Źle obliczone koszty egzekucji?

• Autor wątku Autor wątku amadeoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amadeoo

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Egzekucja - łączna kwota wszystkich należności, jakie wpłacono (zakończenie egzekucji na skutek zaspokojenia roszczenia w całości) to 2010 zł. Przy czym 850 zł wpłacił dłużnik komornikowi, 1160 zł zostało wyegzekwowane z rachunku bankowego. To był jedyny sposób prowadzenia egzekucji (było zapytanie do pracodawcy ale bezskuteczne, nie było egzekucji z wynagrodzenia - ani grosza).

Opłata stosunkowa wyniosła 310 zł z groszem - rozbita na dwie części. Jedna z nich to 73 zł, druga 237 zł.

Czy nie powinno być tak, że od kwoty 850 zł powinno być 15 proc. - 127,50 zł, a od kwoty 1160 zł powinno być 8 proc. - 92,80 zł? Co łącznie dałoby kwotę 220 zł. Zresztą i tak zawyżam, bo obliczam to na podstawie 100 proc. wyegzekwowanej kwoty, a przecież nie wszystkie "składniki" kwoty wyegzekwowanej stanowią podstawę do obliczenia opłaty egzekucyjnej.

Nawet, gdyby komornik sobie policzył 15% od całości, opłata stosunkowa byłaby niższa, niż 310 zł (wyniosłaby około 250 zł).

Zaznaczam, że przytoczone wyżej kwoty są kwotami netto i nie ma w nich podatku VAT. Zresztą ten też nie do końca wiadomo od czego jest policzony, bowiem wyniósł 63 zł. A skoro był liczony od kwoty 310 zł (opłata stosunkowa) to powinien wynieść ponad 70 zł.

Łącznie koszty wyniosły około 530 zł:
- 310 opłaty stosunkowe
- 97 wydatki gotówkowe
- opłaty stałe ponad 60 zł
- podatek VAT 63 zł

Co tutaj nie gra? Czy ja coś "niegramotnie" liczę? Może komornik doliczał sobie 20 proc. za każdy następny sposób egzekucji? Ale.nawet jeśli, to wciąż oplaty stosunkowe są zawyżone. Ale czy była tutaj podstawa, skoro 100 proc. egzekucji stanowiło zaspokojenie z rachunku bankowego - w części z wpłat własnych dłużnika, w części z przekazywanych przez bank?

Ostatnia edycja:
amadeoo napisał:
Nawet, gdyby komornik sobie policzył 15% od całości, opłata stosunkowa byłaby niższa, niż 310 zł (wyniosłaby około 250 zł).

Błędnie coś Pan liczy ;) Wyniosłaby około 435zł.
W marcu 2016 średnia krajowa to 435,10. "... Co do zasady wynosi ona 15 % wartości kwoty egzekucji. Opłata ta nie może być jednak niższa niż 1/10 wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego"

Mollka/parasolka napisał:
W marcu 2016 średnia krajowa to 435,10. "... Co do zasady wynosi ona 15 % wartości kwoty egzekucji. Opłata ta nie może być jednak niższa niż 1/10 wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego"

To dlaczego, skoro powinna wynieść minimum 435 zł, to tyle nie wyniosła? :) A dwa:"Jednakże w przypadku wyegzekwowania świadczenia wskutek skierowania egzekucji do wierzytelności z rachunku bankowego, wynagrodzenia za pracę, świadczenia z ubezpieczenia społecznego jak również wypłacanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, zasiłku dla bezrobotnych, dodatku aktywizacyjnego, stypendium oraz dodatku szkoleniowego, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową wysokości 8% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/20 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego."

Zatem Pani może i dobrze liczy, ale na podstawie błędnego przepisu, bowiem jeśli miałby naliczyć opłatę minimalną na podstawie tego toku myślenia, który Pani zastosowała, musiałby wyliczyć na podstawie 1/20, a nie na podstawie 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Tak czy inaczej, nadal nic się tutaj nie zgadza.

Chyba, że ktoś mnie wyprowadzi z błędu i będzie miał rację :)

amadeoo napisał:
musiałby wyliczyć na podstawie 1/20, a nie na podstawie 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
Owszem , podałam Panu właściwy przepis ale tylko urywek...
A zatem mamy dwie kwoty : 850zł(15%) = tj. 42% z całości , oraz 1160zł ( 8%) = tj.58% całości. Gdzie 850zł rozliczone jest wg. 1/10 średniego wynagrodzenia(czyli około 435zl), a 1160zł wg.1/20 (około 217zł).
435×42%=183zł. 217×58%=126zł / 183+126=309zł
Wychodzi na to , że się zgadza.;)

Ostatnia edycja:
No i teraz jestem w stanie zrozumieć ten "algorytm", choć przyznam, że jestem zaskoczony :) No ale jest to logiczne. To teraz jeszcze ten VAT mnie zastanawia - od jakiej kwoty został on naliczony, bo się nie zgadza - co prawda na korzyść dłużnika, no ale jednak "ni w pięć, ni w dziesięć" :) Już pomijam (choć właściwie nie pomijam), że dla zasady można by skarżyć DOLICZENIE vatu, wszak mamy coraz więcej wyroków stojących w tej kwestii za dłużnikami :)

Oj tam... Vat 23% niech Pan uzna , że Panu dychę opuścił ;P

lokata napisał:
A mogę poprosić o jakąś podstawę prawną do tego twierdzenia?

Zwykła literówka wiadoma rzecz, że chodziło o kwote 4.351 polemista zrozumiał. Podstawa -
Obwieszczenie
Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.

Ja też zrozumiałam.
Podstawa -
Obwieszczenie
Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.
A precyzyjniej? Które Obwieszczenie i dalszego akurat to?

lokata napisał:
Ja też zrozumiałam.

A precyzyjniej? Które Obwieszczenie i dalszego akurat to?

Lokata: czy przedstawiona powyżej argumentacja co do wyliczenia opłaty stosunkowej jest według Ciebie trafiona/właściwa/słuszna? :)

amadeoo napisał:
No i teraz jestem w stanie zrozumieć ten "algorytm", choć przyznam, że jestem zaskoczony :) No ale jest to logiczne. To teraz jeszcze ten VAT mnie zastanawia - od jakiej kwoty został on naliczony, bo się nie zgadza - co prawda na korzyść dłużnika, no ale jednak "ni w pięć, ni w dziesięć" :) Już pomijam (choć właściwie nie pomijam), że dla zasady można by skarżyć DOLICZENIE vatu, wszak mamy coraz więcej wyroków stojących w tej kwestii za dłużnikami :)

W tej sprawie wypowiedział się w dniu 7 lipca 2016 r. Sąd Najwyższy. W podjętej uchwale 3 sędziów SN o sygn. akt III CZP 34/16 stwierdził, że VAT winien być wliczony w opłaty egzekucyjne

Przeciętne wynagrodzenie jest z dnia wszczęcia egzekucji a nie zakonczenia

amadeoo napisał:
Egzekucja - łączna kwota wszystkich należności, jakie wpłacono (zakończenie egzekucji na skutek zaspokojenia roszczenia w całości) to 2010 zł. Przy czym 850 zł wpłacił dłużnik komornikowi, 1160 zł zostało wyegzekwowane z rachunku bankowego. To był jedyny sposób prowadzenia egzekucji (było zapytanie do pracodawcy ale bezskuteczne, nie było egzekucji z wynagrodzenia - ani grosza).

Opłata stosunkowa wyniosła 310 zł z groszem - rozbita na dwie części. Jedna z nich to 73 zł, druga 237 zł.

Czy nie powinno być tak, że od kwoty 850 zł powinno być 15 proc. - 127,50 zł, a od kwoty 1160 zł powinno być 8 proc. - 92,80 zł? Co łącznie dałoby kwotę 220 zł. Zresztą i tak zawyżam, bo obliczam to na podstawie 100 proc. wyegzekwowanej kwoty, a przecież nie wszystkie "składniki" kwoty wyegzekwowanej stanowią podstawę do obliczenia opłaty egzekucyjnej.

Zaznaczam, że przytoczone wyżej kwoty są kwotami netto i nie ma w nich podatku VAT. Zresztą ten też nie do końca wiadomo od czego jest policzony, bowiem wyniósł 63 zł. A skoro był liczony od kwoty 310 zł (opłata stosunkowa) to powinien wynieść ponad 70 zł.

Łącznie koszty wyniosły około 530 zł:
- 310 opłaty stosunkowe
- 97 wydatki gotówkowe
- opłaty stałe ponad 60 zł
- podatek VAT 63 zł

Co tutaj nie gra? Czy ja coś "niegramotnie" liczę? Może komornik doliczał sobie 20 proc. za każdy następny sposób egzekucji? Ale.nawet jeśli, to wciąż oplaty stosunkowe są zawyżone. Ale czy była tutaj podstawa, skoro 100 proc. egzekucji stanowiło zaspokojenie z rachunku bankowego - w części z wpłat własnych dłużnika, w części z przekazywanych przez bank?

Vat nie należny W tej sprawie wypowiedział się w dniu 7 lipca 2016 r. Sąd Najwyższy. W podjętej uchwale 3 sędziów SN o sygn. akt III CZP 34/16 stwierdził, że VAT winien być wliczony w opłaty egzekucyjne a opłata stała jeśli to z art 53a poszukiwanie majątku tez nie należną jeśli komornik nie zrobił nic z podstawowych czynnisci

Powrót