Zmiana nazwiska

• Autor wątku Autor wątku pamelita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pamelita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!
Wiem, że jest już wiele takich tematów, ale mój przypadek jest inny i nie dowiedziałam się tutaj wszystkich niezbędnych mi informacji. Dowiedziałam się, że po ukończeniu 18 r.ż. ( w lipcu tego roku) mogę sama ubiegać się o taką zmianę. Wiem, że muszę mieć już wyrobiony dowód osobisty i nie ma to znaczenie, że później muszę wyrobić go ponownie. Nie wiem tylko który dowód najpierw opłaca się wyrobić (tzw. "tymczasowy" czy zwykły). Czy różni się to kosztami i czymś jeszcze innym. Czytałam o tym sporo, ale każdy mówi co innego i już nie wiem co z czym się je...
Druga kwestia. Wiem, że mogę zmienić nazwisko na panieńskie matki ( w moim przypadku), albo sama je sobie wymyślić. Pytanie, czy lepiej jest jednak wziąć nazwisko matki, żeby było jasne, że jest moją rodzicielką ( w przyszłości mogłyby się pojawić kłopoty, gdybym wzięła inne niż jej). Ona po rozwodzie też przechodzi do swojego nazwiska panieńskiego.
Ostatnia sprawa. Martwi mnie to, jakie dokumenty będą musiały zostać zmienione po otrzymaniu nowego nazwiska? Czy akt urodzenia, świadectwa, dokument świadczący o przyjęciu Komunii i bierzmowania..? I tego typu różne rzeczy.. Bo tak mi się wydaje. A sporo z tym kłopotów. No i jak zmienię te nazwisko w trakcie trwania wakacji, to później zostanie mi ostatni rok szkolny- z tym też mogłyby się wiązać problemy.
To jest właśnie to, co nie pozwala mi podjąć ostatecznej decyzji...
Podkreślę jeszcze, że wolałabym inne nazwisko niż to mamy, bo ono mi się jakoś nie podoba, jest twarde, niemieckie i niezbyt pasuje do mojego angielskiego imienia, więc skoro już zmieniać.. to może na inne ;-)
Poradźcie mi jakie wyjście z sytuacji będzie najlepsze. Z góry dziękuję i serdecznie Was pozdrawiam :-)

Witam,
po pierwsze trudno tu mówić o oplacalności wyrobienia dowodu gdyz od tego roku wyrabia sie je za darmo, kosztuje tylko zdjęcie.
Po drugie (ja tez zmieniłam nazwisko) zmień na nazwisko takie z jakim się dobrze czujesz, nie kieruj sie matką , ona może w przyszłości wyjść za maż i też zmieni nazwisko. Z ustalenie, że jesteś jej córką nie ma zadnego problemu. Na akcie będzie widnialo nazwisko panieńskie ( chyba po ojcu) i to przybrane. Po zmianie nazwiska czeka Cię wymiana dowodu i wszystkich dokumentów tożsamości (prawo jazdy, paszport itp). Musisz zmienić nazwisko na podstawie nowego dowodu równiez w banku jesli posiadasz konto. Takich dokumentów jak świadectwo bierzmowania itp nie zmieniamy. Urząd takie organy jak policja, US sam powiadomi. To o wiele prostsze niż się wydaje.
Najważniejsze...wybierz nazwisko jakie Ci sie podoba, to Ty z nim bedziesz żyła! Powodzenia

Dziękuję bardzo za odpowiedź, trochę mnie to uspokoiło :-)
Pozostaje teraz problem, jakie nazwisko wybrać... ;-)
Z tego, co mi wiadomo, to nie może być to nazwisko obcojęzyczne..?
Czym się kierowałaś przy wyborze nowego?
Jeszcze raz dziękuję :-)

Po rozwodzie zawsze myslałm o zmianie nazwiska ale też sie bałam ,że to kosztowna i długotrwala procedura.Chcialam zmienić na nazwisko mojej prababci bo mi sie zawsze podobało ale w moim życiu pojawił sie mężczyzna, którego nazwisko postanowiłam nosić...i tyle.
Decyzja należy do Ciebie...więcej odwagi!

JolantaJolanta napisał:
Takich dokumentów jak świadectwo bierzmowania itp nie zmieniamy.

Jezeli zmieniasz nazwisko panieńskie (jak ja to zrobiłam) w Starostwie powiatowym, dostajesz nowy skrócony odpis aktu urodzenia z nazwiskiem obecnym - panieńskim! Nazwisko twojego ojca juz nie będzie nigdzie ujęte. Jak dasz znać w szkole oni też świadectwo muszą ci wypisać na nowe nazwisko - co ułatwi ci późniejsze posługiwanie się nowym nazwiskiem, bez przedstawiania pisma ze starostwa. Co do świadectwa bierzmowania - moze i się tego nie zmienia, ale jak ja wyciągałam zaświadczenie do ślubu to proboszcz mojej parafii powiedział, ze muszę do sądu biskupiego tez się zwrócić o zmianę nazwiska. Wystąpił on w moim imieniu opłata wyniosła 30 zł (10 lat temu). Dostałam oczywiście zgodę i on zmienił wpisy w księgach parafialnych.

Okazuje się ,że są różne przypadki....czyli co innego zmiana nazwiska panieńskiego a co innego zmiana nazwiska nabytego...człowiek cale życie sie uczy, pozdrawiam

Rzeczywiście, trochę to pogmatwane.. ;/ Nie wiem już co robić. Ale chyba zmienię nazwisko na panieńskie mamy. Tak jak ona. Najgorzej z tymi papierkami właśnie. Teraz tyle trzeba będzie zmieniać.. :(

Nie jest to aż takie straszne, powodzenia ;)

Cokolwiek nie zrobisz i tak ta sama procedura zmainy papierków...zastanów sie i zrób co dla Ciebie najlepsze...serdeczności

tylko tego nie załatwia się w starostwie a w USC, żeby zmienić nazwisko musisz to dobrze umotywawać nie może być tak że chcesz zmienic nazwisko bo po prostu CHCESZ.

Wiem, wiem, wszystko to wiem, byłam w urzęzie już wcześniej ;) Dzięki :) Pozdrawiam :-)

CZy ktoś może podać konkretne uzasadnienie dla zmiany nazwiska, rozwiodłam się z mężem już dawno ale teraz on przebywa w więzieniu za napaść na mnie i nie chcę już nosić jego nazwiska jak mam to zmotywować. Proszę pomóżcie mi:help:

Dobry powód? :)
Wsydzisz się tego nazwiska, czujesz się zhańbiona i nie chcesz go nosić. Możesz wspomnieć też o rozwodzie (po rozwodzie masz prawo zminić nazwisko, do 3 mies jest za darmo i trwa to 5 minut, jak w przypadku mojej mamy ;) ) i o napaści. Powinno wystarczyć :)
W moim przypadku zhańbione nazwisko było odpowienim mmotywem do jego zmainy:) powodzenia!

dzięki śliczne ale rozwód był już dawno z dwa lata temu

przecież to proste: idziesz do urzędu miejskiego i składasz podanie które możesz napisać odręcznie z uzasadnieniem. Urządnicy decyduję czy wolno to Tobie zrobić i tyle. Muszą być przesłanki. Sama wymiana papierów to prościzna, tylko dowód osobisty i paszport, oczywiście bank i takie miejsca też. Reszta pozostaje b/z

Powrót