zlośliwy wierzyciel- kto mi pomoże?

• Autor wątku Autor wątku dominik.b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominik.b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moja była żona ma zasądzone alimenty na siebie i dziecko w kwocie 300 i 600 zł. Jednego miesiąca nie zapłaciłem ich w całości i sprawa trafiła do komornika. Komornik skutecznie zajął moje wynagrodzenie. Od tamtej pory mój zakład pracy regularnie przelewa część mojego wynagrodzenia na konto komornika. Około miesiąc temu odbyła się rozprawa o podwyższenie alimentów na dziecko do kwoty 700 zł płatne już od 01 listopada czyli z datą wcześniejszą niż rozprawa.
Gdy tylko wyrok się uprawomocnił, moja ex pobiegła do komornika z nowym wyrokiem i też zaczął ściągać mi wyższe alimenty.
Czy była postąpiła zgodnie z prawem?
Skoro alimenty pomimo że przez komornika były płacone regularnie to czy rozszerzenie egzekucji było celowe?
dodam tylko, że w grudniu komornik zdążył nawet ściągnąć alimenty zaległe powstałe z tego, że sąd zasądził alimenty wyższe już od 01 listopada. Co powinienem teraz zrobić. Czy mogę obciążyć wierzycielke kosztami komorniczymi ?

Wszystkie koszta ponosi dłużnik a była nic nie zrobiła niezgodnego z prawem-doniosła tylko nowy wyrok.

Dominik.b i zrobiła wszystko zgodnie z prawem.
Nawet jeden miesiąc zwłoki w zapłacie albo zapłata niepełna upoważnia złożenie wniosku egzekucyjnego.
Komornik działa zgodnie z wnioskiem i wyrokiem. Kobieta doniosła wyrok podwyższający to komornik miał obowiązek zweryfikować wysokość egzekwowanych kwot.
Nie ma tutaj podstaw aby kogokolwiek czymkolwiek obciążać. Wniosek egzekucyjny był złożony zgodnie z prawem więc jedyną osobą, która teraz będzie ponosić koszty jesteś Ty.

witam ponownie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdyby wierzyciel wycofał jednak egzekucję świadczeń alimentacyjnych od komornika czyli umorzył sprawę to ja będę musiał pokryć jeszcze jakieś dodatkowe koszty?jakie to koszty w jakiej wysokości? sprawa trwa już ponad rok.
dodam tylko, że nie mam żadnych zaległości u komornika, a komornik plucz alimentów pobiera dla siebie 8%.

Nie. Komornik pobiera opłatę stosunkową (w tym przypadku 8%) od tego co wyegzekwował. Nie będzie egzekucji - to i nie będzie opłaty stosunkowej.

jak to nie ma egzekucji? napisałem, że została założona mi sprawa o egzekucję alimentów i przeszło rok komornik ściąga alimenty z wynagrodzenia za pracę. Jaka po umorzeniu będzie opłata?

Albo mnie oczy mylą, albo Ty nie jesteś wogóle w temacie. Zadałeś pytanie:

dominik.b napisał:
Gdyby wierzyciel wycofał jednak egzekucję świadczeń alimentacyjnych od komornika czyli umorzył sprawę to ja będę musiał pokryć jeszcze jakieś dodatkowe koszty?

Odpowiedź otrzymałeś. Opłaty administracyjne zostały rozliczone przy pierwszej wyegzekwowanej kwocie(jesli wogóle były). To co chcesz jeszcze płacić?

co jeszcze płacić ? a opłata stosunkowa od wyegzekwowanej sumy? jeżeli przez rok alimenty były przelewane z zakładu pracy i powiedzmy było to około 10000 zł to do tego trzeba doliczyć 8%? czyli około 1100 zł - jest to opłata po umorzeniu egzekucji?

Powrót