Odbyłem wizytę w konsulacie w Opolu (oraz wcześniej parę rozmów telefonicznych) i wracając do mojego zapytania w tytule chciałbym wyjaśnić jak obecnie wygląda taka procedura.
Obecnie od niecałego roku jest możliwość złożenia oświadczenia w sprawie używanych imion oraz nazwiska. Mowa tutaj o "Artikel 48 EGBGB" - wtedy, kiedy dana osoba zmieniła swoje dane osobowe po swoich narodzinach na danych terenie państwa należącego do UE. Tutaj troszkę więcej informacji nt:
https://uk.diplo.de/uk-de/02/namensr...menserklaerung oraz wniosek do wglądu
https://uk.diplo.de/blob/2146022/f85...skind-data.pdf
Wniosek ten został wypełniony przez pracowników konsulatu przed moim przybyciem (wszelkie informacja i dokumenty wysyłałem drogą mailową). Podczas wizyty wystarczy jedynie w obecności konsula potwierdzić zgodność wszystkich umieszczonych tam informacji. Do wniosku należy dołączyć przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłego decyzję administracyjną o zmianie danych, kopię Staatsangehörigkeitausweisa, kopię własnego wielojęzycznego aktu urodzenia oraz kopię wielojęzycznego aktu małżeństwa rodziców. Kopie te wykonuje z oryginałów już pracownik konsulatu. Po ok. 2 miesiącach otrzymuje się "Bescheinigung über Namensänderung" ze Standesamtu I w Berlinie. Dokument ten pozwala na pełnoprawne posługiwanie się nowymi danymi. Wraz z tym wnioskiem składałem również wniosek o paszport i dowód osobisty już na nowe dane bez potrzeby umiejscawiania aktu urodzenia (w przypadku braku zameldowania). Jeszcze taka mała informacja w przypadku wniosku o paszport/dowód - obecnie trzeba składać potwierdzenie o zameldowaniu na terenie Rzeczypospolitej (w przypadku braku meldunku bądź posiadaniu nowszego polskiego dowodu osobistego bez informacji o adresie). Adres ten jest teraz wpisywany na tyle Personalausweisa, gdzie wcześniej była umieszczana tylko adnotacja o "keine Hauptwohnung in Deutschland".
Tak jak Pogodniak powiedział, tak konsul potwierdził - obecnie czeka się min. 3 lata na umiejscowienie takiego aktu.
W przypadku, gdy po dokonaniu takiej zmiany ktoś by pragnął "wymienić" Staatsangehörigkeitausweis na nowe dane to trzeba wysłać w oryginalne "Bescheinigung über Namensänderung" wraz z ponownie wypełnionym wnioskiem (bez Anlage V) bezpośrednio do swojego wcześniejszego referenta. Tutaj ponownie trzeba będzie zapłacić 25 euro. Obecny czas oczekiwania na "wymianę": do 1.5 roku.