Źle rozpatrzone zażalenie... co teraz??

• Autor wątku Autor wątku Aleysha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleysha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Czy na złe rozpatrzenie zażalenia w Sądzie Okręgowym o wydziale karnym odwoławczym idzie się jeszcze jakoś odwołać?? tzn., w Sądzie I Instancji nastąpił błąd oceny kuratora przez co sąd odrzucił mój wniosek. Złożyłem zażalenie do Sądu Okręgowego, w którym napisałem, że kurator popełnił pomyłkę przez co Sąd I Instancji nie przychylił się do wniosku. Sąd Okręgowy po raz kolejny źle ocenił moją sytuację, ponieważ nie poprosił o nową opinię tylko skorzystał z tej błędnej na którą ja złożyłem zażalenie. Czy jest na to jeszcze jakieś odwołanie??

na postanowieniu sądu jest przecież informacja czy przysługuje odwołanie czy nie więc proszę sobie przeczytać, ale raczej nie

Rozumiem ale Sąd nie uwzględnił mojego wniosku ponieważ tak jak Sąd I Instancji oparł się na opinii, która wskazywała, że dopuściłem się przestępstwa w czasie dania mi próby. Nie popełniłem przestępstwa w tym czasie (co jasno wynika z papierów) i pisząc zażalenie wskazałem błędy kuratora. Sąd nie rozpatrzył mojego wniosku i nie sprawdził ani nie zasięgnął nowej opinii, tylko oparł się na tej przez którą właśnie nie uzyskałem zawieszenia kary i w uzasadnieniu również napisał, że powodem jest popełnienie przestępstwa w czasie dania mi próby. Ale ja nie popełniłem przestępstwa w tym czasie i chciałbym jeszcze móc to jakoś przedstawić w Sądzie.

Nie wiem na co mam dokładnie złożyć pismo tak żeby nie zostało znów odrzucone.
Czy istnieje jakiś wniosek o ponowne rozpatrzenie złożonego wcześniej zażalenia albo o ponowne wydanie postanowienia ze względu na takiego typu błędy? Wniosek który pozwoli mi się odwołać i udowodnić że nie popełniłem czynu w tym okresie.

Ale w uzasadnieniu jest dokładnie napisane, że w momencie otrzymania szansy przez uzyskanie odroczenia "Jak wynika ze sprawozdania kuratora sądowego oraz dołączonego odpisu wyroku w dniu 14 maja 2008r ........... został skazany za kradzież w warunkach powrotu do przestępstwa w art. 64 § 1 kk. Popełniłem przestępstwo ale kilka miesięcy wcześniej zanim starałem się o odroczenie mi wyroku. W tym własnie pomylił się kurator.
Ponad to w tym wyroku z 14 maja znalazłem kolejne błędy:
„Przyjmując, iż tego czynu dopuścił się w ciągu 5 lat od odbycia kary 1 roku i 6 miesięcy pozbawienia wolności orzeczonej wyrokiem Sądu Rejonowego z dnia 7.06.2000r za przestępstwo z art. 279 § 1 kk, którą odbył w okresie od 21.11.2003 do 30.05.2005r.”
Czy od dnia 21.11.2003do 30.05.2005r jest półtora roku czy więcej?? Czy kara nie powinna skończyć się 21-go a nie 30-go? Ponadto 25.05.2005r zostało mi udzielone przedterminowe zwolnienie, więc jak sąd mógł udzielić mi przedterminowego zwolnienia z kary, która 21.05.2005r się skończyła?? W mojej ocenie 30-ty to 9 dni odsiedzianych dłużej a nie zwolnienie mnie warunkowo 4 miesiące wcześniej!
W wyroku jest również błąd w tekście mówiący, że w okresie od 3.10.06r działając czynem ciągłym dopuszczając się przestępstw a wymieniając te czyny napisał, że pierwszego dokonano 2.10.06r.
Swój wniosek o zawieszenie mi kary napisałem 27.06.2008r i czekałem na zawiadomienie mnie, kiedy będzie on rozpatrzony. Z uwagi na to, że przez 5 miesięcy nic nie przyszło pojechałem do Sądu tj. w dniu 22.12.2008r gdzie oznajmiono mi, że mój wniosek został rozpatrzony na moją niekorzyść i mogę złożyć zażalenie w ciągu 7 dni bieżących. W dniach tych są dni świąteczne, w których nie mogłem się poradzić żadnego prawnika czy adwokata a kodeks wyraźnie mówi, że Sąd nie może wydać postanowienia, jeżeli nie zostałem poinformowany o terminie jego posiedzenia. Z uwagi na brak możliwości porady prawnej zażalenie napisałem sam. Wspomniałem w nim o niepowiadomieniu mnie o terminie rozpatrzenia i prosiłem o ponowne rozpatrzenie mojego wniosku z dnia 27.06.2008r.

No więc o co ci chodzi, jeśli masz prawomocny wyrok skazujący za przestepstwo popełnione w okresie próby? Którego to wyroku odpis został dołaczony do akt i na nim opierał się sąd?

Powrót