużenia ( na adres zameldowania, ale tam nie mieszkam, tylko w innym mieście).
Moja mama, która jest osobą po 60stce chcąc dowiedzieć się dokładnie o co chodzi by to spłacić zadzwoniła do owej firmy windykacyjnej. Pani "windykator", która prowadzi moją sprawę powiedziała mojej mamie aktualne saldo na dziś (doszło parę złotych odsetek od daty wygenerowania pisma), podała za co jest to zadłużenie oraz o możliwości spłaty w ratach.
Windykatora w żaden sposób nie zweryfikowała nawet czy to na pewno moja mama (chociaż moja data urodzenia).
Jakie konsekwencje grożą owej firmie za złamanie ustawy o ochronie danych osobowych?
Dodam, że nie ukrywam nic przed rodzicielką, oraz jak się dowiem dokładnie u pierwotnego wierzyciela czy dana zaległość jest zasadna to oczywiście spłacę.

Dlaczego uważasz, że doszło tu do naruszenia przepisów wspomnainej ustawy?

Dwa pytania - po pierwsze kto jest wierzycielem (bo jeśli bank, to do złamania prawa bankowego doszło)? Po drugie Art 28 par 2 ustawy o ochronie danych osobowych raczej szło by tu podciągnąć. Art 29 par 2 też można by się przyczepić.

Moim zdaniem udostępniono informacje bezprawnie. A długi masz spłacać, a nie kombinować. Co faktu nie zmienia, że bezprawnie poinformowano.

Ewentualna kara to art 51 par 1 w/w ustawy - do 2 lat więzienia.

@Syphar o czym Ty piszesz? Rozumiem, że przez pomyłkę odpowiedziałeś w złym wątku.
W poście #1 nie ma niczego, co by wskazywało na naruszenie przepisów.

Bez żartów, to nie jest karalne, wszystkie informacje były w piśmie, który przyszło na wskazany adres. Na pewno nie ma tu zastosowania uodo. Temat do zamknięcia.

A dlaczego nie ma? Podałem dwa konkretne przepisy, które mają zastosowanie... Właśnie z uodo.

Kolego, art. 29 został uchylony ostatnią nowelizacją. Proszę o zamknięcie tematu, bo wypowiedzi wprowadzają w błąd.

Kolego, art. 29 został uchylony ostatnią nowelizacją.
A to przepraszam, nie zaobserwowałem tej zmiany. Jest ona osobliwa, ale skoro powstała... To mea culpa, nie spostrzegłem zmiany.

Powrót