Zmiana komornika a egzekucja na koncie

• Autor wątku Autor wątku enigma89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

enigma89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Problem polega na tym, że w trakcie egzekucji zmienił się komornik ze stolicy na takiego “właściwego” dla mojego rejonu. Wszystkie zobowiązania zostały spłacone u wierzyciela i teraz ten “stary” komornik z warszawy mimo, że dostał z banku informacje o spłaconym długu to dalej nie zdjął egzekucji z konta bankowego i tłumaczy się tym, że ten “nowy” ma się tym zająć… To jest dla mnie jakaś paranoja, nie wiem już z kim rozmawiać. Każdy zrzuca winę na drugiego. Zajęcia dalej są na sygnaturach komornika z warszawy, niby przekazał sprawy ale w dwóch sprawach przesłał tylko postanowienie bez akt. Teraz mam dalej problemy z bankami choć wszystko zostało spłacone…. Jakaś porada co z tym zrobić? Bo ja już opadłem z sił. Ile razy można rozmawiać z wierzycielem i dwoma komornikami, gdzie każdy twierdzi, że to nie jego jurysdykcja żeby zdjąć egzekucję z konta bankowego (tylko jednego bo drugie u wierzyciela już dawno jest wolne od zajęć).

"stary" ma rację co do akt przekazanych.
Rozumiem że w toku postępowania doszło do zbiegu egzekucji i prowadzenie przejął komornik właściwy miejscowo.
Komornik który przejął sprawę bezzwłocznie po otrzymaniu akt powinien poinformować bank o przejęciu sprawy podając swoją sygnaturę.
Po zakończeniu postępowania "nowy" komornik powinien cofnąć zajęcie.
Jeżeli akta nie zostały przekazane, a doszło do spłaty zadłużenia bezpośrednio do wierzyciela, komornik "stary" powinien uchylić postanowienie o przekazaniu i wydać postanowienie o umorzeniu na wniosek wierzyciela i cofnąć zajęcie.

Ostatnia edycja:
Stary komornik nie jest już właściwy do dokonywania jakichkolwiek czynności. Jeśli postanowienie jest już prawomocne to akta sprawy winny być niezwłocznie przekazane fizycznie do nowego komornika. Tenże wyda postanowienie o umorzeniu egzekucji w trybie art.825 KPC i ustali koszty egzekucyjne o które wezwie dłużnika. Dokonywanie spłat poza kancelarią komornika wiąże się zawsze z ryzykiem dłuższego oczekiwania na ostateczne zakończenie postępowania egzekucyjnego. W ten sposób dłużnik pewnie chciał zaoszczędzić na kosztach i zamiast 8 % opłaty zapłaci tylko 5 %. Czasami szkoda nerwów ... to tylko 3 % różnicy.

Dodam tylko że już w nowej ustawie komorniczej od przyszłego roku opłata będzie jedna 10 % i czy ktoś zapłaci u komornika czy poza nim po miesiącu od wszczęcia egzekucji zapłaci zawsze 10 %. Opłata 10 % będzie również wtedy jeśli dojdzie po miesiącu tylko do porozumienia czy ugody z dłużnikiem.

Ostatnia edycja:
Witam.
Czy są jakieś przepisy, podstawy prawne abym mógł komornikowi pokazać, że to on zobowiązany jest do zakończenia egzekucji pod tymi starymi sygnaturami? A spłata u wierzyciela była dlatego że komornicy nie potrafili mi wprost powiedzieć ile mam do spłaty. Dziękuję przy okazji za szybkie odpowiedzi i chęć pomocy.

Krispl napisał:
Stary komornik nie jest już właściwy do dokonywania jakichkolwiek czynności. Jeśli postanowienie jest już prawomocne
Tu bym się jednak sprzeczał. Myślę że art. 359 par. 1 kpc w zw. z art. 13 par. 2 kpc będzie miał jak najbardziej zastosowanie.
Niewątpliwie postanowienie o przekazaniu sprawy nie jest postanowieniem kończącym postępowanie, niewątpliwie doszło do zmiany okoliczności i brak jest podstaw do przekazania sprawy w związku ze zbiegiem egzekucji, niewątpliwie wielu komorników będzie chętnych jednak odciążyć od pracy kolegę i wydać samemu postanowienie o umorzeniu postępowania. Taka "bezinteresowna pomoc", przecież bezsensu żeby kolega męczył się z zakładaniem i rejestracją sprawy, którą trzeba umorzyć i jaki cel byłby w obciążaniu dłużnika dodatkowymi kosztami przekazania akt.

Megaminx napisał:
Czy są jakieś przepisy, podstawy prawne abym mógł komornikowi pokazać
Nie ma żadnego takiego przepisu.
Wynika to z logiki. Jeżeli doszło do zbiegu egzekucji to komornik niewłaściwy przekazuje akta sprawy do komornika właściwego. Jeżeli komornik niewłaściwy przekazując akta cofnął by zajęcie to nie byłoby zbiegu i brak podstaw do przekazania akt.
Z chwilą przekazania akt jedynym właściwym komornikiem do prowadzenia dalszej egzekucji a nie nowej, jest komornik który otrzymał akta i tylko on może dokonywać czynności.
Co możesz zrobić? Najpierw sprawdź czy wierzyciel złożył do obecnego komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego lub czy poprzedni komornik przekazał mu wniosek o umorzenie postępowania.
Następnie komornik właściwy ma obowiązek umorzyć postępowanie i cofnąć zajęcie rachunku bankowego. Jeżeli tego nie zrobi przysługuje ci skarga do sądu na zaniechanie czynności przez komornika.

Komentatorzy KPC wskazują że art.359 par.1 KPC nie ma zastosowania w przypadku wydania postanowienia w trybie art.200 KPC o przekazaniu akt. Poza tym nic nie wiadomo w niniejszym przypadku kiedy dłużnik spłacił zadłużenie to jest przed czy po wydaniu postanowienia o przekazaniu akt.

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
art.359 par.1 KPC nie ma zastosowania w przypadku wydania postanowienia w trybie art.200 KPC
Ale komornik nie przekazuje sprawy na podstawie art. 200 kpc tylko art. 773(1) kpc.
Jest to subtelna różnica, ale istotna, sąd dochodzi do wniosku, iż nie jest właściwy danej sprawy rozpatrywać, w przypadku komorników nie mówimy o niewłaściwości, tylko o rozstrzygnięciu zbiegu egzekucji.
Krispl napisał:
Poza tym nic nie wiadomo w niniejszym przypadku kiedy dłużnik spłacił zadłużenie to jest przed czy po wydaniu postanowienia o przekazaniu akt
według mnie nie ma to znaczenia, jeżeli przed wysyłką akt wpłynie wniosek od wierzyciela o umorzenie w całości postępowania egzekucyjnego.
Zwróć uwagę, iż dysponentem postępowania egzekucyjnego jest wierzyciel.

Wierzyciel przesłał wiadomość o całkowitej spłacie do pierwszego komornika a ten odesłał im z adnotacją, o prowadzeniu sprawy przez nowego. O ile w tych sprawach z przekazanym aktami już wiem, którego naciskać tak żaden się nie poczuwa do odpowiedzialności w tych dwóch sprawach "przekazanych" nie do końca. Chyba że nowy mnie oszukuje z faktem że nie dostał akt. Jutro jeszcze raz zadzwonię i nie dam się zbyć dopóki mi na 100% nie sprawdzi czy została wysłana tylko decyzja czy całe akta.

Dziękuję za pomoc

Nie wydaję się logiczne aby można było uchylić prawomocne postanowienie o przekazaniu akt w trybie art.359 par. 1 KPC. Gdyby tak było to w każdej chwili a nawet już po fizycznym przekazaniu akt komornik przekazujący mógłby uchylić wydane przez siebie postanowienie i zażądać zwrotu swoich akt. Byłby to jakiś absurd. Idąc dalej mogłoby to doprowadzić do nieważności czynności dokonanych przez komornika przejmującego sprawę ...

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
i zażądać zwrotu swoich akt
Krispl, nie sprowadzaj mojej teorii do absurdu. Według mnie ma to ręce i nogi.
Komornik może uchylić wydane przez siebie postępowanie dopóki jest w posiadaniu akt.
Jeżeli przekaże akta, to postępowanie prowadzi inny komornik i poprzedni nic nie może zrobić. Nowy komornik nie może podjąć w postępowaniu żadnych czynności dopóki nie otrzyma od poprzedniego komornika akt, więc przejęcie postępowania jest związane z przekazaniem akt, a nie wydaniem postanowienia.
Zwróć też uwagę, jaki sens miałoby przekazywanie akt tylko w celu umorzenia postępowania. Dochodzą dłużnikowi dodatkowe koszty korespondencji. Dla mnie obaj komornicy są tak samo właściwi do wydania postanowienia o umorzeniu postępowania. Jeżeli akta są jeszcze o pierwszego komornika to może on umorzyć postępowanie lub przekazać akta wraz z wnioskiem do nowego.
enigma89 napisał:
w tych dwóch sprawach "przekazanych" nie do końca.
Zadzwoń do komornika i spytaj się czy przekazał już akta w związku ze zbiegiem, a jeżeli nie to dlaczego (może postanowienie jeszcze nie jest prawomocne).
A w tej sprawie gdzie wierzyciel złożył wniosek o umorzenie do poprzedniego wierzyciela, załatw żeby złożył wniosek do obecnego komornika, ponieważ z twojego postu wynika, iż nowy nic nie wie o umorzeniu postępowania przez wierzyciela.

Tak w sądzie jak i w egzekucji musi być ciągłość sprawy. Postanowienie o przekazaniu akt wiąże wszystkich tak strony jak i komornika przekazującego i przyjmującego. To że komornik przekazujący zwleka z fizycznym przekazaniem akt to jest jego działanie na szkodę wierzyciela jak i widać na załączonym obrazku - dłużnika. Mamy tu do czynienia nie z jednym organem prowadzącym sprawę ale z dwoma niezależnymi komornikami. Uważam, że od chwili uprawomocnienia się postanowienia o przekazaniu akt komornik przekazujący nie ma już nic do tej sprawy. Tak jakby ta sprawa dla niego już nie istniała. Po prostu wyłączył się z dalszego jej prowadzenia. Dlatego też postanowienia o przekazaniu akt nie mogą być uchylane. Wyjątkiem od tej reguły jest tylko postanowienie o przekazaniu akt sądowych do sądu wyższej instancji. Wtedy wyjątkowo sąd wyższej instancji niejako działając jako organ nadzorczy może uchylić postanowienie sądu przekazującego i wydać inne stosowne do okoliczności. W wypadku równorzędnych sądów nie jest to możliwe.

ok. Krispl. Poddaję się. Nie dojdziemy w tej kwestii do porozumienia.
Podsumowując:
moja teoria o możliwości uchylenia nawet prawomocnego postanowienia o przekazaniu akt w przypadku wniosku wierzyciela o umorzenie postępowania opiera się na art. 359 par 1 kpc stanowiącym, iż w przypadku zmiany okoliczności można uchylić nawet prawomocne postanowienie pod warunkiem, że nie jest postanowieniem kończącym postępowanie.
Twoja teoria opiera się o art. 200 kpc, ale sęk w tym, jak to już podnosiłem, iż komornicy w przypadku zbiegu nie przekazują akt w oparciu o art. 200 kpc gdzie mowa o sądzie właściwym i niewłaściwym tylko w oparciu o art. 773 (1) kpc w którym nie ma mowy o podziale na komorników właściwych i niewłaściwych, ponieważ wszyscy są właściwi, tylko jest norma rozstrzygająca kto ma prowadzić dalej łączne postępowanie egzekucyjne.
Z art. 200 kpc wynika, iż danej sprawy sąd który uznaje się niewłaściwym nie miał prawa prowadzić od samego początku, takiej sytuacji nie mamy w przypadku zbiegu egzekucji.

Ostatecznie po napisaniu kilku wniosków, które mi przyszły na myśl dzięki waszym odpowiedziom. Nowy właściwy komornik uchylił wszystkie egzekucje po kontakcie ze starym.

Dziękuję bardzo za pomoc

Powrót