Ale w uzasadnieniu jest dokładnie napisane, że w momencie otrzymania szansy przez uzyskanie odroczenia "Jak wynika ze sprawozdania kuratora sądowego oraz dołączonego odpisu wyroku w dniu 14 maja 2008r ........... został skazany za kradzież w warunkach powrotu do przestępstwa w art. 64 § 1 kk. Popełniłem przestępstwo ale kilka miesięcy wcześniej zanim starałem się o odroczenie mi wyroku. W tym własnie pomylił się kurator.
Ponad to w tym wyroku z 14 maja znalazłem kolejne błędy:
„Przyjmując, iż tego czynu dopuścił się w ciągu 5 lat od odbycia kary 1 roku i 6 miesięcy pozbawienia wolności orzeczonej wyrokiem Sądu Rejonowego z dnia 7.06.2000r za przestępstwo z art. 279 § 1 kk, którą odbył w okresie od 21.11.2003 do 30.05.2005r.”
Czy od dnia 21.11.2003do 30.05.2005r jest półtora roku czy więcej?? Czy kara nie powinna skończyć się 21-go a nie 30-go? Ponadto 25.05.2005r zostało mi udzielone przedterminowe zwolnienie, więc jak sąd mógł udzielić mi przedterminowego zwolnienia z kary, która 21.05.2005r się skończyła?? W mojej ocenie 30-ty to 9 dni odsiedzianych dłużej a nie zwolnienie mnie warunkowo 4 miesiące wcześniej!
W wyroku jest również błąd w tekście mówiący, że w okresie od 3.10.06r działając czynem ciągłym dopuszczając się przestępstw a wymieniając te czyny napisał, że pierwszego dokonano 2.10.06r.
Swój wniosek o zawieszenie mi kary napisałem 27.06.2008r i czekałem na zawiadomienie mnie, kiedy będzie on rozpatrzony. Z uwagi na to, że przez 5 miesięcy nic nie przyszło pojechałem do Sądu tj. w dniu 22.12.2008r gdzie oznajmiono mi, że mój wniosek został rozpatrzony na moją niekorzyść i mogę złożyć zażalenie w ciągu 7 dni bieżących. W dniach tych są dni świąteczne, w których nie mogłem się poradzić żadnego prawnika czy adwokata a kodeks wyraźnie mówi, że Sąd nie może wydać postanowienia, jeżeli nie zostałem poinformowany o terminie jego posiedzenia. Z uwagi na brak możliwości porady prawnej zażalenie napisałem sam. Wspomniałem w nim o niepowiadomieniu mnie o terminie rozpatrzenia i prosiłem o ponowne rozpatrzenie mojego wniosku z dnia 27.06.2008r.